lördag 30 januari 2010

Veckans bilder

Så har det börjat komma upp kakel i badrummet. Ser väl bra ut? Det har visst diskuterats vilken färg på fogarna mellan kakelplattorna ska ha. Det blir lite ljusgrått mellan kakelplattorna. Och mellan klinkerplattorna blir det mörkgrått. Så man ser de olika plattorna tydligt. Annars är det ganska många som har samma färg på fogarna som på klinkern sa kakelmannen, så det blir som en enda stor klinkerplatta i hela badrummet. Men vi gör som resten då.

Här är bild på fönstrena norrut från allrummet. Målarna har kommit igång med spackling och slipning. Sjukdom har visst drabbat flera av våra jobbare så vissa delar ligger lite efter men klart blir det ju ändå till slut. Fönsterkarmar har kommit upp på vissa ställen och de ska sedan målas vita.

Idag fixade vi barnvakt och åkte och bestämde tapeter. Igen. Tror vi bestämde oss för helt annorlunda i alla rum än förra gången. Utom Ebbas där planerna ligger fast. Jag orkar inte länka till alla de nya tapetaerna så de får ni se efter hand de kommer upp. Men en kort sammanfattning kan jag väl bidra med ändå. I sovrummet blir det lila, precis som innan, fast enfärgat lila. Ganska mörk. Kontoret får breda ränder i grått och mörkare grått. Allrum och TV-rum får breda ränder i två olika beiga färger. Med fondvägg i den mörkare beige. Vill ha de rummen ganska neutrala. Hallen får lite gammaldags småromantisk känsla. Svårt att förklara mönstret sähär när man har dålig fantasi men det är i alla fall små blommor och ränder på nästan vit botten och en bård inblandat. Går i blått. Gästrummet blir ännu mer romantiskt med röda blommor i nästan samma stuk som hallen. Köket blir vitt och får en fondvägg med stort svart mönster. Blommor av något slag har jag för mig? Det var så mycket tapeter idag så just den väggen har fallit bort.

På måndag ska vi gå igenom alla tapeter med målarna och var fondväggar och sånt ska vara. Dessutom ska vi, eller bara Mats, åka och hämta badrumsinredning i Karlshamn. Och förhoppningsvis har handtagen till innerdörrarna kommit också så han kan köra till HK-bygg och hämta dem. Har jag förresten nämnt att ytterdörrarna har kommit? Det har de i alla fall gjort. Har foto på dem inplastade med ni får se när de kommit på plats istället. Och så går bygget av kakelugnen framåt också. Det var nog allt för idag.

onsdag 27 januari 2010

Huset är fortfarande vårt

Spekulanterna hade visst fallit för ett annat hus, i Småland. Men skulle det bli problem där hör de av sig igen. Men några problem lär det ju knappast bli så vi får tålmodigt vänta på nästa.

Idag har alla golven och kaklet till badrummet levererats. Det ska visst lagras i gästrummet så länge och det måsta vara knökfullt nu. I morgon börjar de med att sätta upp kakel och klinker i alla fall så då minskar ju volymen i gästrummet. Under tiden de pysslar med uppsättandet så måste golvvärmen stängas av i badrummet och får inte sättas på igen förrän om en månad. Hoppas det bli tillräckligt varmt där ändå för det är ju inte bra alls om det skulle frysa. Men det läcker väl in tillräckligt med värme från resten av huset.

måndag 25 januari 2010

Badrummet

Idag har det varit en kille och fixat med förberedelser för kakel och klinker i badrummet. Först har han målat med något rosaaktigt och sedan upp med någon fuktspärr. Ska vara ett lager till. Kakel och klinker, och möjligen resten av golven, blir hemkörda imorgon. Planen var att vi skulle hämta med släp själva men det blir så mycket så vi hyr en kille med lastbil som gör det.

Imorgon kommer målaren också och påbörjar sitt jobb. Spackling och slipning misstänker jag. På övervåningen. Nästa måndag ska vi slutgiltigt ha bestämt oss om färg och tapet på övervåningen så vi kan säga det till målaren.

Vår badrumsinredning hade visst kommit i onsdags fick vi veta när Mats ringde tidigare idag. Det hade vi inte fått veta. Det får stå där antingen till lördag eller måndag, helst måndag, då vi hämtar det själva. Vi får se om allt blivit rätt för det har strulat en del med det där företaget.

torsdag 21 januari 2010

Husvisning

Mats ringde hem idag på förmiddagen och talade om att vi skulle visa huset 15.45. Panik! Lite kort framförhållning men visst, med ett jädrans städtempo fick vi huset i visningsbart skick iaf. Familjen som tittade verkade nöjda och skulle återkomma. De hade visst kikat på ett annat hus också men vi hoppas att vi inte har fler konkurrenter än så. Hoppas mäklaren får besked snart.

I samband med att vi skulle ha visning idag frågade Mats Micke Snickare när de tror att det går att flytta in på gården. Någon gång i april var svaret. Det är ju ändå inte så väldigt länge till.

För övrigt har kakelugnsmannen påbörjat jobbet idag. Takpanelen är uppsatt i badrummet och gästrummet. Och målaren kommer på tisdag.

onsdag 20 januari 2010

Kakelugnsjobb

Vi ska ju ha kvar kakelugnen i salen men den behöver sättas om. Mats har hittat någon som ska fixa det. Han börjar imorgon och han räknar med att det ska ta ungefär en vecka. Sedan ska det muras murstock och provtryckas. Ser allt bra ut efter det så kan övervåningen avslutas. Det är nämligen en bit gipsskiva de inte kan sätta upp förrän murstocken är klar. Skönt att det ska börjas på nu. Hoppas det blir rätt första gången.

tisdag 19 januari 2010

Levererade prylar från Ballingslöv

De ringde från Ballingslöv till Mats idag för att meddela att grejjerna är levererade. Det ska vara en spegel till toaletten och så lådor och skivor som vi ska ha under och omkring tvättmaskin och torktumlare. Mats har visst rensat ut ännu lite till skit från salen så det ska få plats att lagras där en tid. Senare i veckan ska det vara klart att hämta inredningen till badrummet i Karlshamn också. Vi hoppas dock att vi kan vänta med att hämta det till på måndag då Mats ändå är ledig. Vi får se.

måndag 18 januari 2010

Köket är beställt!

Idag spenderade vi sisådär 5,5 timmar på IKEA. En lång och jobbig dag, men det får det vara värt. För nu är köket beställt! Det började med att man var tvungen att skriva upp sig i någon slags beställningskö och så skulle de ringa upp när det var vår tur. Det var lite drygt två timmar senare. Tur vi bestämde oss för att inte äta först för då hade vi säkert varit kvar än. Sedan tog det lite tid att gå igenom allt så att vi fick med allt vi skulle ha och det var rätt grejjer. Sedan skulle Gösta räkna på en offert och ringa oss igen. Det tog närmare en timme. Då gick han igenom allt med Mats en gång till, medans jag försökte roa en trött och gnällig Ebba, och fixade till det sista.

Vi beställde även kommod och tvättfat till toaletten som ska levereras samtidigt. På grund av att vi har en måttbeställd bänkskiva så dröjer leveransen till den 22 februari. Det gör inte så mycket men det hade ju varit mysigt att få börja skruva med det där snart.

Så under dagen handlade vi för så mycket så att vi kommer att få en faktura i slutet av månaden på närmare 60 000 kronor (minus 6%), men vi gick därifrån med bara en halvfull IKEA-papperskasse. Det var en bra dag.

Ännu ett uppdrag vi har i veckan är att bestämma handtag till innerdörrarna.

lördag 16 januari 2010

Veckans bilder

Det blev ingen visning för kompisar ändå men jag var nyfiken på framstegen så vi åkte ner en sväng ändå. På nedervåningen är det nu isolerat överallt tror jag och de flesta innerväggar är uppe men inte helt färdiga. Här tog jag en bild på blivande bastun. De röda och blå slangarna som sticker ut från bastuväggen är till duschblandaren.


På övervåningen har det hänt lite också. Här är bild från vårt sovrum. Det ska bli Mats garderob och så har vi den lilla ingången till "Ebbas koja". Det är precis så jag lyckas krypa in där känns det som. Hade inte fattat att de ingångarna till utrymmena under snedtaken skulle vara så låga. Trodde de skulle gå upp till där snedtaken börjar som det var förra gången jag var där. Men det här blir nog bättre.

fredag 15 januari 2010

Badrummet

Just nu är det badrummet som är det stora projektet för snickarna och VVS-arna. Så då ska beslut tas av oss. Badkar bestämde Mats igår och det blir ett hörnbadkar med olika långa sidor. Ett problem har varit handdukstorken som vi gärna vill ha mellan duschen och badkaret. Det funkar inte så tyvärr får den placeras på bastuväggen en bit från badkaret. Men då får det väl vara så då.

Nästa vecka är det planerat att vissa delar av badrums- och toalettinredning ska levereras. I alla fall spegeln till toaletten, men jag tror även badrumsinredningen är på gång. Veckan efter det kommer målaren och ska börja så då ska vi gå igenom tapeter och färg med honom ordentligt.

Vi ska börja på en lista som VVS-arna ska ha också. Vilka grejjer de ska köpa in till oss. Badkaret ska stå med och sedan ska vi bestämma oss för 4 blandare till handfaten. Alltså inte fyra olika, det hade sett lite fånigt ut kan jag tycka. Och två duschblandare eller vad det heter, två toastolar, en duschvägg, blandare till köket och handdukstork/ar.

Imorgon ska vi visa framstegen för kompisar och jag ska ta med kameran. Det ryktas att väggarna till bastun är på väg upp.

tisdag 12 januari 2010

Tapeter, tapeter, tapeter...

Mycket tapeter blir det. Efter att vi varit i Kristianstad och kollat har vi även varit i Karlshamn och nu senast igår i Sölvesborg. Och tänka sig, vi har bestämt lite i alla fall. I Ebbas rum har vi velat fram och tillbaka. Jag fastnade för några stora stjärnor hos Boråstapeter men till slut blir det stora stjärnor från Midmec istället. Här är bild. Det är alltså en häftig grön färg med stora vita stjärnor. Och för att det inte ska bli för grönt så kör vi varannan rulle vit varannan grön med stjärnor.

I Tv-rummet blir det nog randigt. Jag tror vi bestämt oss för något i ljust beiga nyanser. Eller har vi det? Vet inte om jag vill ha mycket färg på väggarna eller inte. Vi pratade om randigt i rött och vitt men det röda färgen såg konstig ut på nära håll. Randigt blir det nog i alla fall. Breda ränder och en fondvägg med bara en av färgerna. Plain Stripes från Boråstapeter är aktuellt.

Hallen då. Litte annan geometri. Där blir det rutigt. Typ. Tapeten är från kollektionen Garden och har nummer 12956 och är från Boråstapeter den med. Kan inte länka till precis den på deras sida men de har annars en väldigt trevlig sida där man kan provtapetsera.

Kök och matplats blir i grunden vit. Men väggen mot gästrummet blir en fondvägg. Vi ville ha något i gråskala och hittade en som vi gillade. Och det är naturligtvis samma som ett par kompisar har vid sin matplats. Det skulle antagligen inte göra något om vi tog samma men det hade varit lite tråkigt. Så det blir en tapet med stora svarta girlanger från kollektionen Eco Artist. Nummer 5623 har den och är från Eco som hör till Boråstapeter uppenbarligen. Där kan man också provtapetsera.

I sovrummet blir det lila, för att Mats ville det. En ganska mörk lila med tunna vita linjer i vertikala vågor. Från Eco den också. Nummer 9853 i kollektionen Eco Nina.

Och så är det allrummet med där det troligen blir ränder från Boråstapeter precis som i TV-rummet, men vilken färg vete sjutton. Det är samma fråga där som i alla andra rummen. Mycket färg på väggarna eller mer dämpat och färglägga med inredning istället? Vi har ingen aning.

Det är ju två rum över. Gästrum och kontor. Vi är inte säkra på att vi tapetserar där över huvud taget utan kanske bara målar i någon trevlig färg. Någonstans är det ju inte fel att spara pengar.

Toaletten där uppe har vi också kollat på. Tänkte spara lite pengar till genom att inte ha kakel och klinker där utan sådan där plastmatta på golv och väggar. Men jisses vad tråkiga alla de var. Till slut bestämde Mats sig för något på golvet som såg ut som svart sten. Och på väggarna blir det något gråaktigt. Vi får piffa upp stället med annat istället. Men vi är nog inte riktigt färdiga med tänkandet där.

Inget av ovanstående är skrivet i sten. Vi får se vad målaren har för kommentarer. Det är nog inte så länge tills han ska börja på övervåningen så då ska vi prata tapet- och färgval med honom. Han kanske har väldigt starka och vettiga åsikter om vad som passar eller inte. Vi hinner komma på något annat medans han spacklar i så fall.