lördag 16 oktober 2010

Huset är sålt!

Och det blev danskan som köpte det. Besiktningen gick jättebra och vi skrev kontrakt förra torsdagen. På onsdag har hon tillträde och då får vi pengarna. Vi har fortfarande lite till att göra men det är mest utomkring. Flyttstädningen köpte vi in och det känns bra att ha sluppit det. Ska bli spännande att se det i morgon.

fredag 17 september 2010

Ännu mer visning

Den danska kvinna som var och tittade på huset i fredags och sedan hade synpunkter, ska komma igen på måndag. Då måste det ju finnas visst intresse. Det här börjar se lovande ut.

Nu helt plötsligt!

Jag menar hur länge har huset varit till salu egentligen? Och hur många har tittat? Länge och inte många. Nu var det ju en i fredags och på onsdag har vi en ny visning. Om man ska låta tankarna fladdra iväg kan det sluta med budgivning! Nåja, tillbaks till verkligheten. På onsdag kan jag och Ebba vara med och i helgen ska vi försöka hinna fixa lite.

Idag dök snickarna upp här också. De hade en lucka på ett par dagar mellan två andra jobb så de ska fixa lite ute kring fönstrena. Och sotaren var här i måndags och provtryckte. Vedspisen blev godkänd men det blev inte kakelugnen av någon anledning som jag inte kommer ihåg.

Har jag förresten berättat at vi har ett nytt vattenfilter? Det har vi i alla fall. Vattnet ser bättre ut och smakar bättre. Och så ska det inte förstöra tvättmaskinen heller.

tisdag 14 september 2010

Spekulant

Det var länge sedan sist men minsann så hade vi en dansk kvinna som kom och tittade på huset i Kyrkhult i fredags. Vi fick panikstäda än en gång och det blev väl inte så bra som vi önskat men förhoppningsvis tillräckligt. Mats som var med på visningen tyckte väl att hennes intresse var ganska svalt. Men så ringde hon ändå mäklaren igår med en del frågor, synpunkter och klagomål. Så något intresse finns det väl, annars hade hon väl aldrig hört av sig mer. Med den klagomålslista Mats sa att hon hade så får vi väl ett skambud. Här i huset råder det delade meningar om vi ska sälja för skambud eller inte.

fredag 30 juli 2010

Nu är även salen städad

I nästa vecka ska vi ha en inflyttningsfest och det ska komma arton vuxna och sådär ett dussin barn i olika åldrar. Så då är det bara salen som rymmer allt folk. Alltså så tog vi tag i operationerna rensning och städning av salen och nu är de i stort sett avslutade. Så här blev det. Alla delar av möblemanget står inte på dess rätta plats men ska vi få plats med så många gäster så får vi stuva om lite.



torsdag 8 juli 2010

Lite uppdateringar

För ett par veckor sedan var snickarna här igen för att fixa lite smågrejer. Det var en list ovanför fläkten, någon tröskel och lite spackling som skulle fixas. Ja och så satte de upp den andra lejdaren i trappan. Skönt att ha den uppe och skönt att slippa ha den liggandes på golvet.

Vi har skaffat lite bokhyllor till TV-rummet. IKEAs Expedit som täcker nästan hela väggen, det saknas en decimeter eller så på varje sida bara. Bokhyllorna hade gärna fått vara lite högre för min smak men det här var de högsta. Nu ska vi bara fylla dem med böcker.

Mats har börjat på den stora skräphögen vid sidan av huset. Allt måste flyttas innan byggarna kommer tillbaks i höst för att fixa lite på utsidan. De ska ju ha byggnadsställningar. Vi ska precis börja på att rensa ut i Salen också, vi tänkte ha lite fest där inne i augusti. Och där finns mycket att slänga och flytta på.

Annars är planen att börja på ett hönshus när vi har tid. Salen får gå före men sedan är det byggdags. Tänkte mig en handfull hönor till att börja med och gärna en stor inhängnad som de får gå i. Jag har hört att hönor gillar nässlor och det ska vi väl kunna ge dem en del. Det är mitt lilla projekt för sommaren. Att rensa nässlor från de ställen som man går på ofta. Som i gräsmattan t.ex.

fredag 21 maj 2010

Jag kan duscha!

Jag har ju gnällt på vattentrycket innan och planen har varit att investera i ny pump och hydro-nånting för att få upp trycket. Men så idag så hittades det en stor ansamling rost i en rörkrök i vattenledningen. Och med all den rosten borttagen så funkar det faktiskt! Trycket är helt OK. Nu slipper vi kanske den utgiften. Visst, det ska sägas att jag gärna hade haft mer vatten i duschen men det är säkert ett sådant där snålspolande duschmunstycke så det finns inte så mycket att göra. Föredrar fortfarande att bada men jag kommer inte att bli gråtfärdig i duschen framöver i alla fall.

onsdag 19 maj 2010

Inredning


Vi har pimpat Ebbas byrå. Vi tyckte de gamla knopparna var lite trista i ett barnrum och jag kom på att man kanske kunde göra knoppar av Duplobitar. Det kunde man visst men det var svårare än jag trodde (tack för hjälpen pappa!). Inte exakt samma gröna färg som tapeten men det är det inte mycket som är och jag tycker det blev bra ändå.

 För den drinksugna finns nu en bar att hänga i. Funkar bra med vin också. Bardisken fanns ju såklart innan men nu finns det barstolar också. Fyra stycken från IKEA. Det är dessutom ett väldigt trevligt ställe att sitta på om man ska använda laptopen.

Efter tre veckors boende utan hatt- och skohylla så hittade vi i måndags en som passade. Vi ville ha så bred som möjligt. Tyvärr så mätte vi lite fel. Vi mätte mellan vägg och dörrhål och tog väck lite för golvlisten. Vad vi inte tänkte på var listen mellan klinkern och parketten började lite tidigare. Så nu står två av skohyllans ben på listen. Inte ultimat men det funkar. Jag ska titta efter en sittmöbel med förvaring framöver som vi ska ha mot väggen till trappan.

Och så mina Fantomenhyllor. Skulle tro att det är fler än 600 tidningar och en del andra prylar. Tyvärr var IKEAs tidskriftssamlare inte ultimata för uppgiften. Jag testade hela förra årets tidningar i en jag hade innan jag köpte fler och det gick så bra så. Vad jag inte tänkte på att de inte är lika mycket lästa som de äldre och därmed inte lika tjocka över ryggen. Dessutom har det blivit fler dubbelnummer de sista åren och de tar mindre plats än två ordinarie. Fantomens egna samlarmappar (syns längst upp till vänster på bilden) är nu ett stående inslag på min önskelista. En sådan mapp är anpassad till en halv årgång.

Ber om ursäkt för att det var länge sedan jag skrev. Men det händer inte lika mycket nu som innan. Men jag ska försöka hålla igång bloggen så gott det går.

Idag var det gubbar här för att byta tank och varmvattenberedare. De klagade också på vattentrycket och vi ska försöka göra något åt det snart. Annars har gardintyger inhandlats till de flesta rummen och väntar på att bli uppsydda. Hoppas att ljudet dämpas kraftigt av gardinerna för det är inget vidare just nu.

lördag 8 maj 2010

Vattengnäll

Jag har lite vattenrelaterade saker att skriva om. Vi börjar med det jobbigaste, vattentrycket. Att det inte är full sprutt i kranarna gör inte så mycket, jag vänjer mig. Men i duschen är det ett problem. Det spelar ingen roll hur varmt vattnet är när det bara strilar lite grand för då fryser jag. Så jag badar hellre även om det tar lång tid att fylla på karet.

Golvvärmen är inte heller vad jag hoppats på. När man är hos andra som har till exempel golvvärme i badrummet är det en ren fröjd att ställa sig på det golvet men här har jag inte samma känsla alls. Vi har dragit upp reglagen på max men jag fryser fortfarande om fötterna. Det kommer nog värme för enligt termometern är det varmt och gott men det känns inte under fötterna. Och fryser jag om fötterna så fryser hela jag. Funderar på om det kan ha att göra med att vi har vattenburen golvvärme och många andra har elektrisk?

Kolsyreapparaten funkar sådär. Det kanske är en inställningssak i och för sig. Från början var det bra men nu tar jag hellre vanligt kranvatten. Det blir bara pyttelite bubblor fast patronen inte är slut och det är ljummet. Det är väl för att man tar av vattnet som stått och väntat i kranen men det tar emot att spola för att få kallare när man samtidigt tömmer patronen.

Men så avslutar jag med en bra grej. Vårt vatten är bra. Vi skickade in för analys och kom tillbaka utan anmärkning. Det enda som påpekades var att vi låg precis över någon slags gräns för koppar. Långt under gränsen för hälsovådligt men precis så mycket så att risken finns för att man blir grön i håret eller i badkaret. Men det är ju inte så farligt. Vattnet har dock en lite tråkig missfärgning. Det är ljust gulbrunt.

onsdag 5 maj 2010

Tack!

Allt är inte riktigt klart men tillräckligt för att jag nu ska säga ett stort TACK till alla inblandade. Till Jan och Hain på Näbo som vi först kontaktade, självklart vår duktiga Micke och John och de andra snickarna. Elektriker, VVS-are, målare, plattsättare och kakelugnsman. Alla har gjort ett kanonjobb och vi är fruktansvärt nöjda med hur det blivit.

Det är ju lite utomhusjobb kvar och det ska göras efter semestern. Så har vi gott om tid att få undan skräpet så de kan sätta upp byggnadsställningar.

Annars har jag nu fyllt nästan varje fönster med krukväxter och nya ytterkrukor. Det piffade upp rejält faktiskt. Nästa grej är nog gardiner som måste göras snart. En rullgardin till Ebbas rum måste införskaffas och sättas upp också, så kanske det blir lättare för henne att somna på kvällarna.

söndag 25 april 2010

Bilderna

Vi tar det rum för rum. Vi börjar med badrummet. Inget nytt där egentligen men vill ändå dela med mig av två bilder. Den till vänster visar vår tvätthörna. Vi har inte testat den ännu så vi hoppas att ingen maskin hoppar ur när de vibrerar som mest. Den högra bilder visar invigningen av badkaret. Riktigt skoj tyckte Ebba och hon ville bada igen lite senare på dagen. Men då var det min tur.












Nästa rum är köket. Fläkten är på plats men det ska vara en kåpa som täcker det bakom, den kommer så småningom. Den verkar funka i alla fall. Till höger har vi bardisk och matplats. Kanske ska vi ta väck en av iläggsskivorna i matbordet så att lamporna ovanför blir bättre placerade. Det ska nämligen vara en likadan lampa till höger om den andra och de hamnar kanske lite för mycket till höger för att det ska kännas riktigt bra.

Och så har vi TV-rummet. Vår soffa som var ganska stor i förra TV-rummet känns nu väldigt liten. Soffbordet är en ny Lack från IKEA. Vi ska försöka sätta hjul på det på något sätt. Mattan hade vi innan under matbordet.

 

Vårt sovrum då. Hemnes sängram med Malm sängbord. Funkar bra och ser snyggt ut. Vi har även Hemnes byrå med åtta lådor. Vi köpte först en smalare byrå med tre lådor eftersom vi inte trodde denna skulle få plats. Men när vi monterat ihop den lilla och vi måttat lite i verkligheten tyckte vi att denna stora nog kunde få plats med lite god vilja. Visst hade det varit snyggare om den inte varit så bred men det får plats bra mycket mer kläder och det känns viktigast. På väggen ovanför tänkte vi sätta upp lite familjefoton, med vit ram förstås. Lampan i högra fönstret är köpt på Gekås i Ullared. I natt sov vi i detta rummet för första gången och det kändes jäkligt bra. Förutom att jag väcktes av solen redan innan klockan 6. I kväll ska vi försöka få upp rullgardinerna och se om det blir bättre.

Och så har vi Ebbas rum till sist. Först sänghörnan, sedan lekhyllan för att följas av klädområdet. Inget särskilt egentligen men vi tycker det blir bra. Korgarna med leksaker på mittenbilden ska ner till nedervåningen sedan. Hon behöver lite leksaker där nere också. Kanske är hyllan lite för liten så vi skaffar en som är hälften så bred till. Kanske. Till höger om hyllan ligger det en lång förvaringskorg eller vad man ska säga. Den ska hängas upp i någon hörna snart, vi ska bara bestämma vilken först. Byrån är den vi köpte till vårt rum först. Förutom sitt rum så är det ganska mycket som är Ebbas saker i allrummet. Och så kommer det att få vara. Hon har ett mindre rum nu än hon haft innan.

Så det var väl allt. Men även om vi flyttat in och börjar komma på plats så innebär inte det att vi är renoveringsfärdiga. Nädå, det här är ju bara inomhus. Vi har en hel tomt att totalrenovera också. Det första som ska göras (förutom att rensas på allt skräp) är att jämnas till så man kan leka, spela kubb och ha en gunga där. Och när allt med hust känns färdigt, oops höll visst på att glömma att taket behöver bytas, så har vi ju det företagsmässiga. Lada, ladugård och stall känns ganska angelägna att fixa. Och jag vill ha höns eller vaktlar och det ganska snart.

Nu har vi flyttat!

Första natten har spenderats i nya hemmet. Det är så skönt att ha kommit dit nu. Flytten igår gick bra. Våra kompisar var duktiga flyttare alla stora möbler har kommit med. Nu är det mycket från köket som är nästa flyttprojekt för oss.

Två saker kommer att ta lite tid att vänja sig vid. Att jag och Mats bytt sida på sängen och att kyl och frys inte står i samma ordning som i Kyrkhult.

Jag ska ta några bilder idag och lägger in när jag kommer till datorn nästa gång. Datorn står nämligen kvar i Kyrkhult eftersom bredbandet är kvar där.

torsdag 22 april 2010

IKEA, igen

Det var ju så att jag kände att vi inte kunde börja flytta Ebbas kläder och prylar så länge hon inte har några möbler på sitt rum. En byrå och en bokhylla tyckte jag vi behövde. Och efter lite trixande och tänkade med byrån vi köpt till oss bestämde vi oss för att den får Ebba så skaffar vi en större. En sådan vi inte trodde vi skulle få plats med. Men en tur till IKEA behövdes för att skaffa alla sakerna. Så idag gjorde vi varuhuset på cirka en timme och fick med oss en gigantisk Hemnes byrå, en Expedit bokhylla, två Malm sängbord, ett Lack sidobord, två olika spotligthts och en del småprylar. Byrån och sängborden är till oss och bokhylla och bordet till Ebba. Tycker det blir skitbra med Expediten på hennes rum. Vi lade den ner så den blir bredare och lägre. När hon blir äldre kan man resa den upp och kanske köpa en till att ha jämte. Till bokhyllan köpte vi två plastlådor också för småleksaker. Jag hade sönder en av dem lite grand, men det går nog att limma.

Det verkar som att det mesta elektriska är klart också. Alla ställen vi har lampor på går det att tända. Och jag antar att det funkar även där vi inte har lampor. På lördag får vi flytthjälp av ett par kompisar och det är inte omöjligt att vi tar allt som ska flyttas och faktiskt bor i Levershult från och med då. Jobbigt utan bredband, men det ska väl gå.

tisdag 20 april 2010

Litet uppehåll

I morgon ska Telia flytta vår telefon och bredband. Jag vet inte hur lång tid det tar och jag vet inte heller när datorn kommit till gården. Men tills det är fixat kan jag troligtvis inte skriva något här och definitivt inte lägga in några bilder. Så ni får ge er till tåls.

Igår var jag på Gekås i Ullared och köpte handdukar. Så då är det fixat. Lite textilier till köket och två lampor till fönstrena också. När jag var där skruvade Mats och Ebba ihop en del möbler vi köpte i söndags. Jag ska fota dem ikväll men ni får som sagt troligtvis vänta på att se dem.

I veckan ska vi försöka ta tag i att flytta fler saker och kanske få lite flytthjälp till helgen. Vi måste ju ta tag i det här och flytta på riktigt nu när allt är klart. Vi ska försöka få barnvakt någon kväll för att köpa lampor och försöka komma iväg till någon VVS-affär för att köpa toarullehållare och krokar till badrum och toalett.

söndag 18 april 2010

En dag på IKEA

Så var det ju meningen att det skulle bli stora spenderdagen iag, men det blev inte riktigt så. Dels för att vi inte hittade en del vi letade efter och dels för att det vi faktiskt köpte var billigare än vad vi snabbt kalkyrerat med. Vi kom i alla fall hem med en sängram och det känns som det var det viktigaste. Vi hade ju spetsat in oss på Aneboda men den var inte vit. Det stod vit men den var mer blågrå och hade inte passat alls i vårt sovrum. Vi hittade en annan som verkligen hade passat, Birkeland, men den fanns inte för sängar så breda som 180 cm. Så det blev en Hemnes. Det positiva med Hemnes sängram är att den har en hög gavel i fotänden så vi hoppas att den ska förhindra att bäddmadrassen vandrar som den gör idag. Det negativa är att det inte får plats någon låda under som det gjort på några andra. Vi bestämde oss för en Hemnes byrå också. Men sängborden ville vi ha Malm för de verkade mer praktiska. Tyvärr fanns inte de hemma så de får vi ta nästa runda, när det nu blir.

Annars köpte vi Antonius garderobsinredningar. Men de visade sig vara för djupa för Mats garderob, men det löser vi ändå. I min garderob fick de plats utan problem. Det är en stålställning med fyra trådbackar i. Ett soffbord lyckade vi också sniffa upp. Det är i björk och heter Lack. Det är lite för lågt men vi ska försöka sätta på hjul och då blir det ju lite högra. Och så var det rullgardiner, grytor och kastruller, tidskriftssamlare till mina Fantomen, tvättkorgar, kökslådeindelare, återvinningsbehållare och diverse annat bra att ha. Köpte filt, kudde och en ytterkruka i grönt till Ebbas rum.

Det vi inte hittade var hatt- och skohylla, det får vi försöka hitta någon annanstans. Handdukar blev det heller inget av. Vi hittade visst bra färger men storlekarna på handdukarna var ju helt lustiga. Får kolla om de har något intressant på Gekås i morgon. vardagstallrikar kikade vi lite på för vi tycker det är dags att byta de vi har nu menvi hittade inga som vi tyckte var lagom. Och när vi kom till krukor och krukväxter hade vi inte riktigt orken kvar så det får vi också ta någon annan gång.

I veckan, alltså tisdag som är den enda lediga kvällen, har vi planer på att börja flytta lite större möbler. Vi får se hur vädret blir.

lördag 17 april 2010

Saker som funkar och inte funkar

Nu är badkaret på plats! Så här blev det. Längtar tills första badet men det lär dröja. Det är något med att den vanliga varmvattenberedaren är trasig och att den elektriska back-upen inte klarar så stora vattenmängder som ett bad.

Nya saker som funkar är spotlightsen i köket och bastuaggregatet. Kyl och frys är också igång. En sak som inte funkar är ugnen och vi vet inte riktigt vad problemet är. Mats ska prata med Cylinda i nästa vecka.

Jag får förtydliga skorstensproblemet också nu när jag vet vad som är problemet. Vi har sju rör i skorstenen, de flesta används inte. Det som går till vedpannan funkar utmärkt och behöver inte åtgärdas. Däremot är det problem med rören både till kakelugnen och vedspis. Eller det är viss inte rör utan mer murat långa gångar där röken ska passera. Och där läcker det mellan tegelstenarna. Så det är inga problem med att flytta in, värme har vi men vi kan inte elda i vedspisen eller kakelugnen. Och det ska vi väl klara oss utan ett tag.

I morgon blir det IKEA hela dagen och förhoppningsvis har vi en massa paket med oss hem att skruva ihop i veckan. Sedan har elektrikerna en del att göra till och sedan kan vi flytta. De har visst lovat att vara klara till på fredag men vi får väl se. Måste prata med Telia också om och flytta alla deras grejjer. Under flytt av bredband blir det inga uppdateringar i bloggen men jag hoppas det inte tar för lång tid.

måndag 12 april 2010

Provtryckning

I morse åkte Mats ner själv för att ta emot TV-antennsman och sotare. TV-sakerna gick kanon. Vi hade jättebra signal i hela huset så det är bara att hoppas att det är det i praktiken också när vi får dit TV:n. Provtryckningen gick däremot helt åt helvete låter det som. Det läckte lite både här och där och det blir ett stort jobb att fixa det. Kakelugnsmannen ska troligen göra det och det är ett stort hål som ska tas upp i murstocken mellan hallen och köket. Hoppas det ändå ser OK ut när det är färdigt men jag är ganska tveksam till det. Och kostar gör det.

Annars har vi städat lite på övervåningen så det är bara att börja bära upp grejer. Vi tömmer det här huset låda för låda och flyttar ner. det mesta ligger fortfarande i gästrummet men idag tog vi en hel del skafferiprylar och lade där de ska vara, i skafferiet. Jag har bokat ett släp till söndagens tur till IKEA. Hoppas allt vi ska köpa får plats annars får väl ta en tur till någon gång. Vi orkar nog förresten inta allt på en dag. Sängram, sängbord, byrå, soffbord, lampor, rullgardiner, krukor, handdukar, garderobsinredning, datorbord(?)... På lördag är planen att vi ska flytta ner vårt nuvarande matbord till gården och se om vi kan ha det som köksbord, annars för vi köpa ett nytt sådant också. Nytt matbord och barstolar köper vi nog någon annanstans men vi kommer säkert att titta på det också på IKEA.

Det finns en massa saker här som vi inte vill flytta. Diverse möbler, baby- och barnkläder, leksaker och antagligen en hel del som ligger i längan eller i källaren. Jag har lanserat idén om att när vi flyttat allt annat så kör vi en liten loppis här hemma för att försöka bli av med sakerna, kanske få en slant för en del och slippa köra i väg med allt. Vi får se när det blir men det lär väl dröja till sommaren eller så.

lördag 10 april 2010

Sista helgen med eko?

Det är så stort och tomt i huset just nu. Det ekar lite grand i några av rummet. Nästa helg åker vi ju till IKEA och då kommer det att bli lite möbler där i alla fall. Men innan dess behöver vi nog flyttstäda lite. Det ligger byggdamm lite överallt och en avtorkning skulle golven behöva.

Här är bild på hur det blir i tvätthörnan i badrummet. Tror det blir bra. Gillar att vi får upp maskinerna i bra arbetshöjd och att det finns stora lådor under. Högskåpet har kommit på plats också. Badkaret har kommit och står ouppackat i lilla hallen och väntar.

Om det är någon som vill komma och titta på hur fint det blev innan vi belamrar huset med flyttkartonger så får man skynda sig och boka visning.

onsdag 7 april 2010

Vitvaruleverans

Idag så kom de då alla vivarorna. Eller det är ju bara tvättmaskin och torktumlare som är vita egentligen, resten är i rostfritt. Men de enda som kom på plats idag var kyl och frys. För de andra maskinerna är det inte riktigt klart. Dessutom var inte kyl och frys inslagna i något eftersom det är skyltexemplar så de gick rätt snabbt att få på plats. Som synes behöver de justeras lite och vi får väl lov att putsa till dem med något som inte skadar ytan. Just nu har vi kylen till vänster och frys till höger. Vi vet inte riktigt om vi ska ändra det eller inte.

Så här ser det ut i badrummet just nu. Spegeln från Svedbergs och nederdelen från Aspen. Saknas handtag dock. Till vänster ska ett högskåp upp och sedan är det ju tvättdelen som ska fixas också ännu längre till vänster. Vi diskuterade var vi ska handdukarna idag men kom inte till något beslut. Vattnet är påsatt nu så nu kan man använda toan. Badkaret kommer nog i denna veckan tror jag.

Och så här ser det ut på toaletten. Spegeln från Ballingslöv och underdelen från IKEA. Rördrgningen är absolut inte den tjusigaste men det är ju inte representationstoaletten så det får duga. Duschen är längst till höger under snedtak. Och just eftersom det är snedtak så blir det lite krångligt med duschhörna eller kabin. Få nog bli ett gammalt hederligt duschdraperi på något sätt.

Idag har vi varit på Ljus & Miljö i Asarum och tittat på lampor. Det ska ju bli en del. Vi köpte två lampetter att ha utomhus bredvid ytterdörren. Men sedan fick vi problem. Jag är ganska besviken på plafonderna här hemma, tycker de ger lite för dåligt ljus, så jag vet inte hur sugen jag är på sådana. Men att ha sådana där lampor med tre-fyra spotar på passar sig inte riktigt i huset. De ger visserligen bra ljus men lite för stark just vid spotarna och det kan vara nog så irriterande. Och så vill jag helst inte ha lampor som hänger ner. Jo över matbord går det bra men inte till exempel i TV-rummet. Det blir inte så många lamptyper över tyvärr. Det blir väl plafond ändå till slut. Lampor över köksbordet har vi köpt innan så det behöver vi inte tänka på. Ebba har en lampa med Nalle Puh som hon får behålla lite till. På kontoret och i gästrummet tar vi nog någon av de lampor vi har här men resten av rummen behöver vi till.

Annars är det visst någon strul med varmvattenberedaren eller något. Det måste fixas och det kan ta tid eftersom vi måste blanda in försäkringsbolaget om jag fattat det rätt. I morgon ska Mats ta prover på vårt vatten och lämna in för analys för att se om vi måste sätta några filter eller så. Nästa söndag har vi barnvakt och ska göra en heldag på IKEA. Dagen efter åker jag till Ullared och kanske hittar lite prylar där. Snickarna har fortfarande lite smågrejer kvar fast de flyttat på sig. Deras lilla vagn är borta och det är deras verktygscontainer också. det ser så tomt ut nu. Men målaren var där en stund idag.

Förresten har vi nog tagit ett beslut angående sängen i sovrummet. Vi ville ju ha huvudänden mot fönsterväggen men vi hittade ingen sängram som var låg nog för det så vi får byta vägg. Tyvärr. Dels måste ju en av oss nu gå runt sängen för att komma till sin garderob till exempel. Och dels kommer man att vakna tidigare för det lyser i ansiktet. Oavsett hur bra persienner eller rullgardein man har så släpper det igenom för mycket ljus.

Jag tippar på inflyttning i början på maj.

fredag 2 april 2010

Lilla flytthelgen

Jag tror det är färdigkaklat i köket nu. Och vi tycker det blev snyggt. Så så här ser köket ut när det är nästan färdigt. Man ser bardelen som sticker ut här närmast. Och om man tittar noga på bilden så är det en en pryl som sticker upp ur diskbänken till vänster om kranen. Det är vår kolsyreapparat. Den tar vatten direkt från systemet och så sitter det en kolsyrepatron under diskbänken.

Och så är all klinker lagd också. Här syns hur det blev vid vedspisen men det är lagt ute i hallen också.

Nu är det ännu mindre kvar än senast. All pappen är väck från golven, förutom trappan och något litet ställe där induktionshällen ligger, så nu ser man lite mer hur golven ser ut. Fortfarande är det ju vitvarorna som ska komma och badrumsinredningarna som ska fixas. Och så lite småsaker.

Och så har vi flyttat de första kartongerna med saker. Fyra flyttlådor med böcker, spel och andra liknande saker. Vi har plockat upp sakerna och de ligger i gästrummet. Ikväll ska jag packa fyra lådor till som ska köras ner imorgon. Så sakta men säkert ska vi tömma det här huset men förhoppningsvis inte fylla det nya.

måndag 29 mars 2010

Eftersom bygget snart är klart och vi är väldigt nöjda med hur det blev så tänkte vi att vi skulle bjuda på något. Så idag hade vi smörgåstårta med oss. Tyvärr var det bara Micke, John och en elektriker där men det dyker nog upp andra som kan äta lite av den sedan.

Nu är Ebbas rum också färdigtapetserad och stjärnorna är åt rätt håll. Jag tycker det blir hur coolt som helst och Ebba gillar det än så länge.

Och en bild på den i stort sett klara vedspisen. Skitsnyggt! Det enda som saknas tror jag är klinkerplattorna som ska läggas till vänster om vedspisen. Och så var det någon lera som ska läggas i vedspisen av någon anledning.

Alla vitvaror och liknande levereras på onsdagen efter påsk. Vi skulle kunnat få dem en vecka tidigare men då är vi i Göteborg hela familjen och vi måste vara säkra på att det är någon som är där när prylarna kommer. Så det får vänta. Förresten har vi kanske ett par timmar över när vi är i Göteborg så vi kanske hinner inom IKEA och köpa lite mindre möbler som vi behöver så slipper vi dem när vi ska handla allt det större.

Det vi väntar på är väl fortfarande VVS-arna och att plattsättaren ska komma. Fortfarande är det badrumsinredningar som ska upp och det är några trösklar kvar. Och det elektriska.

onsdag 24 mars 2010

Bilderna

Vi börjar väl med det häftigaste. Det här är vår fondvägg i köket. Inte subtilt direkt men tror att den passar i vårt gråskalekök. Tapeten är från Modern Scandinavia 2nd Edition. Vi tror det är Coloramas agna kollektion. Det vita i köket är målat och inte tapeter.

Här har vi tapeten som är i hallarna. Syns kanske inte så bra på bilden men den är likadan som den i gästrummet fast i annan nyans. Dock fattas bården än så länge. Tapeten är från kollektionen Borosan 09/10 från Boråstapeter.

Så här blev det vid vedspisen. Den där träbiten ska svartlaseras har jag för mig och så ska metallpinnen dit. Men det blir så snyggt så. Det ska ligga klinker framför vedspisen sedan. Man ser också att handtagen har kommit på plats på luckorna där bredvid. 

Och idag har det börjat hända saker i badrummet och på toaletten. Som synes är duschhörnan ditsatt. Vi har även fått två toastolar på plats och handfaten är också där. Det får bli en senare bild.

För övrigt görs det lite utomhusarbete nu. De sätter panel på kuporna i alla fall. Och jag har packat några flyttlådor med böcker och dylikt som jag tycker kan köras till gården i makligt tempo och packas upp så vi kan packa mer.

tisdag 23 mars 2010

Nästan klart!

Idag åkte jag ner till gården alldeles själv och skulle fota så ni fick se allt som hänt. Och när jag kommer dit så är batterierna slut, trots att de var nybytta och nyladdade. Orkade inte åka ner där igen så det får bli typ i morgon eller så ni får se några bilder.

Men det är mycket som har hänt. I köket sitter bänkskivan nu ihop och de flesta luckor och lådor är ditsatta. Det saknas lådor under diskbänken för VVS-arna har lite och pyssla med där under innan de sätts på plats. Alla handtag sitter också på sin plats. Utom ett. Ett handtag blev lite fel ditsatt så det blev till att köpa en ny lucka och där har inte handtaget kommit dit ännu. Vedspisen står på sin rätta plats och är upputsad. Kåpan och muren är klara och fint vitmålade. Fondtapeten är också uppe.

I hallarna är det tapetserat också nu. Det enda rum som är kvar är Ebbas. I många av rummen har det kommit dit eluttag och reglage till golvvärmen.

På onsdag ska vitvarorna beställas och de kommer väl om en vecka. Inredningen i badrum och på toalett ska upp. Sedan är det mest lite småputsningar här och där. Det är lite till att göra på utsidan men det får vänta tills det blir bättre väder och vi lyckats städa undan på tomten.

torsdag 18 mars 2010

Idag var kameran med

Så då blev det lite bilder denna gången. Så här ser raddan med högskåp ut inuti och utanpå. Det är alltså ett skafferi närmast, följt av plats för kyl och frys, ännu ett skafferi och ett högskåp med plats för ugn och mikro. Antagligen kommer bara ett av skafferierna att användas som skafferi, det ska väl räcka, det andra får nog bli mer för diversegrejer som städmedel och glödlampor och sådant. Luckorna som vi valt till vårt kök passar alldeles ypperligt till innerdörrarna, de ser nästan likadana ut. Inget vi tänkte på men det blir bra.









Ytterdörrarna har kommit på plats idag också. Fast det saknas handtag så det ska vi fixa i helgen. Bakom årtalet har de satt en svart skiva och sedan en gipsplatta så det syns inte inifrån. Så drar det mindre men det blir också mindre ljusinsläpp.

Annars så är allrummet tapetserat sånär som på fondväggen, för info om den tapeten får ni läsa tillbaka där det står om tapeterna i TV-rummet. Diskhon är på plats i bänkskivan och det är utskuret ett hål för induktionshällen. Vedspisen ska snart på plats och jag hoppas att VVS-arna dyker upp snart.

onsdag 17 mars 2010

Äntligen kakel

Så har det varit nästan en heldag med bygget igen. Det känns som det i alla fall men den var nog mer halv faktiskt. Vi började med att åka till bygget och prata med snickarna. De ville ha lite mer golv under kyl och frys så det fick vi i uppdrag att fixa någon gång snart. Och varför inte idag tyckte vi, så kunde vi kanske bestämma det där kaklet någon gång. Kakelsättaren ska komma i nästa vecka och då är det ju bra om vi bestämt oss och att kaklet dessutom finns på plats.

Men vi började med att sätta lådor och dörrar i högskåpen som nu finns på plats. Tog inte kameran med mig idag så det kommer bild på det senare. Sedan åkte vi till hemmabutiken och hämtade induktionshällen och två galler som ska vara ovanför kyl och frys. Därefter åkte vi till Sölvesborg och hämtade två golvplattor till. Och så bestämde vi oss efter mycket vånda för kaklet. Det blir det kaklet jag nämnt innan. Stora plattor, 15*60, som ser ut som natursten. Vi vet inte riktigt om vi ska ha dem så stora eller om vi ska skära av dem på mitten så det blir lite mindre. Det var första tanken men när vi kom till gården och höll upp ett par plattor mellan bänkskiva och överskåp så såg de inte så fasligt stora ut längre. Vi ska prata med plattsättaren och se vad han har för åsikter i fråga.

Annars börjar det komma upp foder runt fönstrena på utsidan just nu. Trappan ner till källaren håller på att flyttas så det blir bättre. Och en målare har börjat tapetsera allrumet. Ser bra ut och vi är glada att vi ändrade från randiga till enfärgade tapeter där. Det är förresten målat på några väggar i köket också och en liten bit vid trappan.

fredag 12 mars 2010

Beställt vitvaror

Idag är det en ovanlig fredag eftersom Mats varit pappaledig. Så då blev det besök på gården. De har lagt golv i köket nu och det är det som är på bilden. De har lagt golv nästan öerallt förresten. det saknas bara där det ska vara klinker. I hallen och framför vedspisen alltså. Vi pratade lite kakel och nu har vi bestämt hur mycket vi ska ha. Vid fläkten kör vi kakel upp till överkant av överskåpen. På andra väggen har vi kakel upp till underkant av överskåp och bort hela bänkskivans längd till där bardisken slutar.

Får visa en bild på Mickes fina murningsarbete. Jag är grymt imponerad av hur man kan göra sånt där och att det blir så himla snyggt. Fick se smidesstången som ska vara där träpinnen till vänster är nu. En grov metallstång som är vriden. Kommer att bli skitsnyggt.

Och så har var vi på Hemmabutiken och bestämde alla maskiner vi skulle ha. Det blir mycket Siemens ändå. Diskmaskin, kyl, frys, tvättmaskin och torktumlare blir från dem. Induktionshäll och ugn blir från Cylinda. Och fläkten blir från Gorenje. Hällen kommer på måndag men vi kan inte hämta den förrän på onsdag. Micke vill gärna ha den snart så han kan skära hål i bänkskivan som passar. Resten är väl inte riktigt beställda ännu, det gör vi en vecka innan vi vill ha dem. Får se när det blir.

onsdag 10 mars 2010

Det börjar närma sig...

Var nere på gården och tittade till lite. Trappan är på plats men det saknas några smådelar fortfarande. Lägger in bild när den är helt färdig. Dessutom ligger det ju papp på trappstegen som skydd så man ser ju inte riktigt hur den är ändå. Men snygg är den. I hallen har det börjat läggas golv också. En bit in i rummet eftersom det ska vara klinker precis innanför dörren. Murningen vid vedspisen går framåt en liten bit varje dag. Misstänker att det måste torka innan man kan göra nästa steg.

Mats ska köra inom Hemmabutiken på vägen hem med en lista över prylar vi vill ha för att få en offert. Pratade ju om att ta hela rasket från Siemens men så blir det inte. Vi försöker hålla kostnaderna nere på den biten. Visst kanske det är värt några tusenlappar att få lite lyxigare varianter men någon tusenlapp på varje pryl i köket blir rätt mycket till slut. Och det kostar ju en del att få huset renoverat så någonstans får vi välja bort lyxen ändå. Jag vet inte vilka märken Mats tänkt sig på de olika prylarna, det enda jag vet är att induktionshällen ska vara 80 cm bred.

Och så var det ju det där med att det närmar sig. Mats frågade Micke vad han trodde om när det skulle vara inflyttningsklart. Inte för att stressa dem men det kan ju vara bra att veta på ett ungefär när det är dags. Micke trodde i slutet av månaden. Det är ju ganska snart. Ska faktiskt börja packa lite. Som en del kläder jag vet att jag inte kommer att använda innan flytt.

söndag 7 mars 2010

Köksbyggande igen

Nu i helgen har vi inte haft mycket tid åt gården men det blev några timmar på förmiddagen. Jag och Mats har satt dit lådor i köket. Ett jobb som nästan kräver två man då det är svårt att hålla skena, skruv och skruvdragare själv. Tycker det ser bra ut men lite finjustering krävs. Tyvärr glömde jag kameran idag men jag tar en bild när vi kommit lite längre. Skåpsluckorna har vi inte ens börjat på men det är möjligt att Mats gör lite just nu när han är där.

Jag lyckades göra ett litet märke i bänkskivan när jag råkade komma åt den med en låda jag skulle sätta dit. Tycker skivan skulle tålt det men det gjorde den inte. Men det lär ju bli fler märken med tiden.

fredag 5 mars 2010

Trappan har kommit

Så här ser trappan ut. Riktigt snygg tycker vi. Meningen är att det ska vara lite mer trappa men så långt har de inte hunnit ännu. Men det här är ju en bit på väg. Resten av trappan hittade vi först inte men den ligger på övervåningen såg vi sedan.

Det som har skett mer sedan sist är att kåpan ovanför vedspisen har murats upp. Bänkar i två olika nivåer är på plats i bastun. Den undre är ganska smal och mer ett sätt att ta sig upp på den övre men jag kan sitta där en stund utan att det blir alltför obekvämt. Två ventilationsprylar har kommit på plats i gästrummet och TV-rummet. Eftersom det är så pass öppen planlösning lär köksfläkten få problem och det här skulle underlätta. En takstol har visst flyttats uppe på vinden för den låg för nära murstocken. Och jag satte dit några kökslådor idag. Stötte på lite problem men de ska vi lösa på söndag då vi har ännu en köksbyggardag.

tisdag 2 mars 2010

Köket, tisdag eftermiddag

Så, nu är de flesta köksskåpen på plats. Förutom högskåpen och de små över kyl och frys. Bänkskivan ligger också där den ska där under pappen, här närmast sticker den som synes ut från skåpen och det är ju bardisken det. Det saknas däremot hål i ena bänkskivan där diskhon ska vara. Vi kan börja sätta in lådor och karuseller när som helst nu så den tid vi har över i helgen får väl gå till det.

Det är städat och fint i hallen och utanför dörren. Antagligen för att trappan väntas när som helst. Kanske imorgon. I så fall får jag åka ner och titta i morgon också.

måndag 1 mars 2010

Köket är på väg upp

Vi kom ner till gården vid niotiden i morse och då hängde redan alla överskåp på plats. På bilden saknas vinhyllan längst till höger men den var på plats när vi lämnade. De har ett jädra tempo på sådana saker så hela köket är nog snart på plats.

Sedan pratade vi med David Målare om hur vi skulle göra med tapeter i trappan. Om man skulle gå upp med hallens tapet hela vägen i trappan eller lösa det på något annat vis. Vi löser det på så vis att tapeten i hallan går ända upp till där undervåningens tak börjar. Och allrummets tapet går ner till övervåningens golv. Precis som överallt annars i de rummen. Men i trappan blir det då en ganska bred bit som blir över och där målar vi vitt. Dessutom har vi funderat om angående tapeterna i allrummet. Vi skulle ju ha som i TV-rummet, beigerandigt med enfärgad fondvägg. Men det blir nog lite mycket med randigt i hela det rummet eftersom det är så fruktansvärt mycket vinklar och vrår överallt. Så vi byter. Samma tapeter som tänkt men enfärgat i hela rummet och randigt som fond. Vi tror det blir bättre.

Sedan har vi gjort lite småärenden. Pratat garderobsinredningar med HK-Bygg och köpt gummiknoppar till innerdörrshandtagen så de inte ska skada tapeterna när de slår i väggarna. Och så var vi på Hemmabutiken i Olofström och började på projekt vitvaror. Vi ska ju ha allt. Kyl, frys, diskmaskin, ugn, induktionshäll, fläkt, tvättmaskin, torktumlare och möjligen en inbyggd sodastreamer i diskbänken. Det som ska vara i köket ska vara rostfritt och vi lutar åt att ta Siemens av det mesta. Så får vi väl ett bra paketpris.

söndag 28 februari 2010

Kökshelg

I fredags levererades vårt alldeles nya kök. Jag var inte där och såg det men det tog fem man en halvtimme att bära in. Fast tre paket var badrumsinredning så det hör ju inte till köket. Så igår skruvade jag, Mats och pappa hela dagen och vi körde på förmiddagen idag också. Under tiden var mamma barnvakt till Ebba, annars hade det aldrig gått. Så nu står alla skåpsstommarna i TV-rummet och väntar på att sättas på plats. I gästrummet ligger det massor av lådor som ska sättas i när stommarna är på plats. Sedan är det dörrar, luckor, socklar, lister och sådant som ska dit. Sätta köket på plats vet jag att snickarna gör och jag hoppas de hjälper till lite med lådor och luckor också. Vi får se.

Garderobsdörrarna har kommit på plats i vårt sovrum. Så här ser min garderob ut. Mats är likadan. Två skjutdörrar är vita och en är i spegelglas. Vi är inte riktigt säkra på om vi ska ha spegeldörren i mitten eller om vi flyttar ner den längst mot dörren. Men det ska visst vara enkelt fixat om vi vill flytta dem.

Nästa vecka kommer nog Micke att fortsätta med kåpan ovanför vedspisen och köket ska ju påbörjas. I mitten av veckan ska trappan komma och det ser jag fram emot. Dessutom kommer målaren tillbaka efter en veckas semester så fler tapeter kommer upp.

måndag 22 februari 2010

Möbelmåndag

Måndag är ju för oss en ledig dag med familjetid. Och nu har vi suttit inne länge så jag tyckte vi skulle göra något. Och varför inte åka till Bromölla och titta på möbler och sånt? Så det gjorde vi. Bromölla Möbelaffär har ju ändå ingen katalog och inte mycket på sin hemsida så det måste besökas live.

Vi hittade ingen sängram som passade men ett rejält matbord som skulle kunna vara aktuellt. Till salen ska vi ha ett så stort som möjligt. Dels för att det ska få plats många att sitta runt och dels för att det inte ska se för pluttigt ut mitt i det stora rummet. Det vi hittade i Bromölla var 240x100 cm i grunden och så var det väl lite iläggsskivor också så det kan bli ännu större. Det var i ek. Där är vi lite oense. Mats älskar ek, det gör jag med för den delen, men jag kan ju tycka att i salen som har de gamla målningarna på väggarna hade nog något annat varit mer passande. De hade ett vitlaserad med en lite sliten look som jag tycker skulle passa bättre. Men skit samma egentligen. Vi vill ha ett stort och funktionellt bord med bekväma stolar.

De hade lite barnmöbler där också som var intressanta. Vita med utskurna stjärnor på passande ställen. Hade ju gått jättebra på Ebbas rum men de kändes lite pyttiga. Ska man ha en bokhylla tycker jag man ska ha en rejäl bokhylla men vi får se. Tänkte hålla ett stjärntema på Ebbas rum och där fanns en lampskärm och ett påslakan som jag gillade med stjärnor på. Inte i grönt men jag ser gärna att det blir lite blandade färger.

Sedan åkte vi till Gelomöbler (jaja, EM) i Olofström. Inga sängramar där heller men en barpall som jag gillade väldigt mycket. Fast det är inte riktigt klokt vad det kostar med barmöbler. Dessutom hittade vi snygga mattor till sovrummet. Visst vill man väl ha någon matta fast man har golvvärme? Tänkte ha en liten, avlång, lila matta på varsin sida om sängen och kanske en framför. Dessutom hittade vi en bra hallmöbel vi gillade. En panel med fyra hängande korgar på som man kan lägga grejjer i. Och Ebba hittade en svart panter hon vill ha men som hon inte får. Vi tog en katalog hos Gelo också men det var produktkatalogen för 2009. Har beställt en katalog från dem i förra veckan och får väl se om det också är från -09. Har beställt katalog från Mio också och hoppas de båda kommer snart.

Innan vi tog möbelturen var vi på gården en sväng. Ebba fick titta på kalven som kom igår. Mats och Micke diskuterade sitthöjd i bastun och det lyssnade jag inte så mycket på. Men vi pratade lite golv också. Vi beslutade att skippa klinker och ekgolv i lilla hallen och istället fortsätta med det svarta köksgolvet ända ut till dörren. Så blir det inte så plottrigt. Vi kommer inte att använda den ingången så ofta så det slits inte så mycket på golvet hoppas vi. Vi kan köpa en rejäl dörrmatta att ha där också.

lördag 20 februari 2010

Veckans bilder

Så var det än en gång lördag och dags att se vad som gjorts den gångna veckan. Det var inte säkert att jag skulle kunna komma ner på grund av alla snön men det lyckades. Det mest spännande är att Micke börjat mura runt vedspisen. Tycker det ser bra ut och det lilla vedförrådet gör verkligen att det ser trevligare ut. annars hade det ju bara varit en massiv mur där. Det här blir skitbra. Men så är han bra med Micke. Det är de allihop.

Här är tapeterna i kontoret. De är i två olika grå nyanser. I verkligheten är det skitsnyggt men på bilden ser det ganska tråkigt ut. Tapeterna är från kollektionen Plain Stripes från Boråstapeter.

Här har vi tapeterna på toaletten. Det heter väl inte tapeter men eftersom jag inte riktigt vet vad det heter så kallar jag det tapeter. Till vänster ser man golvet och till höger hur det ser ut på fullhöjdsväggarna. Tyvärr var mattan till golvet inte tillräckligt bred för att det skulle räcka från ena väggen till den andra. Så tvärs över golvet är det en skarv. Skit samma, det gör väl inget? Det hade jag inte tänkt på om han som lade dit den inte hade ojat sig över det.

För övrigt är ju bastudörren på plats och vi har innertak i hela huset tror jag. Det händer mycket med det elektriska men jag har inte stenkoll på vad de gör. Det sticker ut tre slangar vid ytterdörren i alla fall. Den ena är till ringklockan, det existerar ingen sådan där idag, och de andra misstänker vi ska vara till ett par lampor vid sidan om dörren. Vi har aldrig diskuterat några lampor men det låter väl bra. Belysning är över huvud taget inget vi har planerat alls så vi är rätt glada att elektrikerna tar lite egna initiativ. De som vet vad som blir bäst. Jag tror dessutom att de håller på att flytta elcentralen till källarnergången.

Kakel i köket då. Vi har bestämt oss! Vi har bestämt att vi väntar med att bestämma oss tills det att köksinredningen är på plats. Köksinredningen ska komma på fredag, om vädret inte ställer till det. Det blir mycket bärande den dagen och mycket skruvande på helgen. Min pappa ställer upp som ihopsättare och min mamma ställer upp som barnvakt så det ska nog bli lite gjort. Snickarna har lovat att lägga ut masonitskivor i gästrummet så att det inte blir så hemska märken i golven om vi skulle tappa något eller så. Kanske skulle det behövas ett rum till eftersom vi är tre stycken. Gästrummet blir nog lite litet.

Jag väntar mest på trappan och köket just nu och undrar om VVS-arna tycker våra förslag är OK.

onsdag 17 februari 2010

Tapeter och kakel

Nu har det kommit upp tapeter i två rum till. Här är TV-rummet. Tapeten är från kollektionen Plain Stripes från Boråstapeter. Vi har en fondvägg också i den mörkare beige men det blev inget bra foto så det blir bara ränderna ni får se. Vi är väl sådär nöjda. Det är ju dämpat som vi ville ha det men det kanske blev för mycket? Men vi får piffa upp rejält med andra saker istället.

Den här blev vi desto nöjdare med! Det är gästrummet. Tapeten är från kollektionen Borosan 09/10 från Boråstapeter. Den passade perfekt där måste jag säga. Det blir samma tapet i de bägge hallarna med men med blå ton istället. Hoppas den blir lika bra.

Jag har ju glömt att skriva var de andra tapeterna kom ifrån. De i Ebbas rum är från kollektionen Keek-A-Boo från Midbec. Och de lila tapeterna i vårt sovrum kommer från Modern Scandinavia som vi tror är Coloramas egna märke.

Idag ville Micke Snickare ha definitivt besked om vi skulle ha kakel eller panel i köket så han visste hur han skulle gå vidare. Vi bestämde oss för kakel till slut, det känns säkrare. Vi har hittat en som jag tror vi satsar på. Det är en grå kakelplatta på 15x60 cm som ser ut som sten. Liknar det vi ska ha på golvet fast lite ljusare. Jag tror vi har bestämt oss för det, vi ska bara prata igenom det först. Och så var det då höjdfrågan. Vid fläkten går vi ju upp en bit och slutar troligen i höjd med överkant på överskåpen. Men vid diskbänken vet vi inte riktigt. Där är det ett fönster och inga överskåp på hela den väggen. Går vi upp till överkant av översåp där med? Hela vägen upp till taket? Eller bara till underkant av högskåp? Jag lutar nog mot underkant av överskåp. Tar vi hela vägen upp till taket får vi göra det på andra väggen också och totalt blir det en himla massa kakel. Lite för mycket kan jag tycka. Tar vi till överkant av överskåp blir det en ca 40 cm över där som är vitmålat. Det ser nog också mysko ut. Känns nog bäst att sluta vid den lägre nivån även om fönstret bryter av där i mitten. Och dessutom är frågan hur långt vi går mot matsplatsen. Hela bardiskbredden eller kortare? Många frågor vi får reda ut.

Annars har de upptäckt att vedspisen nog behöver renoveras. Kakelugnsmannen ska antagligen komma och titta på den. Synd att sådana grejer som kakelugn och vedspis ska dra iväg renoveringskostnaderna. I alla fall pratade vi kåpa och skyddsmur. Det blir en ganska bred skyddsmur till vänster om vedspisen och på en bild som Micke visade så var det ett litet vedförråd i muren. En sådan beställde vi, även om den inte blir så stor.

Annars är bastun nästan färdigpanelad invändigt och Micke höll på att sätta dit dörren när vi åkte därifrån i förmiddags. Dörren är av glas och mörkt rökfärgad. John och två andra snickare höll på med att regla upp innertaket i stora hallen. För vår del är det just kaklet vi ska fundera på och köpa handtag till ytterdörrarna.

Vi tittar lite på möbler till vårt sovrum. Försöker hålla det mörklila och vitt därinne. Vi vill gärna ha sängen ståendes på samma vägg som fönstrena. Om vi ställer den på samma vägg som dörren kommer jag bara att bli irriterad över att jag måste gå runt sängen. I alla fall så är det 90 cm från golv upp till nederkant av fönsterbräda så det får ju inte bli en sådan där sängram med hög huvudända även om det är snyggast så. Men vissa saker får man prioritera bort. Och för oss går väl nästan alltid bekvämlighet före snygghet om de inte går att kombinera. IKEA har en sängstomme som heter ANEBODA och den är bara 71 cm vid huvudändan så den får det nog bli. Den ser väldigt enkel ut men den är billig och passar våra syften. Vi kommer säkert att köpa lådor att ha under sängen för förvaring också men det kan vara från en annan serie. Sedan ska vi ha lite andra möbler. Har tittat lite på ASPELUND som har både snygga sängbord och byråer som ger ett lite mer gammaldags intryck än sängen. Hur många lådor byrån ska ha vet jag inte men den ska stå mot den väggen med dörr. Det är en stor vägg med bara lite byrå men ovanför tänkte vi väl hänga lite bilder och sådant.

På varsin sida av byrån ska det stå en enkel vit stol som alltid är bra att ha i ett sovrum. Så kanske inte alla kläder hamnar på golvet. Just det, kanske köper vi en HEMNES bänk fast vit och ställer vid sängens fotända. Jag såg den när vi var på IKEA i söndags och den var utgående så vi får se dels om vi får plats och om den finns kvar då. Fast vi tänker att så fort sovrummet är klart kan vi köpa de där möblerna och ställa dit i väntan på inflyttning. Det är ju ändå bara nya saker. Och så såg jag ett påslakan på IKEA också som skulle passa bra i just det rummet. Härlig kvalitet var det och det ska vara i färgen purpur.

Det var nog allt för idag. Hoppas ni orkade hela vägen!

torsdag 11 februari 2010

Tapeter!

Så har det börjat komma upp tapeter. I vårt rum är det färdigtapetserat och här är bild på det. Enligt oss blir det rysligt snyggt med den mörklila till det vita. Det enda som saknas numer i vårt sovrum är en liten dörr till ett förråd och skjurdörrarna. Sedan är det klart!

På Ebbas rum är det tapetserat på tre väggar. Snyggt va? Enda problemet är att stjärnorna är upp och ner. Så det får göras om. Dels för att det stör mig och dels för att just pentagram vänder man inte på. Det blir liksom fel då om man inte lutar mer åt den mörka sidan. Hur målaren löser det får vi se.

Annars börjar det ta sig på alla fronter. Fogarna i badrummet är klara så det är väl bara att sätta in inredningen. I hallarna är de flesta gipsskivorna uppe på väggarna och golv är lagt även i halva allrummet nu. Många innedörrar är på plats och det verkar som att ytterdörrarna snart ska dit också. De var uppackade i alla fall. Kakelugnen har fått ett rör och nya luckor där man eldar.

På lördag ska vi till IKEA och köpa en garderob eller två att ha i hallen. Så Micke kan börja bygga in den i nästa vecka. Köksinredningen som jag har påstått ska komma den 22:a ska komma den 26:e, jag hade inte riktigt koll. Den helgen lär det bli mycket tid på gården med skruvande.