onsdag 30 december 2009

En spekulant?

Det ringde på dörren för några minuter sedan. En kvinna som sett skyltarna och gärna ville titta. En spontan grej sa hon. Vi hänvisade till mäklaren. Inte så att vi inte litar på folk men man vill ju gärna veta innan när det kommer spekulanter så man kan putsa till städningen lite.

Och så var det bild på fönster som utlovat, tyvärr ganska mörka bilder. De är av trä och mittstolpen är genomgående. Spröjsen är fusk och går att ta bort. De är sidhängda och går att snurra ett halvt varv. Vi vet inte vilket märke det är på fönstrena. Vi funderar vidare på att inte ha några fönsterbrädor eftersom det blir ordentligt djupt där vid fönstrena ändå.





Igår var vi på Wallgårds Färg i Kristianstad och tittade på tapeter och lite färg. Mest på hur vi vill ha det i Ebbas rum. Vi vill ha något med färg i, men inte för mycket. Inga figurer som Puh eller Spindelmannen. Och helst grönt. Jag blev förälskad i en tapet på Boråstapeter men det finns inte i grönt. Kolla här. Den finns med stora stjärnor, små stjärnor och randigt. Och den finns i blått, rosa och svart. Jag kan tänka mig vilket som helst av mönstrena och i så fall troligen i rosa eller svart. De med stjärnorna hade varit väldigt trevligt på Ebbas rum. Ett mönster som varken är för barnsligt eller för vuxet. En annan lösning är ju såklart att måla. Tre väggar vita och en vägg grön. Men då blir det inga mönster. Vi får se hur det blir.

I resten av huset funderar vi också på vilka tapeter vi ska ha. Det blir nog just från Boråstapeter det också. Finns mycket att välja på och det ska nog lösa sig till slut. Nästan en nackdel med att ha en så öppen planlösning där nere. Tapeterna måste ju passa någorlunda ihop i de olika rummen.

tisdag 22 december 2009

Jullov

Nu är det färdigjobbat för året. Och värmen är igång i hela huset som utlovat. Kallt är det ju ordentligt ute så vi får elda mycket där. På övervåningen är de nya fönstrena insatta också. Lägger in en bild när jag orkar.

Och så har vi fått att göra under jullovet. En massa tapetprover ligger nere på matsalsbordet just nu. Verkar vara inne med stormönstrat som inte riktigt är vår grej, men något ska vi nog lyckas få ihop. Tänkte något vågat på en vägg i varje rum och lite diskretare på de andra, kanske. Hur mycket tapeter det nu blir. I smårummen kan vi lika gärna ha målat känner jag så tar vi tapeter i de stora.

onsdag 16 december 2009

Lite nyheter

Var nere på gården en sväng nu ikväll. Värmegolvet är på plats på hela nedervåningen och i TV-rummet är det också golv ovanpå. Mats trampade mellan två av metallplattorna till värmeslingan så de blev deformerade men vi hoppas det inte ska vara någon fara. I TV-rummet låg också åtta stycken innerdörrar som var så fina så. Lite smala tyckte jag de såg ut att vara men de passar väl i dörrhålen och de ser ju bra ut. På övervåningen är det fem hål borrade i taket på toaletten för spottarna. De är borrade symmetriskt som på en täning, fast lite utdraget. Tyvärr har elektrikern missat att där han borrat ett av hålet kommer det att vara en murstock så det hålet kommer inte att finnas. Så det blir bara fyra spottar och inte symmetriskt men faktiskt känner jag att jag kan leva med det.

Jag och Ebba spenderade en ganska lång tid där uppe och det var varmt. Jag fick ta av mig jackan direkt och Ebba gick i kortärmat, så varmt var det. Ebba gick och samlade upp alla spikar och skruvar som låg på golvet. Jag gick och funderade på möblering. Mest på placering av TV:n där uppe.

Mats har pratat med målare också och vi har bestämt att han får göra allt. Vi kan inte. Han har lovat tapet- och färgprover snart. Kanske nästa vecka eller så blir det i början av nästa år. Känns ganska lustigt att försöka bestämma sådant när det är så länge till. Eller det kanske inte är så länge till?

Och så var det det där med dusch i badrummet. Vi har varit stensäkra på duschkabin men idag ångrade vi oss nog. Om det fortfarande är möjligt så vill vi nog bara sätta glasdörra där istället.

lördag 12 december 2009

Nu händer det grejer

Det här är Majsan. Hon bor på gården. Det gör Lillasyster (som är Majsans dotter) också men henne ser man inte lika mycket av. Länge nu har Majsan legat på en filt mitt i det värsta byggandet. Det är hennes hus och hon flyttar sig inte. Tror det är byggarna som bäddat till henne mellan två reglar. Sedan vi fick element i salen har hon flyttat in i en säng där och hon stortrivs säkert nu när det är hyfsat varmt i hela huset. Här tar hon en runda i köket. Det är klart för golvvärmen som synes. Det pratas om att det förhoppningsvis ska vara inkopplat och igång innan jul.



Här är en bild tagen från nedervåningen upp på övervåningens innertak. All panelen är på plats och det ser riktigt bra ut. Mats grymtar lite om att det inte är felfritt med knaggar och sådant men jag tycker det är mysigt.


Och som synes är det inte bara takpanelen som är uppe, innerväggarna är det också. Hela övervåningen känns halvfärdig och det känns jävligt bra. Här syns dörröppningarna till Ebbas rum till höger och till kontoret till vänster.


För övrigt har visst fönstrena kommit och ligger och väntar på att bli ditsatta. Något jag ser fram emot. Annars börjar både jag och Mats känna en enorm hemlängtan. Det ska bli så förbaskat skönt och flytta dit sedan och tiden fram tills det är dags kan inte gå tillräckligt snabbt. Idag tittade jag in på lilla toaletten på gården och insåg att den är ungefär dubbelt så stor som vårt stora badrum i det här huset. Bara det ska bli jätteskönt. Och badkar drömmer jag ljuva drömmar om varje natt och lite på dagen också. Över huvud taget ska det bli jätteskönt att få ett stort, nytt och funktionellt hus.

Jag har läst igenom lite inlägg jag gjort på senaste tiden och förfäras över hur jag skriver. Det saknas bokstäver och vissa meningar är lite svåra att förstå. Jag försöker läsa igenom varje inlägg innan jag postar dem men jag missar visst en hel del småsaker. Istället för att gå in och ändra i gamla inlägg ber jag så mycket om ursäkt för det hela och hoppas ni förstår vad jag försöker få fram ändå.

tisdag 1 december 2009

Golv

Nu har vi räknat på hur mycket golv vi ska ha. Det golv vi ska ha mest av, ekparketten, blir 162,5 kvm. Den svarta laminaten som ska vara i kök och matplats blir 35 kvm. Badrummet blir 17 kvm stort och alltså ska vi ha lika mycket klinker där. Dessutom lägger vi samma klinker framför ytterdörrarna och vedspisen så det blir 9 kvm till. Kakel till badrummet blir en sisådär 45 kvm i två olika färger. När det är dags att lägga golven vet jag inte.

Just nu står det still på övervåningen då de väntar på att takpanelen ska komma. Är en vecka försenat just nu. Under tiden jobbar de på där nere. Allt golv är uppreglat och det mesta är färdigt för golvvärme. Avlopp till badrummet verkar vara fixat. De har mätt ut var köksinredningen ska vara så man får lite överblick över hur det blir. Pratas om att flytta lite på ett fönster vid matplatsen. Mats och Micke Snickare har planerat hur vi ska ha matbordet och då sitter fönstret lite fel.

Just nu ska vi bestämma oss för ytterdörrar. På framsidan ska det vara pardörr och på baksidan en enkeldörr. Jag vill ha med ganska så mycket glas i dörren. I alla fall mer än en liten glugg. Tittar lite på badkar också och just nu lutar jag åt ett hörnbadkar från svenska badkar som heter Capri 1580/1000. Får se vad Mats anser om det.