söndag 25 april 2010

Bilderna

Vi tar det rum för rum. Vi börjar med badrummet. Inget nytt där egentligen men vill ändå dela med mig av två bilder. Den till vänster visar vår tvätthörna. Vi har inte testat den ännu så vi hoppas att ingen maskin hoppar ur när de vibrerar som mest. Den högra bilder visar invigningen av badkaret. Riktigt skoj tyckte Ebba och hon ville bada igen lite senare på dagen. Men då var det min tur.












Nästa rum är köket. Fläkten är på plats men det ska vara en kåpa som täcker det bakom, den kommer så småningom. Den verkar funka i alla fall. Till höger har vi bardisk och matplats. Kanske ska vi ta väck en av iläggsskivorna i matbordet så att lamporna ovanför blir bättre placerade. Det ska nämligen vara en likadan lampa till höger om den andra och de hamnar kanske lite för mycket till höger för att det ska kännas riktigt bra.

Och så har vi TV-rummet. Vår soffa som var ganska stor i förra TV-rummet känns nu väldigt liten. Soffbordet är en ny Lack från IKEA. Vi ska försöka sätta hjul på det på något sätt. Mattan hade vi innan under matbordet.

 

Vårt sovrum då. Hemnes sängram med Malm sängbord. Funkar bra och ser snyggt ut. Vi har även Hemnes byrå med åtta lådor. Vi köpte först en smalare byrå med tre lådor eftersom vi inte trodde denna skulle få plats. Men när vi monterat ihop den lilla och vi måttat lite i verkligheten tyckte vi att denna stora nog kunde få plats med lite god vilja. Visst hade det varit snyggare om den inte varit så bred men det får plats bra mycket mer kläder och det känns viktigast. På väggen ovanför tänkte vi sätta upp lite familjefoton, med vit ram förstås. Lampan i högra fönstret är köpt på Gekås i Ullared. I natt sov vi i detta rummet för första gången och det kändes jäkligt bra. Förutom att jag väcktes av solen redan innan klockan 6. I kväll ska vi försöka få upp rullgardinerna och se om det blir bättre.

Och så har vi Ebbas rum till sist. Först sänghörnan, sedan lekhyllan för att följas av klädområdet. Inget särskilt egentligen men vi tycker det blir bra. Korgarna med leksaker på mittenbilden ska ner till nedervåningen sedan. Hon behöver lite leksaker där nere också. Kanske är hyllan lite för liten så vi skaffar en som är hälften så bred till. Kanske. Till höger om hyllan ligger det en lång förvaringskorg eller vad man ska säga. Den ska hängas upp i någon hörna snart, vi ska bara bestämma vilken först. Byrån är den vi köpte till vårt rum först. Förutom sitt rum så är det ganska mycket som är Ebbas saker i allrummet. Och så kommer det att få vara. Hon har ett mindre rum nu än hon haft innan.

Så det var väl allt. Men även om vi flyttat in och börjar komma på plats så innebär inte det att vi är renoveringsfärdiga. Nädå, det här är ju bara inomhus. Vi har en hel tomt att totalrenovera också. Det första som ska göras (förutom att rensas på allt skräp) är att jämnas till så man kan leka, spela kubb och ha en gunga där. Och när allt med hust känns färdigt, oops höll visst på att glömma att taket behöver bytas, så har vi ju det företagsmässiga. Lada, ladugård och stall känns ganska angelägna att fixa. Och jag vill ha höns eller vaktlar och det ganska snart.

Nu har vi flyttat!

Första natten har spenderats i nya hemmet. Det är så skönt att ha kommit dit nu. Flytten igår gick bra. Våra kompisar var duktiga flyttare alla stora möbler har kommit med. Nu är det mycket från köket som är nästa flyttprojekt för oss.

Två saker kommer att ta lite tid att vänja sig vid. Att jag och Mats bytt sida på sängen och att kyl och frys inte står i samma ordning som i Kyrkhult.

Jag ska ta några bilder idag och lägger in när jag kommer till datorn nästa gång. Datorn står nämligen kvar i Kyrkhult eftersom bredbandet är kvar där.

torsdag 22 april 2010

IKEA, igen

Det var ju så att jag kände att vi inte kunde börja flytta Ebbas kläder och prylar så länge hon inte har några möbler på sitt rum. En byrå och en bokhylla tyckte jag vi behövde. Och efter lite trixande och tänkade med byrån vi köpt till oss bestämde vi oss för att den får Ebba så skaffar vi en större. En sådan vi inte trodde vi skulle få plats med. Men en tur till IKEA behövdes för att skaffa alla sakerna. Så idag gjorde vi varuhuset på cirka en timme och fick med oss en gigantisk Hemnes byrå, en Expedit bokhylla, två Malm sängbord, ett Lack sidobord, två olika spotligthts och en del småprylar. Byrån och sängborden är till oss och bokhylla och bordet till Ebba. Tycker det blir skitbra med Expediten på hennes rum. Vi lade den ner så den blir bredare och lägre. När hon blir äldre kan man resa den upp och kanske köpa en till att ha jämte. Till bokhyllan köpte vi två plastlådor också för småleksaker. Jag hade sönder en av dem lite grand, men det går nog att limma.

Det verkar som att det mesta elektriska är klart också. Alla ställen vi har lampor på går det att tända. Och jag antar att det funkar även där vi inte har lampor. På lördag får vi flytthjälp av ett par kompisar och det är inte omöjligt att vi tar allt som ska flyttas och faktiskt bor i Levershult från och med då. Jobbigt utan bredband, men det ska väl gå.

tisdag 20 april 2010

Litet uppehåll

I morgon ska Telia flytta vår telefon och bredband. Jag vet inte hur lång tid det tar och jag vet inte heller när datorn kommit till gården. Men tills det är fixat kan jag troligtvis inte skriva något här och definitivt inte lägga in några bilder. Så ni får ge er till tåls.

Igår var jag på Gekås i Ullared och köpte handdukar. Så då är det fixat. Lite textilier till köket och två lampor till fönstrena också. När jag var där skruvade Mats och Ebba ihop en del möbler vi köpte i söndags. Jag ska fota dem ikväll men ni får som sagt troligtvis vänta på att se dem.

I veckan ska vi försöka ta tag i att flytta fler saker och kanske få lite flytthjälp till helgen. Vi måste ju ta tag i det här och flytta på riktigt nu när allt är klart. Vi ska försöka få barnvakt någon kväll för att köpa lampor och försöka komma iväg till någon VVS-affär för att köpa toarullehållare och krokar till badrum och toalett.

söndag 18 april 2010

En dag på IKEA

Så var det ju meningen att det skulle bli stora spenderdagen iag, men det blev inte riktigt så. Dels för att vi inte hittade en del vi letade efter och dels för att det vi faktiskt köpte var billigare än vad vi snabbt kalkyrerat med. Vi kom i alla fall hem med en sängram och det känns som det var det viktigaste. Vi hade ju spetsat in oss på Aneboda men den var inte vit. Det stod vit men den var mer blågrå och hade inte passat alls i vårt sovrum. Vi hittade en annan som verkligen hade passat, Birkeland, men den fanns inte för sängar så breda som 180 cm. Så det blev en Hemnes. Det positiva med Hemnes sängram är att den har en hög gavel i fotänden så vi hoppas att den ska förhindra att bäddmadrassen vandrar som den gör idag. Det negativa är att det inte får plats någon låda under som det gjort på några andra. Vi bestämde oss för en Hemnes byrå också. Men sängborden ville vi ha Malm för de verkade mer praktiska. Tyvärr fanns inte de hemma så de får vi ta nästa runda, när det nu blir.

Annars köpte vi Antonius garderobsinredningar. Men de visade sig vara för djupa för Mats garderob, men det löser vi ändå. I min garderob fick de plats utan problem. Det är en stålställning med fyra trådbackar i. Ett soffbord lyckade vi också sniffa upp. Det är i björk och heter Lack. Det är lite för lågt men vi ska försöka sätta på hjul och då blir det ju lite högra. Och så var det rullgardiner, grytor och kastruller, tidskriftssamlare till mina Fantomen, tvättkorgar, kökslådeindelare, återvinningsbehållare och diverse annat bra att ha. Köpte filt, kudde och en ytterkruka i grönt till Ebbas rum.

Det vi inte hittade var hatt- och skohylla, det får vi försöka hitta någon annanstans. Handdukar blev det heller inget av. Vi hittade visst bra färger men storlekarna på handdukarna var ju helt lustiga. Får kolla om de har något intressant på Gekås i morgon. vardagstallrikar kikade vi lite på för vi tycker det är dags att byta de vi har nu menvi hittade inga som vi tyckte var lagom. Och när vi kom till krukor och krukväxter hade vi inte riktigt orken kvar så det får vi också ta någon annan gång.

I veckan, alltså tisdag som är den enda lediga kvällen, har vi planer på att börja flytta lite större möbler. Vi får se hur vädret blir.

lördag 17 april 2010

Saker som funkar och inte funkar

Nu är badkaret på plats! Så här blev det. Längtar tills första badet men det lär dröja. Det är något med att den vanliga varmvattenberedaren är trasig och att den elektriska back-upen inte klarar så stora vattenmängder som ett bad.

Nya saker som funkar är spotlightsen i köket och bastuaggregatet. Kyl och frys är också igång. En sak som inte funkar är ugnen och vi vet inte riktigt vad problemet är. Mats ska prata med Cylinda i nästa vecka.

Jag får förtydliga skorstensproblemet också nu när jag vet vad som är problemet. Vi har sju rör i skorstenen, de flesta används inte. Det som går till vedpannan funkar utmärkt och behöver inte åtgärdas. Däremot är det problem med rören både till kakelugnen och vedspis. Eller det är viss inte rör utan mer murat långa gångar där röken ska passera. Och där läcker det mellan tegelstenarna. Så det är inga problem med att flytta in, värme har vi men vi kan inte elda i vedspisen eller kakelugnen. Och det ska vi väl klara oss utan ett tag.

I morgon blir det IKEA hela dagen och förhoppningsvis har vi en massa paket med oss hem att skruva ihop i veckan. Sedan har elektrikerna en del att göra till och sedan kan vi flytta. De har visst lovat att vara klara till på fredag men vi får väl se. Måste prata med Telia också om och flytta alla deras grejjer. Under flytt av bredband blir det inga uppdateringar i bloggen men jag hoppas det inte tar för lång tid.

måndag 12 april 2010

Provtryckning

I morse åkte Mats ner själv för att ta emot TV-antennsman och sotare. TV-sakerna gick kanon. Vi hade jättebra signal i hela huset så det är bara att hoppas att det är det i praktiken också när vi får dit TV:n. Provtryckningen gick däremot helt åt helvete låter det som. Det läckte lite både här och där och det blir ett stort jobb att fixa det. Kakelugnsmannen ska troligen göra det och det är ett stort hål som ska tas upp i murstocken mellan hallen och köket. Hoppas det ändå ser OK ut när det är färdigt men jag är ganska tveksam till det. Och kostar gör det.

Annars har vi städat lite på övervåningen så det är bara att börja bära upp grejer. Vi tömmer det här huset låda för låda och flyttar ner. det mesta ligger fortfarande i gästrummet men idag tog vi en hel del skafferiprylar och lade där de ska vara, i skafferiet. Jag har bokat ett släp till söndagens tur till IKEA. Hoppas allt vi ska köpa får plats annars får väl ta en tur till någon gång. Vi orkar nog förresten inta allt på en dag. Sängram, sängbord, byrå, soffbord, lampor, rullgardiner, krukor, handdukar, garderobsinredning, datorbord(?)... På lördag är planen att vi ska flytta ner vårt nuvarande matbord till gården och se om vi kan ha det som köksbord, annars för vi köpa ett nytt sådant också. Nytt matbord och barstolar köper vi nog någon annanstans men vi kommer säkert att titta på det också på IKEA.

Det finns en massa saker här som vi inte vill flytta. Diverse möbler, baby- och barnkläder, leksaker och antagligen en hel del som ligger i längan eller i källaren. Jag har lanserat idén om att när vi flyttat allt annat så kör vi en liten loppis här hemma för att försöka bli av med sakerna, kanske få en slant för en del och slippa köra i väg med allt. Vi får se när det blir men det lär väl dröja till sommaren eller så.

lördag 10 april 2010

Sista helgen med eko?

Det är så stort och tomt i huset just nu. Det ekar lite grand i några av rummet. Nästa helg åker vi ju till IKEA och då kommer det att bli lite möbler där i alla fall. Men innan dess behöver vi nog flyttstäda lite. Det ligger byggdamm lite överallt och en avtorkning skulle golven behöva.

Här är bild på hur det blir i tvätthörnan i badrummet. Tror det blir bra. Gillar att vi får upp maskinerna i bra arbetshöjd och att det finns stora lådor under. Högskåpet har kommit på plats också. Badkaret har kommit och står ouppackat i lilla hallen och väntar.

Om det är någon som vill komma och titta på hur fint det blev innan vi belamrar huset med flyttkartonger så får man skynda sig och boka visning.

onsdag 7 april 2010

Vitvaruleverans

Idag så kom de då alla vivarorna. Eller det är ju bara tvättmaskin och torktumlare som är vita egentligen, resten är i rostfritt. Men de enda som kom på plats idag var kyl och frys. För de andra maskinerna är det inte riktigt klart. Dessutom var inte kyl och frys inslagna i något eftersom det är skyltexemplar så de gick rätt snabbt att få på plats. Som synes behöver de justeras lite och vi får väl lov att putsa till dem med något som inte skadar ytan. Just nu har vi kylen till vänster och frys till höger. Vi vet inte riktigt om vi ska ändra det eller inte.

Så här ser det ut i badrummet just nu. Spegeln från Svedbergs och nederdelen från Aspen. Saknas handtag dock. Till vänster ska ett högskåp upp och sedan är det ju tvättdelen som ska fixas också ännu längre till vänster. Vi diskuterade var vi ska handdukarna idag men kom inte till något beslut. Vattnet är påsatt nu så nu kan man använda toan. Badkaret kommer nog i denna veckan tror jag.

Och så här ser det ut på toaletten. Spegeln från Ballingslöv och underdelen från IKEA. Rördrgningen är absolut inte den tjusigaste men det är ju inte representationstoaletten så det får duga. Duschen är längst till höger under snedtak. Och just eftersom det är snedtak så blir det lite krångligt med duschhörna eller kabin. Få nog bli ett gammalt hederligt duschdraperi på något sätt.

Idag har vi varit på Ljus & Miljö i Asarum och tittat på lampor. Det ska ju bli en del. Vi köpte två lampetter att ha utomhus bredvid ytterdörren. Men sedan fick vi problem. Jag är ganska besviken på plafonderna här hemma, tycker de ger lite för dåligt ljus, så jag vet inte hur sugen jag är på sådana. Men att ha sådana där lampor med tre-fyra spotar på passar sig inte riktigt i huset. De ger visserligen bra ljus men lite för stark just vid spotarna och det kan vara nog så irriterande. Och så vill jag helst inte ha lampor som hänger ner. Jo över matbord går det bra men inte till exempel i TV-rummet. Det blir inte så många lamptyper över tyvärr. Det blir väl plafond ändå till slut. Lampor över köksbordet har vi köpt innan så det behöver vi inte tänka på. Ebba har en lampa med Nalle Puh som hon får behålla lite till. På kontoret och i gästrummet tar vi nog någon av de lampor vi har här men resten av rummen behöver vi till.

Annars är det visst någon strul med varmvattenberedaren eller något. Det måste fixas och det kan ta tid eftersom vi måste blanda in försäkringsbolaget om jag fattat det rätt. I morgon ska Mats ta prover på vårt vatten och lämna in för analys för att se om vi måste sätta några filter eller så. Nästa söndag har vi barnvakt och ska göra en heldag på IKEA. Dagen efter åker jag till Ullared och kanske hittar lite prylar där. Snickarna har fortfarande lite smågrejer kvar fast de flyttat på sig. Deras lilla vagn är borta och det är deras verktygscontainer också. det ser så tomt ut nu. Men målaren var där en stund idag.

Förresten har vi nog tagit ett beslut angående sängen i sovrummet. Vi ville ju ha huvudänden mot fönsterväggen men vi hittade ingen sängram som var låg nog för det så vi får byta vägg. Tyvärr. Dels måste ju en av oss nu gå runt sängen för att komma till sin garderob till exempel. Och dels kommer man att vakna tidigare för det lyser i ansiktet. Oavsett hur bra persienner eller rullgardein man har så släpper det igenom för mycket ljus.

Jag tippar på inflyttning i början på maj.

fredag 2 april 2010

Lilla flytthelgen

Jag tror det är färdigkaklat i köket nu. Och vi tycker det blev snyggt. Så så här ser köket ut när det är nästan färdigt. Man ser bardelen som sticker ut här närmast. Och om man tittar noga på bilden så är det en en pryl som sticker upp ur diskbänken till vänster om kranen. Det är vår kolsyreapparat. Den tar vatten direkt från systemet och så sitter det en kolsyrepatron under diskbänken.

Och så är all klinker lagd också. Här syns hur det blev vid vedspisen men det är lagt ute i hallen också.

Nu är det ännu mindre kvar än senast. All pappen är väck från golven, förutom trappan och något litet ställe där induktionshällen ligger, så nu ser man lite mer hur golven ser ut. Fortfarande är det ju vitvarorna som ska komma och badrumsinredningarna som ska fixas. Och så lite småsaker.

Och så har vi flyttat de första kartongerna med saker. Fyra flyttlådor med böcker, spel och andra liknande saker. Vi har plockat upp sakerna och de ligger i gästrummet. Ikväll ska jag packa fyra lådor till som ska köras ner imorgon. Så sakta men säkert ska vi tömma det här huset men förhoppningsvis inte fylla det nya.