måndag 31 augusti 2009

JAG har rivit på huset!

Jodå. Idag har jag klivit runt på gården iförd arbetskläder och snickarbälte. Jag har rivit fönster- och dörrkarmar, garderober, väggar och hyllor. Och sedan har jag kastat ut det genom fönstret. Där har vi en bra hög med brädor och isolering, flera meter hög. Kommer att ta sin tid att få undan det men det viktigaste är att det är ur huset i alla fall.

Svärföräldrarnas flytt går framåt. Allt stort är flyttat och nu är det bara mindre grejjer kvar. I morgon kommer svärmors specialsäng, hoppas jag, och då skulle de teoretiskt sett kunna flytta. Telefonen flyttas också i morgon så det bästa hade väl varit om de gjorde det. Vi får väl se.

söndag 30 augusti 2009

Före-bild

Så här ser det ut när Mats rivit ner inne på sitt gamla rum. Ni skulle bara veta hur golvet lutar i vissa delar av detta rum. Snygg lampa va? Här ska det bli gästrum.























Och här är en kakelugn som vi ska göra oss av med. Räcker med en. Väggen du ser till höger ska ner och här ska det bli TV-rum.

lördag 29 augusti 2009

Beslut tagna

Så idag har vi då varit på IKEA och tagit några beslut. I köket blir det luckan LIDINGÖ vit. Kändes som det säkraste valet på något sätt. På toaletten där uppe blir det ODENSVIK tvättställ med två hoar och till det kommoden GODMORGON med fyra lådor i björk. Den ska vara 120 cm bred tänkte vi oss. Så det var de beslut vi skulle ta och det är så skönt att ha tagit dem. Sedan tittade vi visst på garderober, sovrumsmöbler, soffbord och en del annat men vi kände inget behov av att fatta fler beslut idag. Sådana saker kan vänta känns det som.

Vi har tidigare sagt att vi inte tänker ha IKEAs bardumsmöbler i badrummet där nere men Mats tyckte ändå att det såg så pass bra ut så att vi troligen satsar på det ändå. Lite bredare och i ek. Och lite skåp och sånt också. Vi får se.

Svärföräldrarna har börjat flytta så smått. Några släp med massor av möbler, begriper inte var de tänkt få plats med allt men det är deras problem, och annat som går bra att flytta tidigt. Svärmor får inte sin specialsäng ditlevererad förrän på tisdag så de kan inte flytta dit på riktigt förrän då. Bland det första jag tänker göra när de lämnat gården är att ta motorsågen och kapa buxbommen på farmsidan längs marken. Den är alldeles för stor. Ni kan se den bilden här till höger, den som skymmer delar av ytterdörren och ett fönster. Så blir det lättare både för oss och byggkillarna att komma fram till dörren.

fredag 28 augusti 2009

Nyckeln är vår!

Så olofströmshus höll vad de lovade och svärföräldrarna är nu innehavare av lägenhetsnyckeln. Första flyttlasset lassas just nu. Härligt att vara igång!

Försenad byggstart

Naturligtvis blir byggstarten försenad. Var det någon som förväntade sig något annat? Var visst ett annat jobb som dragit ut på tiden då grävmaskinen kom senare än tänkt. Så nu har vi byggmöte tidigt den 7 september istället. Och det känns faktiskt skönt. En lagom försening. Svärföräldrarna ska få nyckeln till lägenheten i eftermiddag. Om olofströmshus håller vad de lovar, det är inte säkert. Jag kikade lite där igår och det såg städat och klart ut men man vet ju aldrig. Så nu har vi bra med tid att flytta dem och städa ytterligare på gården. Skönt att helgen inte blir så stressig som den skulle varit.

onsdag 26 augusti 2009

Liten omröstning

På lördag ska vi antagligen till IKEA och bestämma oss för kök. Och vi vet inte riktigt vartåt det lutar ännu. Vi gillar träluckor, Mats mest ek och jag mest björk, men det komplicerar valet av omgivande möbler något. Vitt är snyggt och enkelt men det blir så väldans vitt överallt. Speciellt om vitvarorna är vita. Utgångspunket är att vi vill ha ett väldigt mörkt golv, närmare svart faktiskt, och hyfsat mörkt kakel på väggar. Bänkskivan kommer också att vara i det närmaste svart. Vi tänker ha gott om belysning i både tak och under väggskåp. Det är väl också troligast att matmöblemanget i närheten kommer att vara ek. Vilken lucka tycker du läsare skulle passa bäst? Rösta här till höger och lämna gärna en liten kommentar också. Vill gärna ha lite åsikter att fundera på. Här kan man se de olika luckorna. Inte särskilt bra men de finns lite bättre i IKEA-katalogen du fick hem nyss.

tisdag 18 augusti 2009

Dags att sätta fart

Det börjar ju närma sig byggstart med en enorm hastighet. Och det går visst bra med rensningen. Däremot går det inte bra med planeringen av inredningen. Vi vet fortfarande inte vilket kök vi vill ha eller något annat för den delen. Vi har ett litet hum om det mesta men inget som vi bestämt. I alla fall så blir det IKEA-kök. Det står mellan tre stycken. Vitt, ek eller björk. När vi får tid någon helg väldigt snart tänker vi åka till Älmhult och inte bara titta på kök utan också bestämma oss. Och även om badrumsinredningen på ovanvåningen som också blir IKEA. Det är väl det viktigaste just nu. Möbler är beslut vi kan skjuta på.

tisdag 11 augusti 2009

Inget hus blev sålt

Nej tysken ville inte ha det. Synd. Fast skönt att slippa stressen med flytt just nu. Vi får hoppas på nästa spekulant. Tredje gången gillt heter det ju.

måndag 10 augusti 2009

Visat huset

Så har tysken varit här och tittat på huset. En trevlig man som tyvärr bara pratade tyska. Men det gick bra ändå för mäklaren var ganska duktig på tyska. Tysken skulle titta på tre hus till med samma mäklare och det är inte omöjligt att det är fler mäklarfirmor inblandade. I alla fall så frågade tysken om vi kunde vara ute till månadsskiftet om en försäljning blev aktuell så nu har vi anmält intresse på tre lägenheter nere i Olofström. Köper tysken något annat så är det ju bara att tacka nej till lägenheterna.

Idag kom också protokollet från energibesiktningen. Inte mycket att säga om förutom att det känns väldigt onödigt och gav ingenting egentligen.

torsdag 6 augusti 2009

Energideklaration

I morse var det en trevlig tjej här från Anticimex. Hon mätte och kikade och skrev. Hon tyckte det såg bra ut men det lär ju komma några åtgärdsförslag ändå. Vattenbesparande kranar är visst sådant som brukar komma upp t.ex. Hon fick ytan till 111 kvm, lite större än vad mäklaren räknat ut. Men så räknar de inte riktigt lika heller. Hon talade också om att det blir lite missvisande för oss som eldar med ved eftersom det räknas om till el i kalkylen. Vi lär få en lunta papper från Anticimex om ca en vecka och det ska bli intressant att läsa. Inte för att vi tänkt åtgärda något men vill ändå se hur vi ligger till. Nu har vi ju uppfyllt lagen i alla fall.

onsdag 5 augusti 2009

Tysken kommer!

På måndag kommer de. Tyska spekulanter som vill titta på huset. Trevligt att ha någon spekulant till innan sommaren är över. Enligt mäklaren är fördelen med tyska köpare att det är mindre tjafs om skicket och priset. Låter bra. Men jag misstänker att de har ett antal objekt de ska titta på när de ändå är här. Men vi har ju tyskar redan nu som är praktiskt taget grannar så det kanske också är en fördel?

I morgon har vi den obligatoriska energideklarationen. Något som varje säljare enligt lag är tvungen att göra. Av någon anledning är det Anticimex som gör den häromkring. Får väl se hur det slutar. Berättar naturligtvis imorgon hur det gick.

lördag 1 augusti 2009

Fått lite hjälp

Min pappa var nere på gården några timmar igår för att hjälpa Mats ta ner de tyngre grejerna från övervåningen. Så nu är det mesta väck. Men Mats har ändå en hel del kvar att göra där uppe. Är väl mest jorden de isolerat med som tar tid.

Jag, Ebba och mamma var på IKEA under tiden. Och där gjorde jag det första inredningsinköpet tänkt för gården. Två stycken kökslampor att ha över köksbordet. En av dem har vi redan satt upp här hemma och så ligger den andra på lager så länge. Så här ser de ut, fast de svarta. Det blev två lampor för vi planerar ett långt köksbord. Den lampan vi hade innan doneras till svärisarna.