söndag 28 februari 2010

Kökshelg

I fredags levererades vårt alldeles nya kök. Jag var inte där och såg det men det tog fem man en halvtimme att bära in. Fast tre paket var badrumsinredning så det hör ju inte till köket. Så igår skruvade jag, Mats och pappa hela dagen och vi körde på förmiddagen idag också. Under tiden var mamma barnvakt till Ebba, annars hade det aldrig gått. Så nu står alla skåpsstommarna i TV-rummet och väntar på att sättas på plats. I gästrummet ligger det massor av lådor som ska sättas i när stommarna är på plats. Sedan är det dörrar, luckor, socklar, lister och sådant som ska dit. Sätta köket på plats vet jag att snickarna gör och jag hoppas de hjälper till lite med lådor och luckor också. Vi får se.

Garderobsdörrarna har kommit på plats i vårt sovrum. Så här ser min garderob ut. Mats är likadan. Två skjutdörrar är vita och en är i spegelglas. Vi är inte riktigt säkra på om vi ska ha spegeldörren i mitten eller om vi flyttar ner den längst mot dörren. Men det ska visst vara enkelt fixat om vi vill flytta dem.

Nästa vecka kommer nog Micke att fortsätta med kåpan ovanför vedspisen och köket ska ju påbörjas. I mitten av veckan ska trappan komma och det ser jag fram emot. Dessutom kommer målaren tillbaka efter en veckas semester så fler tapeter kommer upp.

måndag 22 februari 2010

Möbelmåndag

Måndag är ju för oss en ledig dag med familjetid. Och nu har vi suttit inne länge så jag tyckte vi skulle göra något. Och varför inte åka till Bromölla och titta på möbler och sånt? Så det gjorde vi. Bromölla Möbelaffär har ju ändå ingen katalog och inte mycket på sin hemsida så det måste besökas live.

Vi hittade ingen sängram som passade men ett rejält matbord som skulle kunna vara aktuellt. Till salen ska vi ha ett så stort som möjligt. Dels för att det ska få plats många att sitta runt och dels för att det inte ska se för pluttigt ut mitt i det stora rummet. Det vi hittade i Bromölla var 240x100 cm i grunden och så var det väl lite iläggsskivor också så det kan bli ännu större. Det var i ek. Där är vi lite oense. Mats älskar ek, det gör jag med för den delen, men jag kan ju tycka att i salen som har de gamla målningarna på väggarna hade nog något annat varit mer passande. De hade ett vitlaserad med en lite sliten look som jag tycker skulle passa bättre. Men skit samma egentligen. Vi vill ha ett stort och funktionellt bord med bekväma stolar.

De hade lite barnmöbler där också som var intressanta. Vita med utskurna stjärnor på passande ställen. Hade ju gått jättebra på Ebbas rum men de kändes lite pyttiga. Ska man ha en bokhylla tycker jag man ska ha en rejäl bokhylla men vi får se. Tänkte hålla ett stjärntema på Ebbas rum och där fanns en lampskärm och ett påslakan som jag gillade med stjärnor på. Inte i grönt men jag ser gärna att det blir lite blandade färger.

Sedan åkte vi till Gelomöbler (jaja, EM) i Olofström. Inga sängramar där heller men en barpall som jag gillade väldigt mycket. Fast det är inte riktigt klokt vad det kostar med barmöbler. Dessutom hittade vi snygga mattor till sovrummet. Visst vill man väl ha någon matta fast man har golvvärme? Tänkte ha en liten, avlång, lila matta på varsin sida om sängen och kanske en framför. Dessutom hittade vi en bra hallmöbel vi gillade. En panel med fyra hängande korgar på som man kan lägga grejjer i. Och Ebba hittade en svart panter hon vill ha men som hon inte får. Vi tog en katalog hos Gelo också men det var produktkatalogen för 2009. Har beställt en katalog från dem i förra veckan och får väl se om det också är från -09. Har beställt katalog från Mio också och hoppas de båda kommer snart.

Innan vi tog möbelturen var vi på gården en sväng. Ebba fick titta på kalven som kom igår. Mats och Micke diskuterade sitthöjd i bastun och det lyssnade jag inte så mycket på. Men vi pratade lite golv också. Vi beslutade att skippa klinker och ekgolv i lilla hallen och istället fortsätta med det svarta köksgolvet ända ut till dörren. Så blir det inte så plottrigt. Vi kommer inte att använda den ingången så ofta så det slits inte så mycket på golvet hoppas vi. Vi kan köpa en rejäl dörrmatta att ha där också.

lördag 20 februari 2010

Veckans bilder

Så var det än en gång lördag och dags att se vad som gjorts den gångna veckan. Det var inte säkert att jag skulle kunna komma ner på grund av alla snön men det lyckades. Det mest spännande är att Micke börjat mura runt vedspisen. Tycker det ser bra ut och det lilla vedförrådet gör verkligen att det ser trevligare ut. annars hade det ju bara varit en massiv mur där. Det här blir skitbra. Men så är han bra med Micke. Det är de allihop.

Här är tapeterna i kontoret. De är i två olika grå nyanser. I verkligheten är det skitsnyggt men på bilden ser det ganska tråkigt ut. Tapeterna är från kollektionen Plain Stripes från Boråstapeter.

Här har vi tapeterna på toaletten. Det heter väl inte tapeter men eftersom jag inte riktigt vet vad det heter så kallar jag det tapeter. Till vänster ser man golvet och till höger hur det ser ut på fullhöjdsväggarna. Tyvärr var mattan till golvet inte tillräckligt bred för att det skulle räcka från ena väggen till den andra. Så tvärs över golvet är det en skarv. Skit samma, det gör väl inget? Det hade jag inte tänkt på om han som lade dit den inte hade ojat sig över det.

För övrigt är ju bastudörren på plats och vi har innertak i hela huset tror jag. Det händer mycket med det elektriska men jag har inte stenkoll på vad de gör. Det sticker ut tre slangar vid ytterdörren i alla fall. Den ena är till ringklockan, det existerar ingen sådan där idag, och de andra misstänker vi ska vara till ett par lampor vid sidan om dörren. Vi har aldrig diskuterat några lampor men det låter väl bra. Belysning är över huvud taget inget vi har planerat alls så vi är rätt glada att elektrikerna tar lite egna initiativ. De som vet vad som blir bäst. Jag tror dessutom att de håller på att flytta elcentralen till källarnergången.

Kakel i köket då. Vi har bestämt oss! Vi har bestämt att vi väntar med att bestämma oss tills det att köksinredningen är på plats. Köksinredningen ska komma på fredag, om vädret inte ställer till det. Det blir mycket bärande den dagen och mycket skruvande på helgen. Min pappa ställer upp som ihopsättare och min mamma ställer upp som barnvakt så det ska nog bli lite gjort. Snickarna har lovat att lägga ut masonitskivor i gästrummet så att det inte blir så hemska märken i golven om vi skulle tappa något eller så. Kanske skulle det behövas ett rum till eftersom vi är tre stycken. Gästrummet blir nog lite litet.

Jag väntar mest på trappan och köket just nu och undrar om VVS-arna tycker våra förslag är OK.

onsdag 17 februari 2010

Tapeter och kakel

Nu har det kommit upp tapeter i två rum till. Här är TV-rummet. Tapeten är från kollektionen Plain Stripes från Boråstapeter. Vi har en fondvägg också i den mörkare beige men det blev inget bra foto så det blir bara ränderna ni får se. Vi är väl sådär nöjda. Det är ju dämpat som vi ville ha det men det kanske blev för mycket? Men vi får piffa upp rejält med andra saker istället.

Den här blev vi desto nöjdare med! Det är gästrummet. Tapeten är från kollektionen Borosan 09/10 från Boråstapeter. Den passade perfekt där måste jag säga. Det blir samma tapet i de bägge hallarna med men med blå ton istället. Hoppas den blir lika bra.

Jag har ju glömt att skriva var de andra tapeterna kom ifrån. De i Ebbas rum är från kollektionen Keek-A-Boo från Midbec. Och de lila tapeterna i vårt sovrum kommer från Modern Scandinavia som vi tror är Coloramas egna märke.

Idag ville Micke Snickare ha definitivt besked om vi skulle ha kakel eller panel i köket så han visste hur han skulle gå vidare. Vi bestämde oss för kakel till slut, det känns säkrare. Vi har hittat en som jag tror vi satsar på. Det är en grå kakelplatta på 15x60 cm som ser ut som sten. Liknar det vi ska ha på golvet fast lite ljusare. Jag tror vi har bestämt oss för det, vi ska bara prata igenom det först. Och så var det då höjdfrågan. Vid fläkten går vi ju upp en bit och slutar troligen i höjd med överkant på överskåpen. Men vid diskbänken vet vi inte riktigt. Där är det ett fönster och inga överskåp på hela den väggen. Går vi upp till överkant av översåp där med? Hela vägen upp till taket? Eller bara till underkant av högskåp? Jag lutar nog mot underkant av överskåp. Tar vi hela vägen upp till taket får vi göra det på andra väggen också och totalt blir det en himla massa kakel. Lite för mycket kan jag tycka. Tar vi till överkant av överskåp blir det en ca 40 cm över där som är vitmålat. Det ser nog också mysko ut. Känns nog bäst att sluta vid den lägre nivån även om fönstret bryter av där i mitten. Och dessutom är frågan hur långt vi går mot matsplatsen. Hela bardiskbredden eller kortare? Många frågor vi får reda ut.

Annars har de upptäckt att vedspisen nog behöver renoveras. Kakelugnsmannen ska antagligen komma och titta på den. Synd att sådana grejer som kakelugn och vedspis ska dra iväg renoveringskostnaderna. I alla fall pratade vi kåpa och skyddsmur. Det blir en ganska bred skyddsmur till vänster om vedspisen och på en bild som Micke visade så var det ett litet vedförråd i muren. En sådan beställde vi, även om den inte blir så stor.

Annars är bastun nästan färdigpanelad invändigt och Micke höll på att sätta dit dörren när vi åkte därifrån i förmiddags. Dörren är av glas och mörkt rökfärgad. John och två andra snickare höll på med att regla upp innertaket i stora hallen. För vår del är det just kaklet vi ska fundera på och köpa handtag till ytterdörrarna.

Vi tittar lite på möbler till vårt sovrum. Försöker hålla det mörklila och vitt därinne. Vi vill gärna ha sängen ståendes på samma vägg som fönstrena. Om vi ställer den på samma vägg som dörren kommer jag bara att bli irriterad över att jag måste gå runt sängen. I alla fall så är det 90 cm från golv upp till nederkant av fönsterbräda så det får ju inte bli en sådan där sängram med hög huvudända även om det är snyggast så. Men vissa saker får man prioritera bort. Och för oss går väl nästan alltid bekvämlighet före snygghet om de inte går att kombinera. IKEA har en sängstomme som heter ANEBODA och den är bara 71 cm vid huvudändan så den får det nog bli. Den ser väldigt enkel ut men den är billig och passar våra syften. Vi kommer säkert att köpa lådor att ha under sängen för förvaring också men det kan vara från en annan serie. Sedan ska vi ha lite andra möbler. Har tittat lite på ASPELUND som har både snygga sängbord och byråer som ger ett lite mer gammaldags intryck än sängen. Hur många lådor byrån ska ha vet jag inte men den ska stå mot den väggen med dörr. Det är en stor vägg med bara lite byrå men ovanför tänkte vi väl hänga lite bilder och sådant.

På varsin sida av byrån ska det stå en enkel vit stol som alltid är bra att ha i ett sovrum. Så kanske inte alla kläder hamnar på golvet. Just det, kanske köper vi en HEMNES bänk fast vit och ställer vid sängens fotända. Jag såg den när vi var på IKEA i söndags och den var utgående så vi får se dels om vi får plats och om den finns kvar då. Fast vi tänker att så fort sovrummet är klart kan vi köpa de där möblerna och ställa dit i väntan på inflyttning. Det är ju ändå bara nya saker. Och så såg jag ett påslakan på IKEA också som skulle passa bra i just det rummet. Härlig kvalitet var det och det ska vara i färgen purpur.

Det var nog allt för idag. Hoppas ni orkade hela vägen!

torsdag 11 februari 2010

Tapeter!

Så har det börjat komma upp tapeter. I vårt rum är det färdigtapetserat och här är bild på det. Enligt oss blir det rysligt snyggt med den mörklila till det vita. Det enda som saknas numer i vårt sovrum är en liten dörr till ett förråd och skjurdörrarna. Sedan är det klart!

På Ebbas rum är det tapetserat på tre väggar. Snyggt va? Enda problemet är att stjärnorna är upp och ner. Så det får göras om. Dels för att det stör mig och dels för att just pentagram vänder man inte på. Det blir liksom fel då om man inte lutar mer åt den mörka sidan. Hur målaren löser det får vi se.

Annars börjar det ta sig på alla fronter. Fogarna i badrummet är klara så det är väl bara att sätta in inredningen. I hallarna är de flesta gipsskivorna uppe på väggarna och golv är lagt även i halva allrummet nu. Många innedörrar är på plats och det verkar som att ytterdörrarna snart ska dit också. De var uppackade i alla fall. Kakelugnen har fått ett rör och nya luckor där man eldar.

På lördag ska vi till IKEA och köpa en garderob eller två att ha i hallen. Så Micke kan börja bygga in den i nästa vecka. Köksinredningen som jag har påstått ska komma den 22:a ska komma den 26:e, jag hade inte riktigt koll. Den helgen lär det bli mycket tid på gården med skruvande.

tisdag 9 februari 2010

Mer vedspis

Idag har vi bestämt lite till. Till höger om vedspisen ska det vara en skyddsmur innan högskåpen. Till vänster ska det såklart också vara en skyddsmur men den blir mycket bredare, så den slutar där murstocken slutar. Ovanför ska vi som sagt ha en fuskkåpa och runt den ska det vara en träkant där nere. Den gör Micke i furu och sedan svartlaseras den. Det blir ingen bred kant så där kan man inte ställa så mycket som vi kan på den vi har i det här huset. Mellan vänstra skyddsmuren och kåpan ovanför sätter han en smidesstång. Och så kommer den att vara lite fint skruvad så det inte bara är en pinne som står där.

måndag 8 februari 2010

Vedspis, tapeter och panel

Idag har vi åkt till Ryds järnaffär och köpt ny överdel till vedspisen. Hela hällen alltså. Det gick på över 3000:- men vi hade inte så mycket val. Det positiva är att det bara finns svarta nuförtiden (den förra var grön med vita prickar) och det passar bra med köket. Vedspisen ska visst snart på plats tror jag så vi ska tvätta av den en del. Och så var det något under som ska målas svart. Sedan ska det dit några skyddsmurar och en fuskkåpa ska upp ovanför.

Jag pratade lite med målaren och äntligen begriper jag finessen med att tapetsera efter alla lister är uppsatta. Han tapetserar så det ligger en bit tapet över listerna. För då ser man inte gliporna, som är omöjliga att undvika, mellan väggar och lister. Smart. Han ska hämta tapeterna imorgon och sedan är det bara upp med dem. Han tar smårummen först och väntar med kök, hallar och allrum tills snickarna är färdiga där.

Vi har pratat lite till om panel i köket istället för kakel. Vi tycker nog att det är en bra idé men det är mycket som vi inte riktigt kan besluta oss för. Stående eller liggande, ända upp till taket eller bara en liten bit, vitt eller grått och i så fall vilken grått? Vi funderar vidare.

Idag läggs golvet i gästrummet och kakelgubben börjar nog på fogarna i badrummet. Han suckade lite över att vi dragit in skit när vi gått där som hamnat mellan plattorna. Men vi har bett folk att skriva lappar eller spärra av om det inte är något vi får göra och in till badrummet var inget sånt. Så då trodde vi det var OK. Det ska funka i alla fall.

lördag 6 februari 2010

Veckans bilder

Så var det lördag och jag har varit och tittat. Jätteroligt när det är så mycket som händer och det känns mer och mer färdigt för varje vecka. Här är bild på TV-rummet. Det högra fönstret har inte funnits där innan utan det var bara vägg. Och som synes har golvet kommit dit. Dessutom är allt runt fönstrena målat. Golven har utöver i TV-rummet också kommit på plats i vårt sovrum, Ebbas rum och kontoret. Men de är täckta med papper så att det inte ska bli fläckar när det målas och tapetseras. Likaså är det målat runt fönstrena överallt och många lister är på plats.

Här har vi övervåningen där två innerdörrar är på plats. Till kontoret och Ebbas rum. Det är fortfarande hiskeligt varmt på övervåningen men det är ju bra det. En hel del spacklat är det överallt. Målarna som gör det och ska tapetsera kommer från L.O.G Måleri AB.

Och så är var det badrummet också. Alla plattor på väggar och golv är på plats. Men inga fogar än så länge. Det fixar han säkert i början av nästa vecka. Vi tycker det ser jättebra ut. Killen som gör jobbet är från PN Golv & Kakel. Han längst upp till vänster på bilden på hemsidan. Det är han som har hunden.

Idag har vi hämtat de sista handtagen till innerdörrarna. Ikväll och imorgon ska vi fundera på blandare och toastolar och sånt. Fast det är mest Mats problem känner jag. Det blir nog bra det han väljer.

torsdag 4 februari 2010

Framsteg

Mats avlade en byggframgångsrapport till mig nyss. Vi börjar få golv i vårt sovrum. Alltså ekparketten. Måste jag kika på i helgen, snacka om att det måste ge en känsla av att vara färdigt. På nedervåningen har badrummet kommit långt. Allt kakel utom nedersta raden är uppsatt och alla stora klinkerplattor är också på plats. De små där det ska vara fall, vid badkar och dusch, är kvar. Antar att det går bra att sätta dit inredningen om några dagar. Om det inte måste torka eller härdas eller så ett längre tag. Det hade varit coolt att få det på plats. Måste bestämma alla andra grejer till badrummet med om det nu börjar bli dags.

Vi har fått innertaket i köket på plats också så nu är det nog innertak överallt utom i hallarna. Kakelugnsgubben har packat ihop sina saker och försvunnit. Han återkommer när en del skorstensarbete är klart men det måste finna gott om plats i salen nu. Han tog ju upp ungefär halva. Spacklandet ska också visst ha gått mycket framåt och jag ser framemot de första tapeterna. De sätter visst dit lister och sådant innan och det har de också börjat med.

Annars har vi nog bestämt allt med trappan också. Det var brådskande så den lär väl tillverkas i dagarna misstänker jag. Sedan tar det väl ett tag att få den också. Och så var det skjutdörrar till garderoberna i sovrummet. Vi fick tips om en tillverkare av snickarna med de var rent ut sagt svindyra. Skjutdörrar till en av våra garderober ska ju inte behöva kosta mer än köksinredningen. Så vi tar de som HK-bygg har. Bra mycket billigare. De är måttbeställda och består av tre skjutdörrar per garderob. En spegel och två vita. Och listerna ska vara svarta.

Det var nog allt för idag. Nej vänta, de har satt in ett nytt fönster i TV-rummet där det förut bara var vägg. Ska visst vara väldigt ljust och fint därinne nu enligt uppgift.

måndag 1 februari 2010

Måndag

Så kom måndagen igen. Idag har vi gått igenom allt med målaren. Det var givande. Möjligen byter vi tapet i gästrummet eftersom det var något med att skarva den sortens tapet som inte var så bra. I så fall blir det samma som i hallarna fast i röd ton. Dessutom lobbade han hårt för att vi skulle ha panel istället för kakel på väggarna i köket. Har sett små bilder på det på Tibroköks hemsida och på Ballingslövs dito. Ser inte så tokigt ut så kanske... Men helst inte vit i så fall. En ljus och varm grå tycker jag hade varit trevligt.

Mats har varit och hämtat badrumsinredningen i Karlshamn också. Det verkar som allt allt blivit rätt. Vilken tur! Kakelgubben pratade om att sätta svart kakel runt fönstrena. Alltså inte som en ram runt utan som fönsterbräda runt om. Jag gillar idén så det blir nog så. Kakelgubben hade sin hund med sig idag också till Ebbas stora glädje. Snickarna har bytt några fönster till idag.