fredag 30 januari 2009

Badrumskataloger

Har beställt en bunt och de börjar komma lite nu. Fast än så länge är jag lite småbesviken. Måste allt vara så modernt? Ska man ha vanliga, enkla lite småtrista porslinspjäser och inredning som är lika vanliga, enkla och småtrista om 20 år verkar man få vända sig till lågprisföretagen. Det är ju inget fel i det om man tänker på prislappen men ändå... Fast det ska komma några kataloger till så det kan ju dyka upp något.

Till toaletten på ovanvåningen ska vi ha det ganska så spartanskt men i badrummet på nedervåningen har vi ju gott om plats att bre ut oss på och det ska vi försöka göra till en viss gräns. Badkaret får gärna vara lite längre än ett standard och handfatet får gärna vara ganska brett. Däremot blir det bara ett handfat. Och så ska det ju vara den där bastun som lär ha yttermått på ca 130x200 cm.

tisdag 27 januari 2009

Mötet avklarat

Det var ett givande möte. Många idéer kläcktes och bollades. Det viktigaste var nog trappfrågan som verkar fått sin lösning. Precis till vänster när man kommit innanför dörren är det meningen att man ska ta trappan upp till övervåningen. En svängd sak. Precis vilken får vi se när de har mätt lite. Den trappan gör också att det blir mer utrymme till allrummet på övervåningen.

På övervåningen funderade vi igår kväll ut att vi skulle ändra lite på rummens dimensioner så att de ansluter till trappan på ett snyggt sätt. Och det förslaget höll byggherrarna med om. Det ska bli en större fönsterkupa söderut och en lika stor norrut. Typ sådär tre meter breda beroende på avståndet mellan balkarna. Frågan om murstocken till den där kakelugnen är fortfarande lite oviss men klart är att den är i vägen.

På nedervåningen så kommer köksplaneringen att ändras ganska drastiskt. Och planlösningen västerut ser helt annorlunda ut nu än innan. Vi kommer nog att öppna upp så att både kök, matrum och TV-rum är i ett liksom. Och så blir det två mindre rum alldeles längst bort.

Så nu ska vi bara få ner de nya tankarna i ritningarna sedan så är det ännu mer mätande. Jag hoppas, hoppas att det inte ska behövas allt för mycket planerande efter det.

måndag 26 januari 2009

Bild och rensning

Jag har varit lite dålig på att ge er bilder. Så här får ni ett litet smakprov. Så här ser väggarna ut i salen. Det kommer inte att ändras. Det enda som ska göras i salen är att det ska bli några element eftersom det saknas helt i dagsläget. Det är ju meningen att vi ska använda salen ganska ofta framöver och då vill vi inte släpa in ett elektriskt element flera timmar innan för att det ska hinna bli en hygglig tempratur. Dessutom ska kakelugnen fixas till. Det är lite kakel som lossnat på vissa ställen. Och så ska ju det mesta av inredningen väck och det ska in annat möblemang till stor del. En del får vara kvar för vi ska försöka behålla det gamla stuket på rummet men det ska ju vara praktiskt också.

Idag har vi tagit första rycket när det gäller utrensingen av ovanvåningen. Kartonger, papper, tidningar,böcker och sådant har vi försökt ta tag i. Vi får bara vara lite försiktiga eftersom alla papper som rör firman som är yngre än tio år måste sparas. Men några sådana papper har vi inte hittat ännu. De vi har hittat är minst dubbelt så gamla. Sedan har vi sådant av trä som vi kan elda själva. Och till sist allt skräp som bara ska slängas. Det kommer nog att bli en del tid där uppe framöver. Men det är skönt att ha kommit igång.

söndag 25 januari 2009

Skapa ett badrum

Eller kök eller vardagsrum eller vad som helst. Det kan man göra här: http://www.room328.se/. Har börjat pula lite med badrummet där nere men det är knepigt. Att man inte bara kan leta bland alla badkaren utan måste gå in under varje märke och kolla. Och det är ändå en del märken där. Vilket i och för sig är jättebra. Så att man kan blanda produkter från olika företag. Kanske vill man inte bara ha IFÖ-grejer i badrummet. Och så hade vi tänkt oss en bastu som är måttanpassad för vårt badrum och det verkar inte heller finnas så att man kan rita dit. En annan nackdel är att det inte står tydligt innan man väljer prylar vilka mått de har. Så det blir mycket trial and error.

Men det ska ändå bli lite skoj att få en lten överblick på hur det ungefär kan se ut. Och det bästa är att man kan kakla också. För just det tycker jag är jobbigt att försöka föreställa sig hur det kommer att se ut i ett jättestort badrum och till möblerna vi valt när man bara får se ett par kakelbitar eller kanske som bäst ett något större område.

Har jag tid så ska jag pula färdigt med det där och kanske fixa till några andra rum. Är jag nöjd med resultaten lägger jag in det som länk här så kan ni få titta hur vi hade tänkt det hela.

torsdag 22 januari 2009

Möte på tisdag

Ja den rubriken säger väl allt? Nästa möte med Näbo äger alltså rum på tisdag. Förhoppningsvis så löses alla knutar som måste vara lösta innan byggstart.

måndag 19 januari 2009

Rättelse

Jag nämnde innan att västsidan NATURLIGTVIS såg ut som östsidan. NATURLIGTVIS hade jag fel. Västsidan har tre fönster på nedervåningen. Lite olika stora men ganska symmetriskt placerade.

Idag har vi mätt lite till. Och planerat. Övervåningen börjar ta form. Det lutar åt att göra fönsterkupa åt norr också. En ganska stor om det är möjligt. Toaletten har vi nog placerat på slutgiltigt ställe, nu gäller bara att få ihop inredningen där. Den stora tvistefrågan är fortfarande kakelugnarna. Den i salen är vi ganska överens om att behålla, även om jag inte hade blivit ledsen om den försvunnit. Men den i blivande TV-rummet ser jag ingen som helst anledning att behålla då den både kommer att vara i vägen i rummet den står i, för att inte tala om hur mycket murstocken förstör på övervåningen. Och jag tycker att det räcker med en kakelugn i ett hus. Vi har dessutom en vedspis. Någon måtta får det vara. Fortsättning följer i den frågan.

Nästa steg är nog att kontakta Näbo igen och se om de kan hjälpa oss att lösa de sista knutarna. De mer byggtekniska sakerna. Hur stor kupa kan man ha? Hur gör vi med trapporna? Och det här med centraldammsugare? Och snart ska vi försöka få tag i en container för det är mycket som ska rensas ut från övervåningen och det kommer att ta tid.

Mätt och ritat

Jo så har det väl mest varit i helgen. Vi har mätt upp det viktigaste. Övervåningen och badrummet. Köket hade vi sedan innan. Hoppas att det stämmer. Vi har mätt att just nu är det 2,40 meter ungefär mellan det nuvarande golvet på övervåningen och underkant på bjälkarna i taket. Lite imponerande faktiskt. Om det blir plus eller minus någon centimeter med det nya golvet vet jag inte men det lutar väl åt minus eftersom det är en hög balk i vägen på golvet som jag gärna slipper. Men själva innertaket hamnar ju över bjälkarna så det kommer nog inte att se så trångt ut.

Och så har Mats ritat. Hur det ser ut nu och så ska vi komma överens om hur vi vill ha det. Hoppades ha det avklarat i helgen men det gick inte. När Ebba är vaken så är det svårt att sitta böjda över ritningar eftersom Ebba gärna vill vara i centrum. Då kan det hända att mindre tåliga saker går sönder och det är ju synd. Så vi gör det mesta när hon sover och det är ju inte sådär jättemycket ändå. Och vi vill ju gärna sova också.

En ny fråga har dykt upp. Den om centraldammsugare. Den frågas ska också diskuteras.

torsdag 15 januari 2009

De stora detaljerna

Så vi har en hyfsad bild över hur planlösningen ser ut. Bra så långt. Men så är det ju lite till som vi gärna ska ha koll på innan det börjar byggas. Kakel eller inte i stora badrummet? Var ska toastol, badkar, duschkabin och den eventuella bastun vara? Ska vi ha dusch uppe också? Var ska vi ha golvvärme? Hur ska vi göra med ljusinsläpp i allrummet på övervåningen? Allt det där som måste bestämmas innan byggstart.

På lördag åker vi dit och mäter lite noggrannare. Det är ju ganska viktigt att ha måtten i det blivande badrummet. Och var fönstrena är placerade. Och så ska vi se hur stor toalett vi får plats med uppe. Vi ska försöka pula ihop det största i helgen. Vi vill ju att det ska gå så fort som möjligt och det finns ju en massa grejjer som kan dra ut på tiden när bygget väl har börjat. Lika bra att försöka göra det vi kan påverka så snabbt som möjligt.

Dessutom har vi inte riktigt bestämt hur det ska se ut i det blivande TV-rummet. Där är så många smårum och dörrar överallt. Hade varit skönt av bli av med lite dörrar så man har en lite längre vägg någonstans. Men tar vi väck för många väggar så blir det ett megarum som vi inte har någon användning för. Vi ska ju bara ha TVn med tillhörande Bondesystem, soffa och soffbord. Resten av ytan blir ju bara över. Men så behöver vi ju ett kontor också. Och kanske ett litet rum till hade varit bra. Det är i alla fall ett beslut vi måste ta de närmaste dagarna.

måndag 12 januari 2009

Mötet avklarat

Så då dök det upp två killar från Näbo och kollade på gården. Trevliga killar. Det verkar som att allt vi går och grunnar på går att lösa. Skönt. Problemet med kakelugnarna löses lätt med att mura nya murstockar till var och en vi önskar ha. Så får vi mer utrymme där uppe. Det pratas om att slå upp fler fönster där uppe i allrummet också så att man får in mer ljus. Det pratades golvvärme på övervåningen också. Trapporna skulle inte vara några problem att fixa till. Det enda är att de tyckte det var bäst att skippa genomgång mellan hallen och nuvarande kontor. Så att trappan till övervåningen blir bra. Och visst vill vi att trappan ska bli bra, men det hade också varit skönt att kunna gå runt hela huset, om ni förstår vad jag menar. Alltså så man slipper gå igenom alla rummen bara för att komma till ett som ändå ligger intill. Svårt att förklara.

Nästa steg är att rita upp lite mer exakt hur vi vill ha det. Och vad vi vill ha. Prata igenom det några gånger och sedan är det byggdags. Om prislappen inte är för stor förstås, för då får vi väl vända oss till någon annan. Om de ska bygga skulle de kunna komma igång om ett tag. Det är ju övervåningen och trappan som är steg ett i planen och om allt går som det ska så kan de vara klara i vår någon gång. Vi har ju det mesta ganska klart för oss så nu ska vi bara få ner det på papper så att andra fattar. Och dessutom så för vi ju göra det när Ebba sover. Så det blir ritkvällar framöver. Ju tidigare vi är klara med planen, ju tidigare kan de ge sig på det.

Måste ju bara säga att det ligger balkar i taket på övervåningen och vi ska nog försöka lägga innertaket ovanför dem så att de syns i rummen. Kommer att bli såå snyggt.

söndag 11 januari 2009

Det blir ingen stil

Vill bara säga till de som kanske läser bloggen i förhoppning om en orgie i vitt lantliv eller shabby-chic. Tyvärr! Du får leta någon annanstans. Vi har inga planer på någen stil överhuvudtaget. Väldigt mycket möbler har vi ju redan och vi tänker använda dem så gott det går. Och det som behöver köpas nytt blir IKEAs. Och troligen inget vitt alls. Det blir ingen genuin bondgårdskänsla alls troligen. Golven kommer nog att bli hyfsat mörka och det enda som kan tänkas bli vitt är några väggar här och var.

Likaså kommer det inte att bli någon orgie i lyx. Ett vanligt badkar och en vanlig duschkabin. Ingen TV eller ismaskin i frysen. Ingen hemmabioanläggning. Ingen vinkyl. KANSKE en bastu och KANSKE en braskamin. Golvvärme? Möjligen i badrummet men troligen ingen annanstans.

I morgon är det dags för visning av gården för en möjlig framtida entrepenör. Vi är lite smått nervösa. Tänk om våra idéer inte går att genomföra? Just nu har vi en kanonplan för köket men om vi inte kan flytta källartrappen blir det långt ifrån lika bra. Jaja, det blir nog många problem att tampas med framöver. Jag bara längtar tills det börjas. Och till att övervåningen är klar så det är flyttdags. Men det kan vara länge till dess så jag får väl börja öva min tålmodighet redan nu.

måndag 5 januari 2009

Så här ser det ut

Så, här är de utlovade bilderna. Översta bilden visar östsidan av huset och det ser naturligvis likadant ut åt väster. Tror jag. Fönstrena sitter inte symetriskt vilket såklart stör mig. Vi får se om vi åtgärdar det när vi ändå ska byta alla fönster men jag tror inte det.


Nedre bilden är sydsidan och huvudingången även om den stora buxbomen döljer delar av den. Buxbomen ska väck och vi ska ha ny entrédörr. Kanske dubbeldörrar. Ni får ingen bild av norrsidan. Inte i nuläget i alla fall.



Så då har vi mätt lite idag då och kommit fram till att huset är mer än 16 meter långt och 10 meter brett. Mycket yta blir det. Vi har tittat på övervåningen och det ser ganska bra ut. Några rör som troligen inte är alltför mycket i vägen. Och ett par rökgångar, eller vad det kallas, från de två kakelugnarna på nedervåningen till murstocken. Kanske ska vi ta väck en av dem eftersom det känns ganska onödigt med två kakelugnar. Den i salen kan få vara kvar men den i blivande TV-rummet känns ganska onödig och framför allt i vägen.

Bilder inifrån kommer mycket senare när vi börjat rensa ordentligt. Känns ganska meningslöst att lägga upp bilder på skräp. Men visst, tanken är väl att det framöver ska bli både före-och efterbilder. Nej nu ska jag börja pula lite med IKEAs lilla sovrumsprogram. Vi har ju två sovrum att fundera på.

Idéknäckarkväll

Igår var Gert och Ia här. Och trots att det ju inte var meningen så präglades kvällen av renoveringssnack. Så nu har vi ett par nya idéer till köket.

Köket ja. Vi har pulat lite med IKEAs kökshjälp. Fan vad roligt det är. Sitta och testa vad som funkar och välja skåp och luckor. Sedan kan man se köket i 3D och zooma och snurra nästan hur man vill. Skitskoj! Det lutar åt TIDAHOLM Ek men vi får se. Vill gärna ha luckor med lite lantligt stuk men inte för mycket. Och så gärna en spegel men det får inte bli för komplicerat. Och till det har vi än så länge lagt dit en mörk bänkskiva men just den detaljen har vi inte diskuterat så mycket.

Om vi orkar och inte fryser för mycket så ska vi åka ner till gården idag för att titta och planera lite och kanske mäta lite. Ska försöka komma ihåg att ta med kameran så jag kan lägga in ett par bilder. I alla fall på utsidan av huset så ni får en liten uppfattning om stället.

söndag 4 januari 2009

Bastu?

Glömde att skriva det i planen men en bastu ska vi visst försöka få in i badrummet också. Det är i alla fall en familjemedlem som är väldigt entusiastisk till just det förslaget. Och det kan ju visst vara mysigt med bastu men badkar är viktigare tycker jag. Och är det som så att vi måste ha bastu och det blir för trångt i badrummet så finns källaren. Som naturligtvis inte är mysig för fem öre men där finns plats.

Någon dag här nu det närmaste ska vi åka ner och titta lite närmare på övervåningen. Kan ju säga att jag bara varit där uppe en gång tror jag och det var en hiskelig massa år sedan. Det kan ju vara bra att ha tittat närmare på den innan byggsnubben kommer. Det där allrummet där uppe blir kanske lite svårt att få till eftersom murstocken går rätt igenom men vi ska titta på det. Lite bokhyllor och en fåtölj ska väl få plats. Och eftersom murstocken går där så skulle ju en kamin av något slag kunna gå att få dit. Men det är något som i så fall ligger längre fram i tiden.

fredag 2 januari 2009

Möte bokat

Nu har vi stämt träff med en byggfirma som ska komma och titta. Det blir den 12/1. Det är väl meningen att de ska komma med någon slags offert och så ska vi plocka in ett par andra också. Men det är ju ganska svårt att ge en offert när vi inte riktigt vet hur vi ska ha det. Det blir nog ett lååångt möte.

Tips och idéer

Vi är nybörjare när det gäller renovering men det kanske du läsare inte är. Skriver jag någon gång om något så du tycker verkar vara helt åt skogen så tala om det. Det finns ju antagligen hur mycket som helst som vi inte tänkt på. Tips och idéer tar tacksamt emot och diskuteras här hemma men i slutänden gör vi såklart som vi själva vill.

torsdag 1 januari 2009

Planen

I grova drag ska det bli såhär. Egentligen skulle svärisarna hitta en lägenhet och så skulle vi bo kvar här medans renovering pågår. Men inga lägenheter dyker ju upp så vi kommer antagligen bara att byta hus när vädret blir bättre till vårkanten. Men ovanvåningen tänkte vi gå på medans de bor där. Den är helt oinredd och den används inte alls förutom som förråd för tillfället så förhoppningsvis kommer det inte att störa allt för mycket. Där uppe behöver isoleras och väggar ska upp. Vi tänkte ett sovrum till oss, ett rum till Ebba och gästrum. Dessutom tror vi att ett ganska stort allrum också ska kunna gå att få dit. Och en liten toalett bör vi ju ha på samma våning som sovrummen.

Trappan upp till övervåningen måste bytas ut. På nedervåningen ska det hända massor. Många väggar ska ner och vi ska öppna upp ytorna. Det finns alldeles för många smårum nu. Vi ska fixa ett gigantiskt badrum där tvättstugan också får vara. Köket ska helt bytas ut och vi ska göra en matplats i nuvarande skafferiet (ja det är ett STORT skafferi). Sedan ska vi ha ett större TV-rum och vi behöver ett kontor för att sköta firman (lantbruket). Kanske någon litet rum utöver det, vi får se.

Slutligen har vi stora salen. Den ska vi inte göra mycket åt. Där är fina målningar på timmerväggarna och det rummet var nära att K-märkas en gång i tiden. Däremot kanske det behöver lite finputs bara.Det här är bara idéer och mycket kan ändras under vägen. Och sedan är det ju inredningsdags. Mangårdsbyggnade är byggd 1844 för den som är intresserad.

När jag säger att "vi" ska göra så är det helt fel. Det enda vi ska göra är typ att måla väggar och inreda. Vi har varken tid, ork eller kunskapen som krävs för sådant här. Och eftersom huset är så gammalt så är allting väldigt snett och vint. Det krävs nog proffs.

Välkommen

Välkommen till min nya blogg. Det kommer kanske inte att skrivas så mycket i början men jag hoppas att det kommer att hända saker framöver. Just nu har vi tagit kontakt med en totalentrepenör som vi ska boka en tid med så att de får titta på stället och ge offert. Dessutom har vi varit hos banken för att kolla så att vi säkert får låna. Och det ska inte vara några problem alls.