måndag 29 mars 2010

Eftersom bygget snart är klart och vi är väldigt nöjda med hur det blev så tänkte vi att vi skulle bjuda på något. Så idag hade vi smörgåstårta med oss. Tyvärr var det bara Micke, John och en elektriker där men det dyker nog upp andra som kan äta lite av den sedan.

Nu är Ebbas rum också färdigtapetserad och stjärnorna är åt rätt håll. Jag tycker det blir hur coolt som helst och Ebba gillar det än så länge.

Och en bild på den i stort sett klara vedspisen. Skitsnyggt! Det enda som saknas tror jag är klinkerplattorna som ska läggas till vänster om vedspisen. Och så var det någon lera som ska läggas i vedspisen av någon anledning.

Alla vitvaror och liknande levereras på onsdagen efter påsk. Vi skulle kunnat få dem en vecka tidigare men då är vi i Göteborg hela familjen och vi måste vara säkra på att det är någon som är där när prylarna kommer. Så det får vänta. Förresten har vi kanske ett par timmar över när vi är i Göteborg så vi kanske hinner inom IKEA och köpa lite mindre möbler som vi behöver så slipper vi dem när vi ska handla allt det större.

Det vi väntar på är väl fortfarande VVS-arna och att plattsättaren ska komma. Fortfarande är det badrumsinredningar som ska upp och det är några trösklar kvar. Och det elektriska.

onsdag 24 mars 2010

Bilderna

Vi börjar väl med det häftigaste. Det här är vår fondvägg i köket. Inte subtilt direkt men tror att den passar i vårt gråskalekök. Tapeten är från Modern Scandinavia 2nd Edition. Vi tror det är Coloramas agna kollektion. Det vita i köket är målat och inte tapeter.

Här har vi tapeten som är i hallarna. Syns kanske inte så bra på bilden men den är likadan som den i gästrummet fast i annan nyans. Dock fattas bården än så länge. Tapeten är från kollektionen Borosan 09/10 från Boråstapeter.

Så här blev det vid vedspisen. Den där träbiten ska svartlaseras har jag för mig och så ska metallpinnen dit. Men det blir så snyggt så. Det ska ligga klinker framför vedspisen sedan. Man ser också att handtagen har kommit på plats på luckorna där bredvid. 

Och idag har det börjat hända saker i badrummet och på toaletten. Som synes är duschhörnan ditsatt. Vi har även fått två toastolar på plats och handfaten är också där. Det får bli en senare bild.

För övrigt görs det lite utomhusarbete nu. De sätter panel på kuporna i alla fall. Och jag har packat några flyttlådor med böcker och dylikt som jag tycker kan köras till gården i makligt tempo och packas upp så vi kan packa mer.

tisdag 23 mars 2010

Nästan klart!

Idag åkte jag ner till gården alldeles själv och skulle fota så ni fick se allt som hänt. Och när jag kommer dit så är batterierna slut, trots att de var nybytta och nyladdade. Orkade inte åka ner där igen så det får bli typ i morgon eller så ni får se några bilder.

Men det är mycket som har hänt. I köket sitter bänkskivan nu ihop och de flesta luckor och lådor är ditsatta. Det saknas lådor under diskbänken för VVS-arna har lite och pyssla med där under innan de sätts på plats. Alla handtag sitter också på sin plats. Utom ett. Ett handtag blev lite fel ditsatt så det blev till att köpa en ny lucka och där har inte handtaget kommit dit ännu. Vedspisen står på sin rätta plats och är upputsad. Kåpan och muren är klara och fint vitmålade. Fondtapeten är också uppe.

I hallarna är det tapetserat också nu. Det enda rum som är kvar är Ebbas. I många av rummen har det kommit dit eluttag och reglage till golvvärmen.

På onsdag ska vitvarorna beställas och de kommer väl om en vecka. Inredningen i badrum och på toalett ska upp. Sedan är det mest lite småputsningar här och där. Det är lite till att göra på utsidan men det får vänta tills det blir bättre väder och vi lyckats städa undan på tomten.

torsdag 18 mars 2010

Idag var kameran med

Så då blev det lite bilder denna gången. Så här ser raddan med högskåp ut inuti och utanpå. Det är alltså ett skafferi närmast, följt av plats för kyl och frys, ännu ett skafferi och ett högskåp med plats för ugn och mikro. Antagligen kommer bara ett av skafferierna att användas som skafferi, det ska väl räcka, det andra får nog bli mer för diversegrejer som städmedel och glödlampor och sådant. Luckorna som vi valt till vårt kök passar alldeles ypperligt till innerdörrarna, de ser nästan likadana ut. Inget vi tänkte på men det blir bra.









Ytterdörrarna har kommit på plats idag också. Fast det saknas handtag så det ska vi fixa i helgen. Bakom årtalet har de satt en svart skiva och sedan en gipsplatta så det syns inte inifrån. Så drar det mindre men det blir också mindre ljusinsläpp.

Annars så är allrummet tapetserat sånär som på fondväggen, för info om den tapeten får ni läsa tillbaka där det står om tapeterna i TV-rummet. Diskhon är på plats i bänkskivan och det är utskuret ett hål för induktionshällen. Vedspisen ska snart på plats och jag hoppas att VVS-arna dyker upp snart.

onsdag 17 mars 2010

Äntligen kakel

Så har det varit nästan en heldag med bygget igen. Det känns som det i alla fall men den var nog mer halv faktiskt. Vi började med att åka till bygget och prata med snickarna. De ville ha lite mer golv under kyl och frys så det fick vi i uppdrag att fixa någon gång snart. Och varför inte idag tyckte vi, så kunde vi kanske bestämma det där kaklet någon gång. Kakelsättaren ska komma i nästa vecka och då är det ju bra om vi bestämt oss och att kaklet dessutom finns på plats.

Men vi började med att sätta lådor och dörrar i högskåpen som nu finns på plats. Tog inte kameran med mig idag så det kommer bild på det senare. Sedan åkte vi till hemmabutiken och hämtade induktionshällen och två galler som ska vara ovanför kyl och frys. Därefter åkte vi till Sölvesborg och hämtade två golvplattor till. Och så bestämde vi oss efter mycket vånda för kaklet. Det blir det kaklet jag nämnt innan. Stora plattor, 15*60, som ser ut som natursten. Vi vet inte riktigt om vi ska ha dem så stora eller om vi ska skära av dem på mitten så det blir lite mindre. Det var första tanken men när vi kom till gården och höll upp ett par plattor mellan bänkskiva och överskåp så såg de inte så fasligt stora ut längre. Vi ska prata med plattsättaren och se vad han har för åsikter i fråga.

Annars börjar det komma upp foder runt fönstrena på utsidan just nu. Trappan ner till källaren håller på att flyttas så det blir bättre. Och en målare har börjat tapetsera allrumet. Ser bra ut och vi är glada att vi ändrade från randiga till enfärgade tapeter där. Det är förresten målat på några väggar i köket också och en liten bit vid trappan.

fredag 12 mars 2010

Beställt vitvaror

Idag är det en ovanlig fredag eftersom Mats varit pappaledig. Så då blev det besök på gården. De har lagt golv i köket nu och det är det som är på bilden. De har lagt golv nästan öerallt förresten. det saknas bara där det ska vara klinker. I hallen och framför vedspisen alltså. Vi pratade lite kakel och nu har vi bestämt hur mycket vi ska ha. Vid fläkten kör vi kakel upp till överkant av överskåpen. På andra väggen har vi kakel upp till underkant av överskåp och bort hela bänkskivans längd till där bardisken slutar.

Får visa en bild på Mickes fina murningsarbete. Jag är grymt imponerad av hur man kan göra sånt där och att det blir så himla snyggt. Fick se smidesstången som ska vara där träpinnen till vänster är nu. En grov metallstång som är vriden. Kommer att bli skitsnyggt.

Och så har var vi på Hemmabutiken och bestämde alla maskiner vi skulle ha. Det blir mycket Siemens ändå. Diskmaskin, kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare blir från dem. Induktionshäll och ugn blir från Cylinda. Och fläkten blir från Gorenje. Hällen kommer på måndag men vi kan inte hämta den förrän på onsdag. Micke vill gärna ha den snart så han kan skära hål i bänkskivan som passar. Resten är väl inte riktigt beställda ännu, det gör vi en vecka innan vi vill ha dem. Får se när det blir.

onsdag 10 mars 2010

Det börjar närma sig...

Var nere på gården och tittade till lite. Trappan är på plats men det saknas några smådelar fortfarande. Lägger in bild när den är helt färdig. Dessutom ligger det ju papp på trappstegen som skydd så man ser ju inte riktigt hur den är ändå. Men snygg är den. I hallen har det börjat läggas golv också. En bit in i rummet eftersom det ska vara klinker precis innanför dörren. Murningen vid vedspisen går framåt en liten bit varje dag. Misstänker att det måste torka innan man kan göra nästa steg.

Mats ska köra inom Hemmabutiken på vägen hem med en lista över prylar vi vill ha för att få en offert. Pratade ju om att ta hela rasket från Siemens men så blir det inte. Vi försöker hålla kostnaderna nere på den biten. Visst kanske det är värt några tusenlappar att få lite lyxigare varianter men någon tusenlapp på varje pryl i köket blir rätt mycket till slut. Och det kostar ju en del att få huset renoverat så någonstans får vi välja bort lyxen ändå. Jag vet inte vilka märken Mats tänkt sig på de olika prylarna, det enda jag vet är att induktionshällen ska vara 80 cm bred.

Och så var det ju det där med att det närmar sig. Mats frågade Micke vad han trodde om när det skulle vara inflyttningsklart. Inte för att stressa dem men det kan ju vara bra att veta på ett ungefär när det är dags. Micke trodde i slutet av månaden. Det är ju ganska snart. Ska faktiskt börja packa lite. Som en del kläder jag vet att jag inte kommer att använda innan flytt.

söndag 7 mars 2010

Köksbyggande igen

Nu i helgen har vi inte haft mycket tid åt gården men det blev några timmar på förmiddagen. Jag och Mats har satt dit lådor i köket. Ett jobb som nästan kräver två man då det är svårt att hålla skena, skruv och skruvdragare själv. Tycker det ser bra ut men lite finjustering krävs. Tyvärr glömde jag kameran idag men jag tar en bild när vi kommit lite längre. Skåpsluckorna har vi inte ens börjat på men det är möjligt att Mats gör lite just nu när han är där.

Jag lyckades göra ett litet märke i bänkskivan när jag råkade komma åt den med en låda jag skulle sätta dit. Tycker skivan skulle tålt det men det gjorde den inte. Men det lär ju bli fler märken med tiden.

fredag 5 mars 2010

Trappan har kommit

Så här ser trappan ut. Riktigt snygg tycker vi. Meningen är att det ska vara lite mer trappa men så långt har de inte hunnit ännu. Men det här är ju en bit på väg. Resten av trappan hittade vi först inte men den ligger på övervåningen såg vi sedan.

Det som har skett mer sedan sist är att kåpan ovanför vedspisen har murats upp. Bänkar i två olika nivåer är på plats i bastun. Den undre är ganska smal och mer ett sätt att ta sig upp på den övre men jag kan sitta där en stund utan att det blir alltför obekvämt. Två ventilationsprylar har kommit på plats i gästrummet och TV-rummet. Eftersom det är så pass öppen planlösning lär köksfläkten få problem och det här skulle underlätta. En takstol har visst flyttats uppe på vinden för den låg för nära murstocken. Och jag satte dit några kökslådor idag. Stötte på lite problem men de ska vi lösa på söndag då vi har ännu en köksbyggardag.

tisdag 2 mars 2010

Köket, tisdag eftermiddag

Så, nu är de flesta köksskåpen på plats. Förutom högskåpen och de små över kyl och frys. Bänkskivan ligger också där den ska där under pappen, här närmast sticker den som synes ut från skåpen och det är ju bardisken det. Det saknas däremot hål i ena bänkskivan där diskhon ska vara. Vi kan börja sätta in lådor och karuseller när som helst nu så den tid vi har över i helgen får väl gå till det.

Det är städat och fint i hallen och utanför dörren. Antagligen för att trappan väntas när som helst. Kanske imorgon. I så fall får jag åka ner och titta i morgon också.

måndag 1 mars 2010

Köket är på väg upp

Vi kom ner till gården vid niotiden i morse och då hängde redan alla överskåp på plats. På bilden saknas vinhyllan längst till höger men den var på plats när vi lämnade. De har ett jädra tempo på sådana saker så hela köket är nog snart på plats.

Sedan pratade vi med David Målare om hur vi skulle göra med tapeter i trappan. Om man skulle gå upp med hallens tapet hela vägen i trappan eller lösa det på något annat vis. Vi löser det på så vis att tapeten i hallan går ända upp till där undervåningens tak börjar. Och allrummets tapet går ner till övervåningens golv. Precis som överallt annars i de rummen. Men i trappan blir det då en ganska bred bit som blir över och där målar vi vitt. Dessutom har vi funderat om angående tapeterna i allrummet. Vi skulle ju ha som i TV-rummet, beigerandigt med enfärgad fondvägg. Men det blir nog lite mycket med randigt i hela det rummet eftersom det är så fruktansvärt mycket vinklar och vrår överallt. Så vi byter. Samma tapeter som tänkt men enfärgat i hela rummet och randigt som fond. Vi tror det blir bättre.

Sedan har vi gjort lite småärenden. Pratat garderobsinredningar med HK-Bygg och köpt gummiknoppar till innerdörrshandtagen så de inte ska skada tapeterna när de slår i väggarna. Och så var vi på Hemmabutiken i Olofström och började på projekt vitvaror. Vi ska ju ha allt. Kyl, frys, diskmaskin, ugn, induktionshäll, fläkt, tvättmaskin, torktumlare och möjligen en inbyggd sodastreamer i diskbänken. Det som ska vara i köket ska vara rostfritt och vi lutar åt att ta Siemens av det mesta. Så får vi väl ett bra paketpris.