onsdag 30 september 2009

Golv

På övervåningen är golvet nästan klart nu. Värmen är inkopplad och nu är det bara några skivor de ska lägga där. Där nere pratas det om två alternativ. På vissa ställen är golvet så väldans ojämnt så de pratar om att lägga helt nya golv istället för att regla upp det gamla. Skulle ta ungefär lika lång tid och kosta lika mycket. Att lägga nytt har fördelen att de kan göra allt uppifrån. Att regla upp skulle innebära att de av någon anledning måste ned i vedkällaren för att sätta upp en ny balk. Och klart är det att vi helst slipper arbetet med att bära ut all veden för att sedan bära in den igen när balken är uppe.

På fredag är Mats pappaledig så då åker vi ner där hela familjen igen och något foto ska jag väl ta på de senaste framstegen. Hade tänkt att vi skulle baka fika till snickarna men de ska visst också vara pappalediga då så det får bli någon annan dag. Måndag kanske då Mats också är pappaledig. Efter han har varit och lämnat blod då.

lördag 26 september 2009

Bilder på framstegen

Så här ser framtida TV-rummet ut. Massor av väggar har slagits ned sedan sist i denna hörna och det är numera helt öppet. Pinnarna i förgrunden är för att stötta upp övervåningen nu när så mycket väggar försvunnit. Det igenslagna fönstret i bakgrunden tänker Mats att vi kanske ska ta upp igen.




Så här ser det ut på övervåningen. Golvet är uppreglat och klart såvitt jag vet och lite rör till handfat är ditsatta. Jag står som vanligt i Ebbas rum och fotar.

Så här ser innertaket på nedervåningen ut. Hade det inte varit för alla spikar hade det varit riktigt charmigt.
För övrigt har vi breddat vårt sovrum cirka en meter. De planerade IKEA-garderoberna skiter vi i och de snickrar egna. Med skjutdörrar så klart och en hel massa trådbackar. Toaletten uppe har blivit en decimeter bredare eller så och Micke snickare har en lösning på hur man kan få dit IKEAs kommod utan att behöva ha de där stödbenen i vägen. Det är i stort sett klart att sätta dit trappan nu och den ska vara i ek med vita sidor och vara en meter bred. Och igår var de och sprutade övervåningen mot husbock. Det var nog det mesta för nu.
Förresten vet jag att det här inlägget ser helt fel ut men jag lyckas inte fixa till det så det blir som jag vill ha det. Ett av många problem jag har med blogspot. Här där jag skriver inlägget ser det bra ut men när jag publicerat finns inte min fina styckeindelning. Dessutom läggs bilderna in i en ordning jag inte begriper och ibland orkar jag inte bara flytta runt dem. Men det jobbigaste är nog att det inte hjälper att förhandsgranska sitt inlägg för det ser ändå helt annorlunda ut när jag publicerat det. Så nu har jag öst ur mig lite kritik mot min bloggvärd. Men det är ju gratis i alla fall.

måndag 21 september 2009

Lite uppdateringar

Idag har det hänt en hel del. Har ju redan skrivit vad som hänt på förmiddagen så nu tar vi resten av dagen. På eftermiddagen kom två VVS-killar för att se hur man skulle göra med vatten och avlopp till toaletterna. Där vi vill ha det är det en tjock stenmur nere i källaren. Ett alternativ hade varit att förskjuta badrumsväggen på nedervåningen 15 cm inåt och lägga rören mellan väggarna till badrummet och salen. Men efter lite tunnelbyggande i muren så kom de fram till att det ska nog funka utan att göra så.

Så kom det två elektriker också. Då var jag och plockade svamp så det fick Mats ta själv. Det ska bli 3-4 vägguttag i varje rum tror jag. Låter mycket för vissa rum men jag kan inget om det där. Möjligheter till TV ska finnas i alla sovrum, allrummet och såklart TV-rummet. Vet inte riktigt om alla smårum räknas som sovrum men det får jag se. I köket skulle han fixa så att vi skulle ha lysrör under väggskåpen för det ska visst vara bättre än spottar. Och så var det något slags elskåp som skulle flyttas runt knuten och ett annat elskåp som skulle flyttas till trappnedgången till källaren för att vara undanskymd men ändå centralt placerad. Vet inte om det var mer men det märker jag. Vet inte om det är elektrikern som är inblandad med det här med mobilt bredband och telefon och så. Får fråga Mats om det.

Nu på kvällen ringde de från skadedjursbekämpningen och de ska spruta övervåningen med något slags medel på fredag. Då lär det inte bli något byggt. Och Ebba får inte följa med in på gården i helgen har vi bestämt.

Kakelugnsmannen ringde också och sa att han köper kakelugnen för 6000 kronor. Han vill plocka ned den en helg och om det blir denna eller nästa får vi se. Han har någon kille som ska hjälpa honom och han visste inte när han kunde. Hans hjälpkille är också samma kille som ska hjälpa oss fixa till den kakelugn som vi ska behålla så han ska titta på den också i samma veva.

Och så har vi ju rivit en del. Det finns inte många lister kvar nu. I köket finns bara diskbänken med skåpen under kvar. Lite kakel som ska ned också. Några väggar börjar bli blottade och delar av innertaken ligger numera på golven. Jag är lite kär i de ursprungliga innertaken faktiskt. Ska ta en bild nästa gång jag är där och lägga ut så ni får se. Fast det dröjer nog tills jag kommer till gården nästa gång.

Aktiv förmiddag

Idag har vi haft besök på gården av husbocksmannen, kakelugnsmannen och sotaren. Vi börjar med husbocksmannen. Han bekräftade att vi hade angrepp vilket inte bör förvåna någon. Så är det i så gamla hus. De ska spruta övervåningen troligen någon gång i slutet av veckan. När vi har rivit längs med ytterväggarna på nedervåningen ska vi ta kontakt igen så kanske det ska göras något där med. Någon husbocksförsäkring kan vi inte få förrän vi ska byta panel på utsidan av huset och sprutar där med. Och det får vi ju göra någon gång i framtiden och tills dess får vi leva utan husbocksförsäkring. Huset har ju stått där i 165 år redan så det ska nog funka några år till.

Kakelugnsmannen är en man som möjligen vill köpa den kakelugnen vi ska väck med. Han tyckte den såg bra ut. Var troligen från 1920-talet och 155 cm hög. Ska se hur det blir med det där. Hoppas vi får några tusenlappar för den men det viktigaste är att någon tar väck den. En annan sak med kakelugnsmannen är att hans son sysslar med restaureringar av typ sådana rum som vår sal. Så vi ska kontakta honom när vi ska ta tag i det. Även om salen ska vara som den är så är det ändå vissa saker som bör fixas. Bland annat skulle målningarna på väggarna behöva tvättas och vissa defekter i taket behöver fixas.

Och så sotaren då. Frågorna till honom gällde köksfläktens rördragning mot taket, vedspisens skyddsmurar och en hel del om den kakelugnen vi ska behålla (som kakelugnsmannen trodde var från ca 1880-talet). Det verkar som det inte ska bli några problem med något av det. Köksfläkten som Mats och Micke Snickare oroat sig över var visst hur enkelt fixat som helst.

Och till sist en rättelse av mitt förra blogginlägg. Den tapet jag trodde var den första i köket var ju inte ens i köket. Den var ju i Mats gamla rum. Tittade förresten på tapeterna i stora hallen och vad jag kunde se hade de tapetserat direkt på liggande timmervägg första gången. Tapeten verkade nästan ha samma kvalitet som tidningspapper. Sedan har det varit tapetserat fyra gånger till vad jag kunde se. En av tapeterna hade nästan sammetsstruktur. Sedan på 40- eller 50-talet har svärfar satt upp skivor på väggarna för att det ska bli plant och efter det har det varit tapetserat två gånger.

fredag 18 september 2009

Gamla tapeter


Nuvarande tapet i köket till vänster och förra till höger. Alla bilder går att klicka på så blir de större.






Köket tidigare.








Köket ännu tidigare.








Kan det ha varit första i köket tro?








Nuvarande tapet i kontoret till vänster och tidigare till höger.








Nuvarande tapet på Mats rum till höger och tidigare till vänster. Min favorit. ;-)







Nuvarande tapet i stora hallen överst och tidigare underst.






tisdag 15 september 2009

Framtida badrummet

Idag blir det inget gjort på gården eftersom jag ska spela i kväll. Och snart blir det inget gjort någon vardag över huvud taget eftersom det börjar bli mörkt på kvällarna. Elen stängs nog snart av eftersom det ska fixas med det också. Så då blir det bara jobbat på helger och måndagar, som ju räknas som helg hos oss. Och helst bara halva dagar så det blir lite annat gjort också. Men Mats som är så nyfiken åker inom gården varje morgon ändå för att se vad som hänt och prata lite med byggarna.
Ville visa en bild på hur det ser ut nu där badrummet ska vara. Till vänster utanför bilden är det en ingång utifrån och hall. Rummet till vänster är nuvarande badrummet men det känns ganska självklart eftersom toaletten skymtar. Rakt fram är svärföräldrarnas sovrum och till höger har det varit garderober tills Mats rev ner så mycket han kunde av dem nyligen. Bakom mig till höger är ingången till köket. På denna yta som syns här ska alltså vårt framtida badrum vara. Väggen till vänster ska alltså vara kvar men garderoberna ska bli badrum. Förhoppningsvis ska det bli stort nog för att rymma toastol, dubbelhandfat, badkar, dusch, bastu, tvättmaskin och torktumlare. Sedan får vi se hur mycket badrumsmöbler som går in där efter det.

måndag 14 september 2009

Köket - Före

Så har det varit ännu en aktiv dag. På förmiddagen var Mats och Ebba på gården och jobbade medan jag handlade. De lyckades med konststycket att få bort i stort sett allt skräp. Bara ytterst lite återstår nu och det återfinns på diskbänken i köket. Lådorna med skräp står nu i salen och ska slängas efter hand. På eftermiddagen var jag också med och jag började riva. Fick ner kakel i köket och rev lister och dörrkarmar i svärföräldrarnas gamla sovrum. En plastmatta tog jag också väck.
Här är en bild på köket. Jag står i dörrhålet från hallen och fotar. Det lilla rummet som syns där är det berömda skafferiet som numera är tomt. Den väggen ska väck och även väggen efter skafferiet som skymtar. Det ska bli matplats. Köket ska ju vara U-format och ska gå ut med ena sidan ungefär där fönstrena slutar. Under fönstrena ska vi ha diskmaskin och diskbänken.
Här är en av de få väggar som ska vara kvar. Bakom väggen den andra hallen. Längs den här väggen ska vi ha spisen, fast lite till vänster om där röret till fläkten går idag. Ser ni vad fint jag fått väck en del av kaklet? Ska ta det sista så fort Mats fått väck det som står på diskbänken.
Fotot är taget från ingången från den andra hallen. Här är två dörrar, båda ska bort. Den högra går idag in till finrummet och där ska vi ju ta ner väggen så det bli öppet in till matplats och TV-rum. Den vänstra dörren går ner i källaren och den ska vi slå igen. Ner till källaren ska vi komma från hallen sen. Den "fräscha" vedspisen ska stå kvar. Vid den skitiga sidan av vedspisen har det fram till idag varit en mur och det ska det bli igen. Ovanför ska det bli en fuskkåpa. Och till höger om vedspisen ska vi ha i tur och ordning högskåp med ugn och mikro, skafferi, kyl, frys och skafferi. Vi tror det blir den ordningen i alla fall.

söndag 13 september 2009

Söndagsstädning

Idag har Mats varit nere och rensat på förmiddagen och sedan var vi där hela familjen ett par timmar på eftermiddagen. Vi får väldigt mycket gjort känns det som och faktiskt börjat man se ett litet ljus i skräptunneln. Snart är det över! Vi skulle nog hållit på lite till idag men alla flyttkartonger tar slut. Där är lådor med metall, hårdplast, glas, porslin och brännbart. Och den stora återvinningscentralen har bara öppet tisdagar, torsdagar och lördagar. Det känns liksom bäst att tömma det där. Där kan man ju bara vända upp och ner på kartongerna ner i containrarna istället för att behöva plocka upp grej för grej på de här små återvinningsställena. I morgon ska jag handla fem kartonger till så ska vi nog lyckas städa lite mer. Och på tisdag lastar Mats bilen full med så många kartonger han kan ta och tömmer. Tre stycken blir det visst men det är ju bättre än inget.

I nuläget är det några rum som faktiskt är helt tomma på skräp. Det är Mats gamla rum, Berit och Yngves gamla sovrum och ett litet rum som mest har tjänat som någon slags garderob/förråd. Det gamla kontoret är också nästan tömt men det står nog en liten låda där fortfarande. Såg förresten idag att badkaret var väck också. Det ligger väl på någon åker numer. I två rum har vi börjat riva inredningen men det fortsätter vi inte med förrän allt skräp är borta.

Borta och borta förresten. Mycket har bara burits ut till någon av längorna så när det väl är tomt i huset så finns det fortfarande rensning att göra. Och det står en massa möbler och större föremål på en balvagn som också ska slängas när tid och släp medges. Dessutom så är det ju salen som just nu är en salig blandning mellan saker som ska sparas, saker som ska slängas och saker vi kommer att bli ovänner över. Den där tunneln blev helt plötsligt lite mörkare. Men det som inte står på någon yta som ska renoveras är ju inte riktigt lika bråttom ändå.

lördag 12 september 2009

Lite bilder

Så blev det några bilder idag istället. Överst är en bild tagen på utsikten från övervåningen sett söderut. Hade vi kapat några av träden längst fram där borta hade vi sett flera mil bort. Men så bor vi ju väldigt nära en av Blekinges högsta punkter också. Norrut har vi inget fönster ännu så där blir det ingen utsiktsbild i nuläget. Och det är mest åkrar och en dunge att titta på ändå.
Här är en bild på övervåningen sett österut. På snedden här till höger är en murstock till den kakelugnen där nere som ska väck. Sålunda ska även denna lilla murstock väck. Tror jag står i Ebbas framtida rum och fotar. Som synes har byggarna hunnit börja regla upp golvet. Effektiva killar. Så skönt att få det gjort av andra. Det de gör på en dag hade nog tagit oss amatörer ett par veckor. Minst.

Idag fick Mats hjälp av pappa att flytta och slänga lite tyngre grejer. Fläkt, diskmaskin, spis/ugn och en jättelik frysbox. Skönt att bli av med det. Hoppas vi får ut massor av skräp i morgon och på måndag.

tisdag 8 september 2009

Skåprensning

Idag var vi på gården alla tre. Mest för att jag var nyfiken på vad som hänt. Har ju hört talas om byggnadsställning och diverse skyltar. Och idag sa Mats när han kom hem att något har nog hänt invändigt också för sågen var använd. Det som blivit gjort är att han sågat till lite bräder och fått upp på övervåningen. Verkar mest vara så han kan gå lite mer obehindrat men de ska säkert användas till något annat fram över.

I alla fall så tog vi ett ryck i köket. Jag gav mig in i skafferiet, som är ett eget litet rum med massa hyllor och stor frysbox. Och det var som en liten chock. Visst visste jag att det fanns mycket skräp i huset men det här såg ut som en sådan där samlare man ser på TV varit i farten. Nästan i alla fall. Mycket hade bara blivit slängt på golvet så att komma åt saker som fanns på hyllorna kan de inte ha gjort på länge. Likadant såg det ut i köksskåpen. Hög på hög med köksprylar. Idag fyllde jag två stora flyttkartonger med udda porslin. En med glasprylar, en med metall och en med plast. Och när vi åker ner där i morgon blir det säkerligen några lådor till. Kanske inte så mycket porslin till men plast, glas och metall.

I morgon och på torsdag ska snickaren iväg på andra jobb men sedan ska det väl sätta fart. Tog förresten med mig kameran för att ta lite foton idag men naturligtvis tog batterierna slut när jag tog första kortet. Men jag har laddat med nya så i morgon kanske det kommer någon bild. Men inte på skräpet, det vill jag inte.

måndag 7 september 2009

Ännu en spekulant?

För en halvtimme sedan ringde det på dörren när vi vilade middag jag och Ebba. Utanför stod en äldre, något ovårdad skåning med lustiga glasögon. Han och hans fru (som var mäklare enligt utsago och satt kvar i bilen) hade kört förbi och sett att huset var till salu. Han undrade om det redan var sålt och vad vi begärde för det. Undrade också när det var brädfodrat och kommenterade den spetsiga tomten. Jag gav honom en lapp med kontaktuppgifter till mäklaren, nu i efterhand inser jag ju att det hade varit en poäng att skriva upp vårt namn också, eller adressen , men men... Hoppas de hör av sig till mäklaren i alla fall. Lite olustigt är det när det dyker upp spekulanter på det viset, speciellt när Mats inte är hemma. Men han försökte aldrig tränga sig på så det var ju inte så farligt.

Byggmöte

I morse hade vi vårt första byggmöte. Vi fick träffa vår snickare Micke och Jan var också med. Vi gick igenom huset och kollade. Vi var uppe en sväng på övervåningen och där var verkligen rent och snyggt. Har ju inte varit där sedan Mats började på att ta ut isoleringen.

De kommer nog att vara två-tre snickare som jobbar med gården plus lite folk utifrån som elektriker och annat. Projekt ett är att regla upp golven, både uppe och nere, så det blir lättare för dem att arbeta. Sedan är det väl väggar och tak misstänker jag. På lördag kommer pappa en sväng och hjälper till med lite stora grejer som ska ut. Jag ska så fort jag har möjlighet ta fram motorsågen och ta ner alla träd och buskar framför huset så de kan köra in med lastbil och container så nära som möjligt. Den växtligheten ska ändå bort förr eller senare så nu skulle passa bra. Frukträden vid sidan av huset får dock stå kvar.

Första veckan kommer att mjukstartas. De kommer att lämna av grejer och beräkna hur mycket material som behövs. Samtidigt som de har ett par projekt att avsluta på andra ställen så det blir inte pang på direkt.

Det Mats och jag ska göra närmast är att kontakta något anticimexliknande företag som förhoppningsvis ska se till att vi kan få gården husbocksförsäkrat. Och att försöka bli av med ena kakelugnen på något sätt.

fredag 4 september 2009

Tar väck omröstningen

Eftersom det inte går att rösta längre så tar jag väck omröstningen. Men skriver upp resultatet i det här inlägget så det kommer med i "protokollet".
  1. LIDINGÖ Vit: 6 röster
  2. ÄDEL Vit: 4 röster
  3. TIDAHOLM Ek: 3 röster
  4. ÄDEL Björk: 1 röst

Antal röster: 14

Tack till alla som röstat!

Det är på gång!

Enligt Mats står det nu något slags byggbod på gården. Då lär det ju inte dragga mer. Längtar tills på måndag så jag äntligen kan säga att det är påbörjat.