lördag 24 oktober 2009

Kolla kupan!

Ja så var den uppe då, kupan. Det gick på bara ett par dagar. Men det måste väl gå ganska snabbt eftersom man inte kan lita på vädret riktigt. Den ser inte jättestor ut utifrån men det är i alla fall skillnad mot förr. Du kan ju jämföra med bilden här till höger.

Men inifrån ser den gigantisk ut. Det blev hur mycket yta som helst extra med kupan. Syns inte på bilden men det slog en verkligen när man kom upp och tittade. Och så blir det ju en likadan på norrsidan också som ger ännu mer yta. Den i norr håller de som bäst på och förbereder så den kommer nog upp nästa vecka.

Så var vi ju på banken i måndags också. Jag vet inte riktigt vad vi kom fram till för Ebba hade nog sin värsta förstoppningsstund någonsin så jag fick ju trösta stackars gallskrikande tjejen. Men vi har fått något slags kreditkonto att ta pengar från när det behövs. Med ett tak på 1,5 miljon. Vi ska leta fram pantbrev också för de behövdes visst.

lördag 17 oktober 2009

Lördagsbild

Så var det lördag igen och jag har kommit ner till gården och tagit lite bilder. Nedan den vanliga bilden tagen från Ebbas rum. Det går framåt. Till höger på bilden ser man att de har börjat stötta upp för att göra takkupan. De har tagit väck några enstaka rader tegelpannor men det syns knappt utifrån så sådan bild får ni vänta på. Det ligger en del takstolar färdigsnickrade vid murstocken som ska vara till kuporna.


Här nedan syns väggen i vårt sovrum. Man ser hur stora fönstrena kommer vara och att de kommer att sitta högre än vad de gör nu.


Vill bara infoga en liten bild på vårt provisoriska skötbord inne i salen. Det är lite trångt där inne men det funkar bra.


Idag har också varit på HK-bygg i Jämshög och tittat lite på innertak. Det verkar som att det i kontraktet ingår panel i alla taket och jag har varit lite tveksam till det. Det har däremot inte Mats varit. Så idag kompromissade vi. Jag bestämmer att taken ska vara helt vita så får Mats bestämma i vilket matrial. Så blir vi förhoppningsvis nöjda bägge två. Vi har även varit på Biltema i Kristianstad och köpt färg. Rödfärg till panelen utomhus, där de ska sätta igen fönstret, och svart färg till skivorna som ska täcka de trekantiga fönstrena på ovanvåningen. Så de skivorna ska vi måla ganska snart nu.

onsdag 14 oktober 2009

Redan hål

Enligt snickarna vi matade med tigerkaka i måndags ska takkupan påbörjas nästa vecka men svärfar påstår att det redan är hål där nu. Jag vet inte eftersom jag inte är där i veckorna men jag ska kolla upp det i helgen. När de börjar på kupan så bör det ju vara uppehåll några dagar i sträck när det är öppet så vi får se hur det blir framöver. Vi har beslutat att vi ska lägga nya takpannor ovanpå kupan istället för de pannor de tar väck vid bygget. Det måste ändå läggas nytt tak om inte allt för länge då det nuvarande börjar närma sig 70 år, och då slipper vi lägga nytt på kuporna.

Denna blogg ligger nu som länk på Näbos hemsida, under aktuellt. Det är ju nästan som att vara publicerad författare. Nästan. Kika gärna in. Länk finns till höger.

måndag 12 oktober 2009

Takkupa ska påbörjas

Vi ska snart börja baka lite tigerkaka att ha med oss till jobbarna i eftermiddag. Idag håller de visst på med att sätta upp ännu en byggnadsställning så de kan börja på den södra takkupan. Det ska bli riktigt spännande att se den komma på plats.

Den 19 oktober har vi fått tid hos vår Bank-Björn för att låna lite pengar. Önskar vi kunde få huset sålt också innan sommaren så vi kan få ner lånet en smula.

lördag 10 oktober 2009

En ny vägg i vardande


Kolla! En helt nu vägg är på gång. Den allra första på övervåningen och det är väggen mellan Ebbas rum, till höger, och arbetsrummet, till vänster. Och så ser man de nya fina hanabanden och de gamla har tagits bort. Och man ser ju också ungefär var snedtaket kommer att vara så man får ju riktigt känslan för hur det kommer att bli. Om jag inte har sagt det innan så talar jag om att de där små, trekantiga fönstrena vid sidorna kommer att vara kvar. Det ska sättas en skiva bakom bara så de kan inte tittas igenom. De kommer att hamna i förvaringsutrymmena under snedtaken.

onsdag 7 oktober 2009

Faktura

Så har den första fakturan från Näbo dimpt ner i brevlådan. Tillsammans med en betalningsplan. Så nu blir det till att kontakta banken och skaffa oss ett nätt litet lån. Men måste ju säga att med tanke på hur det (förhoppningsvis) kommer att bli i slutänden så är det överkomligt. Men så får vi ju i och för sig räkna med en massa saker som inte ingår som måste betalas.

Själv sitter jag redan och planerar inflyttningsfesten för mig själv.

måndag 5 oktober 2009

Taket

Var en sväng och tittade till bygget idag. Nu har de börjat med att sätta dit nya hanaband på takstolarna. Så nu får man ett litet hum om hur högt i tak det blir. Det är bara det att fönstrena nu ser ut att sitta väldigt lågt när både tak och golv höjts. Men fönstrena ska visst bli något mindre tror jag och de ska höjas lite så jag hoppas det blir bra.

Där nere verkar de nu ha beslutat hur golvet ska göras och det ska göras rejält. Nya balkar och allt men det behövs nog. Hoppar man så gungar det. I alla fall så är det samma fenomen med isoleringen här som på övervåningen. Jord och sten. Så det blir mycket jobb för Mats igen. Som tur är så verkar det inte vara så på hela nedervåningen man stora delar.

Blev inget bakat idag. Får vänta en vecka.

söndag 4 oktober 2009

Reklam

Det finns ganska gott om skyltar vid gården. Känns som ett nybyggnadsprojekt i en storstad eller liknande. Först är det en liten skylt ute vid vägen så att alla materialleverantörer ska hitta rätt. Är ju ganska praktiskt. Även för mig som har lite svårt att hitta grusvägen in till gården då det är mörkt. Har redan varit en del träleveranser och annat lär ju komma med tiden. Efter den lilla skylten kommer det två stora skyltar på ladans långsida. Klart elektrikerna och VVS-gubbarna vill göra reklam också. Till slut är ju Näbos skylt på byggnadsställningen som faktiskt kom upp först. Några andra skyltar får vi väl se om kommer upp med tiden. 

Idag är det kanelbullens dag så i morgon tänkte vi baka och ta med till snickarna och vilka andra som nu finns där. Får se om vi hinner. Mats har blodgivningstid på förmiddagen och sedan har vi ett par ärenden i stan så vi får se om vi hinner.

fredag 2 oktober 2009

Test med bilder


Så här ser värmeslingorna ut under golvet. Min teori är att de rinner varmvatten igenom de vita rören och att värmen sprider sig ut i metallplattorna vid sidan om. Låter väl troligt? De enda ställena på övervåningen som inte har golvvärme, som inte heller ska ha det, är förvaringsutrymmena under snedtaken.









Den gamla vanliga vyn från Ebbas framtida rum. Om ni tittar på takkupan till höger så är den mellan två takstolar just nu. Framöver ska den vara mellan fyra takstolar och alltså bli tre gånger så bred. Kommer förhoppningsvis att bli ljust och fint i allrummet. Och så ska det ju bli en takkupa på andra sidan också som ska vara precis mitt för den södra och lika bred.


Har ändrat lite på inställningarna i programmet så det kanske blir lite bättre framöver. Är fortfarande lite väl mycket luft mellan bilderna dock men jag kan i alla fall få nya stycken här nere.

Lite bilder igen

Så här ser det ut utifrån just nu. Till vänster om det vänstra fönstret vill Mats öppna upp ett gammalt och det hade nog kunnat bli ganska snyggt ändå. Symmetriskt är ju alltid trevligt! Där containrarna står har det rensats undan buskar och träd men vi är fortfarande oense om buxbommen. Men den ska väck till slut, lita på mig. Tänk er också en mycket större takkupa där uppe.



Här är en bild på den blivande toaletten på övervåningen. Man kan se vart väggarna ska vara. Och handfat, toalett och dusch också för den delen. Det där i bakgrunden har visst med värmegolvet att göra. Alla värmegolv är installerade på övervåningen och det mesta är även täckt med de där skivorna som på bilden.







Här har vi då nedervåningen. Jag står så långt bak i köket som möjligt och fotar bort mot gästrummet. Här ska vi få plats med kök och matplats innan en ny vägg kommer upp som ska vara ungefär där den gamla var. Vänsterväggen på gästrummet ska gå mitt igenom vänstra fönstret på bilden som ju ska bort.
Fortfarande nedervåningen och jag står fortfarande i köket men fotar mot TV-rummet. Mastig balk de har satt in va? Ändå gungar det visst på övervåningen om man hoppar jämfota. Den där balken kommer att sticka ned under innertaket sedan och bli lite valvaktigt. Där katten håller på att smita ner håller de på att slå upp en vägg vilken högskåpen ska stå mot.
Fortfarande ett jävla skit att få layouten bra på den här sidan när man har bilder med. Jag vill ju ha ett nytt stycke här, va fan funkar inte det för? Och vid andra bilden är det ju alldeles för mycket tomt utan att jag kan göra något åt det. Men framöver ska jag inte svära mer om det.
I morgon kommer de och hämtar kakelugnen. Mats ska ned och plocka ur ved ur vedkällaren, som vi visst var tvugna att göra till slut, och köra upp den hit så vi har något att elda med i vinter. För övrigt är vi nu medlemmar i LRF och får 6% rabatt på hela IKEAs sortiment. Kommer nog att bli några tusenlappar när vi är klara.