måndag 21 september 2009

Aktiv förmiddag

Idag har vi haft besök på gården av husbocksmannen, kakelugnsmannen och sotaren. Vi börjar med husbocksmannen. Han bekräftade att vi hade angrepp vilket inte bör förvåna någon. Så är det i så gamla hus. De ska spruta övervåningen troligen någon gång i slutet av veckan. När vi har rivit längs med ytterväggarna på nedervåningen ska vi ta kontakt igen så kanske det ska göras något där med. Någon husbocksförsäkring kan vi inte få förrän vi ska byta panel på utsidan av huset och sprutar där med. Och det får vi ju göra någon gång i framtiden och tills dess får vi leva utan husbocksförsäkring. Huset har ju stått där i 165 år redan så det ska nog funka några år till.

Kakelugnsmannen är en man som möjligen vill köpa den kakelugnen vi ska väck med. Han tyckte den såg bra ut. Var troligen från 1920-talet och 155 cm hög. Ska se hur det blir med det där. Hoppas vi får några tusenlappar för den men det viktigaste är att någon tar väck den. En annan sak med kakelugnsmannen är att hans son sysslar med restaureringar av typ sådana rum som vår sal. Så vi ska kontakta honom när vi ska ta tag i det. Även om salen ska vara som den är så är det ändå vissa saker som bör fixas. Bland annat skulle målningarna på väggarna behöva tvättas och vissa defekter i taket behöver fixas.

Och så sotaren då. Frågorna till honom gällde köksfläktens rördragning mot taket, vedspisens skyddsmurar och en hel del om den kakelugnen vi ska behålla (som kakelugnsmannen trodde var från ca 1880-talet). Det verkar som det inte ska bli några problem med något av det. Köksfläkten som Mats och Micke Snickare oroat sig över var visst hur enkelt fixat som helst.

Och till sist en rättelse av mitt förra blogginlägg. Den tapet jag trodde var den första i köket var ju inte ens i köket. Den var ju i Mats gamla rum. Tittade förresten på tapeterna i stora hallen och vad jag kunde se hade de tapetserat direkt på liggande timmervägg första gången. Tapeten verkade nästan ha samma kvalitet som tidningspapper. Sedan har det varit tapetserat fyra gånger till vad jag kunde se. En av tapeterna hade nästan sammetsstruktur. Sedan på 40- eller 50-talet har svärfar satt upp skivor på väggarna för att det ska bli plant och efter det har det varit tapetserat två gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar