onsdag 25 november 2009

Nu har vi värme

Så elementen är inkopplade i salen. Och vi har börjat elda. I salen var det ikväll 14 grader och varmare kommer det säkert att bli. Golvvärmen på övervåningen är också på men det känns knappt. De är i alla fall iskalla när man känner med handen och värmefläktarna är fortfarande igång. Såhär ser elementen i salen ut.


Och så har vi början på ett nytt golv. Nu ser man inte veden längre. Det går snabbt när killarna är igång. Men de brukar ju vara ganska många numera. Det är Micke och John (som har en av de gulligaste taueringar jag någonsin sett) och minst en kille till, ofta två.


För övrigt finns det nu avlopp där toastolen och handfaten ska vara i badrummet . Och vi har börjat titta lite på trappa. Vi gillar en variant med eksteg och resten i vitt.

måndag 23 november 2009

Väldigt produktiv födelsedag

Det är alltså Mats som fyller år idag. Han fyller hela 40 år. Så dagen har vi firat med att åka till Ekonomigolv i Sölvesborg och bestämt golv, klinker och kakel. Sedan åkte vi till Rinkaby för att kolla ett par priser och kika lite på badkar.

Golv då. I absolut största delen av huset kommer vi att ha ekparkett. Ett vanligt snyggt trägolv alltså. Egentligen hade jag velat ha något roligare på Ebbas rum men det blev trägolv där med till slut. I köket och matplatsen däremot blir det ett laminatgolv som ser ut som svart skiffer. Tycker det är skitsnyggt. Det är viss nivåskillnad mellan dessa båda golv men det rör sig om ca. fem mm och vi har blivit lovade av flera kunniga att man inte ska märka den skillnaden. Där vi byter golv utan att ha dörr, mellan hall/kök och matplats/TV-rum, kommer vi att ha eklister som var riktigt trevliga.

I Badrummet har vi bestämt oss för ett närmast svart klinker. Rektanglar på 30x60 cm. Kaklet blir 30x30 och är vitt med svag gråmelering. I hörnorna vid badkaret och toastolen går vi upp med svart kakel i samma färg som på golvet precis i vinkeln för att bryta av lite. Lite svårt att förklara men det kommer bild på det när det är klart. Samma klinker som vi har i badrummet kommer vi att ha i hallen precis innanför dörren. Allt detta är under förutsättning att våra snickare godkänner våra planer. När vi kom hem var det nämligen efter arbetstid så Mats får ta det med dem i morgon bitti. Vilka golv, klinker och kakel vi bestämt har de skrivit ner på Ekonomigolv så får snickarna tala om hur mycket de behöver.

Vi tittade även på kakel till köket men där orkade vi inte bestämma oss idag. Men å var vi hos kompisar med nyrenoverat kök och deras kakel var ursnyggt. Hade passat bra hos oss också. Ska se om vi hittar något liknande.

På Rinkaby Rör tittade vi som sagt på badkar. Och det är mitt beslut att ta. Ett hörnbadkar hade varit bäst i vår layout men de verkar överlag ha lite mindre badhål. Jag vill ha ett rejält badkar där man (jag) kan sjunka ned till hakan utan att behöva ha knäna över ytan. Vi får plats med ett 180 cm standardbadkar men det hade gärna fått vara lite kortare. Ett rejält hörnbadkar hade varit perfekt, vi ska kolla runt lite. Inga bubblor eller så, det känns onödigt.

För övrigt har vi fått tre riktigt tjocka element i salen och vi hoppas de ska bli inkopplade snart. Med lite värme i salen kan vi ju lagra saker som behöver värme. Golv, tak och badrumsinredning t.ex.

fredag 20 november 2009

Liten parentes

Jag vet att några av er där ute som följer bloggen även försöker titta in på familjens hemsida. Den har inte uppdaterats på ett tag och orsaken är troligen att Telia slutat med sådant tjafs. Jag måste hitta något annat för det. Jag jobbar på det.

torsdag 19 november 2009

Väggar uppe


Nu har det hänt saker på övervåningen! På alla väggar är det gipsskivor uppe. Och på skrubbarna under snedtaken också. Här är bild på södra väggen i vårt sovrum. Man ser var dörren till skrubben ska vara och de har börjat bygga min garderob också. Tre meter bred ska den bli med skjutdörrar.



En bild på hur de börjat regla till badrummet också. Tätt är det. Det är ju bra det, så det håller.


Och så var jag ju tvungen att visa den här bilden också. Det är den tillfälliga vägen till och från övervåningen. Det gigantiska musbettet till höger är ett visitkort från chefen som varit och kollat läget.


Finns det folk som verkligen bryr sig om vilka taklister man har? Det gör inte jag. Är inte intresserad av att ha en åsikt varken om taklister, golvlister eller fönsterkarmar. Finns säkert en hel del annat jag skiter i också. Det får Mats bestämma. Ska prata golv ikväll om vi orkar. Trägolv i största delen av huset men i Ebbas rum vill jag gärna ha något roligare. Och i köket vill jag ha ett mörkt laminatgolv som ser ut som stenplattor. Jag tror det är laminat i alla fall.

Snart kommer elementen till salen så det kommer att vara uppvärmt framöver. Blir ju bra att lagra badrumsinredning där då.

onsdag 18 november 2009

Lyckad Karlshamnsresa

Allt gick kanon idag. Började med att lämna Ebba hos mormor och morfar så vi kunde koncentrera oss på det vi skulle. Åkte till den där badrumsspecialisten och kokade ihop vad vi ska ha i badrummet. Kommod och högskåp från Aspen och Svedbergs snygga spegel. Ekfärgerna passade precis såg man nu när de var uppställda precis bredvid varandra. Vi valde ett större högskåp som inte kallas för högskåp. Det är både djupare och bredare än det vanliga men bara 2/3 av priset. Ska få offert snart. Ska ha lite mailkontakt med Rinkaby Rör också så får vi se var vi beställer ifrån.

Och så var vi hos Ballingslöv och ska få offert därifrån också om ett tag. Det gällde spegeln till toaletten och det där tvättstugemöblemanget. Två lådor under tvättmaskin och torktumlare, täckskiva vid sidan om tvättmaskin, bänkskiva ovanpå, distansbit mot väggen, socklar och någon skiva som maskinerna skulle stå på. Det mesta i ek men bänkskiva och det andra skivan i svart. Skåp vid sidan om rationaliserade vi bort.

Vi har fått en liten lista med annat att bestämma också. Golv, trappa, taklister, golvlister, fönsterkarmar, kakel, klinker och om vi vill ha tapet eller färg. Vi ska prata med målare snart och få ett pris på bara förarbetet (spackling och slipning) och ett pris på rubbet (med förarbete, tapetsering och målning osv).

Nya planer för eftermiddagen

Så satt vi till efter elva igår kväll och pratade badum. Vi satte en prioriteringsordning som sa att det viktigaste är att handfat med kommod är viktigast. Det ska se bra ut och kännas rätt. Spegel och högskåp får komma i andra hand. Vi gick igenom många alternativ och förkastade dem. Ett alternativ som höll ganska länge var att skippa dubbelhandfat och istället köra på två enkla handfat och två enkla speglar med lite avstånd emellan. I så fall skulle det bli Ballingslöv. Men till slut föll vi för Aspen. Problemet där var ju spegeln och det är fortfarande ingen perfekt lösning. Men det verkar ju inte finnas någon perfekt lösning för oss så det här får duga. Men nu blir det handfat och kommod som är 130 breda. Och så blir det spegel från en annan serie som är 120 bred. Speglarna i passande serie var bara utan ljusramp och hylla så vi hoppas att 10 cm inte gör så mycket. Högskåpen såg bra ut.

Så nu är det så här. På toaletten uppe ska vi ha IKEAs 120 breda kommod i björk och även dubbelhandfat från dem. Spegeln blir från Ballingslöv och vi hoppas att färgerna matchar hyfsat. Badrummet på nedervåningen är ju inte riktigt beslutat ännu men planen är alltså Aspen. Kommod i ek, 130 bred, och dubbelhandfat. Spegel i ek, 120 bred. Högskåp i ek men vi har inte bestämt exakt vilken variant. Dessutom ska vi i badrummet införskafa ett slags lågt skåp med låda som tvättmaskin och torktumlare kan stå på. I vilken färg vet jag inte. Vit eller ek. Mats pratade om ett skåp vid sidan av tvättmaskinen också för t. ex. strykbräda. Den har vi inte heller bestämt närmare.

I eftermiddag skippar vi då Beijer eftersom Svedberg inte är intressant längre. I stället åker vi till ett annat ställe i Karlshamn med badrumsinredningar där de har Aspen. Bestämmer vi oss för Aspen kan vi dock vänta med beställning för där finns inga rabatter just nu och vi köper det nog från Rinkaby Rör när det är dags. De ska visst ha bra priser. Nästa helg åker vi till Ballingslöv och beställer vad vi ska ha från dem så vi får den rabatten. Hoppas vi kan lagra sakerna någonstans utan att de tar skada.

tisdag 17 november 2009

Långt inlägg om badrumsinredningar

Beijer i Karlshamn har för tillfället 20% rabatt på hela Svedbergs sortiment så Mats bokade en tid till i morgon eftermiddag så skulle vi beställa. Tänkte vi. Sedan tänkte vi igen och är plötsligt väldigt tveksamma. Den variant vi tänkt oss, den här, var inte så snygg som vi hade för oss. Det är handfatet som inte stämmer med vår smak. Däremot är jag förälskad i en spegel de har. Har inte hittat någon liknande någon annanstans. Tyvärr.

DuoBad, har något liknande spegel fast med skåp bakom speglarna som skulle kunna funka men deras kommoder verkar bara funka med stödben. Det är inte vad vi tänkt oss på nedervåningen. Här är länk till exempel på inredning från dem. Bilden till höger. Tänk bredare kommod och spegel med hylla i mitten istället för vid sidorna.

Aspen är nästa. Kommoden ser bra ut även om översta lådan ser lite låg ut. Men det finns ingen spegel som funkar för oss. Och spegeln från Svedberg verkar inte vara tillräckligt nära i färg fast det är ek bägge två.

Ballingslöv i Karlshamn har också 20 % fast månaden ut. Och de har en snygg kommod. Fast nu blev vi ju jädrigt osäkra när vi tittar på hemsidan. I länken är den vit men den ska enligt katalogen finnas i ek också men den hittar jag inte. I alla fall har de ett par varianter av handfat. Den Mats föredrar gör att man inte kan bygga kommoden som vi vill. Vi vill ha två stycken kommoder med lådor som är 60 breda men med det handfatet måste man ha en 60 kommod och två 30 som är hyllor. Så vill vi inte ha det. Däremot har vi hittat en spegel i björk som vi ska ha på toaletten där uppe till IKEA-inredningen.

Vi vill alltså ha en kommod i ek som är någonstans mellan 120-155cm. Det ska vara fyra lådor och dubbelhandfat. Handfatet ska inte sticka utanför kommoden och inte synas för högt ovanför den heller. Spegeln ska vara lika bred som kommoden, ha någon slags ljusramp ovanför och helst en hylla under. Inget spegelskåp tack. Någonstans på spegel ska det vara en eller två hyllor uppifrån och ner. Den från Svedberg är perfekt. Utöver detta vill vi ha ett eller två högskåp. Det har vi knappt tittat på ännu. Men det ska vara så mycket dörrar som möjligt på dem. Och helst lådor istället för dörrar på nedre delen.

Vi har alltså en tid imorgon hos Beijer. Vi har fortfarande inte bestämt oss om vi avbokar den och vad vi i så fall satsar på istället. Det här med badrumsinredning är klurigare än köksinredning faktiskt.

lördag 14 november 2009

Hänt lite grand

Så var det första gången jag var på gården på två veckor. Hade inte hänt så mycket som jag trodde. Här nere är bild på blivande badrummet.


Här är bild mot västsidan. Det som ska bli TV-rum och gästrum. Tittar man på golvet ser man att till och med balkarna är borttagna. Det är fritt blås ned i källaren och man kan se vårt vedförråd staplat där nere.


Här är bild från övervåningen. Snedtaket i arbetsrummet. Sådär ser det ut på alla snedtak nu av någon anledning. Och den där plasten täcker alla väggar och tak.


Övervåningen är visst inne i något skede där det krävs att det inte är frysgrader. Så vägen ner är tillsluten och det blåser varmluft ur två fläktar. Det är ju inte varmt och gott där uppe men det är i alla fall inte obekvämt kallt. Nästa projekt på övervåningen är väl det där innertaket. Som nu ska vara beställt så det kommer väl snart. Till slut hittade Mats panel på HK-bygg som han var nöjd med.

På nedervåningen är det dags för golvvärmen. Enligt snickarna räknar de med att det är färdigt och värmen påslagen till jul. Låter mysigt. Fast då får vi ju börja elda lite då och då. Elektrikern oroar sig över att systemet inte pallar minusgrader så vi måste fixa något så det är hyfsat varmt även om det blir strömavbrott. Och strömavbrott blir det ju förr eller senare, det vet vi. Jag har redan pratat om någon slags dieseldriven generator för att klara djurens vattenhållning och tror att den skulle funka i ett sådant läge också.

tisdag 10 november 2009

Nyfiken

Så har vi varit iväg på semester en vecka och antagligen har de kommit ganska långt på huset under tiden. Jag har inte sett hur långt och jag vet inte när jag får se det heller. Kanske ikväll om jag hinner men det kommer att vara mörkt då så det blir inte samma sak som i dagsljus. Enligt svärfar har de lyckats skyffla väck större delen av jorden som använts som isolering under golvet på nedervåningen. Ett par kraftiga järnstänger ligger visst på gården och väntar på att bli insatta också.

I alla fall har Mats nu hittat färdigmålade vita paneler som vi ska ha i taket i hela huset verkar det som.

söndag 1 november 2009

Veckans framsteg

Veckans framsteg består så vitt jag kan se av ännu en takkupa. Den åt norr. Ännu mer yta i allrummet blev det. Bilden nedan är tagen från arbetsrummet och är kanske inte så bra på att visa hur det ser ut. Den ser precis likadan ut som den åt söder och ligger precis mitt emot den också. Däremot är de visst inte exakt centrerade på huset men det är så lite det skiljer så det syns knappt. Blev ingen bild utifrån idag så det får vänta.

Fönstrena är visst beställda och vi får se när de dyker upp. Annars är det mest innertaken som diskuteras i familjen just nu. Jag vill ha vitt tak och skiter i vilket matrial det är. Mats vill ha panel och påstår att det inte går att få tag på färdigmålat vitt utan att vi måste måla dem själva. Jag vill inte lägga månader på att måla takpanel till hela huset utan tror visst att det går att få tag på. Dessutom tror jag inte det bra om vi målar själva. Vi får se hur den diskussionen utvecklar sig.