onsdag 30 december 2009

En spekulant?

Det ringde på dörren för några minuter sedan. En kvinna som sett skyltarna och gärna ville titta. En spontan grej sa hon. Vi hänvisade till mäklaren. Inte så att vi inte litar på folk men man vill ju gärna veta innan när det kommer spekulanter så man kan putsa till städningen lite.

Och så var det bild på fönster som utlovat, tyvärr ganska mörka bilder. De är av trä och mittstolpen är genomgående. Spröjsen är fusk och går att ta bort. De är sidhängda och går att snurra ett halvt varv. Vi vet inte vilket märke det är på fönstrena. Vi funderar vidare på att inte ha några fönsterbrädor eftersom det blir ordentligt djupt där vid fönstrena ändå.





Igår var vi på Wallgårds Färg i Kristianstad och tittade på tapeter och lite färg. Mest på hur vi vill ha det i Ebbas rum. Vi vill ha något med färg i, men inte för mycket. Inga figurer som Puh eller Spindelmannen. Och helst grönt. Jag blev förälskad i en tapet på Boråstapeter men det finns inte i grönt. Kolla här. Den finns med stora stjärnor, små stjärnor och randigt. Och den finns i blått, rosa och svart. Jag kan tänka mig vilket som helst av mönstrena och i så fall troligen i rosa eller svart. De med stjärnorna hade varit väldigt trevligt på Ebbas rum. Ett mönster som varken är för barnsligt eller för vuxet. En annan lösning är ju såklart att måla. Tre väggar vita och en vägg grön. Men då blir det inga mönster. Vi får se hur det blir.

I resten av huset funderar vi också på vilka tapeter vi ska ha. Det blir nog just från Boråstapeter det också. Finns mycket att välja på och det ska nog lösa sig till slut. Nästan en nackdel med att ha en så öppen planlösning där nere. Tapeterna måste ju passa någorlunda ihop i de olika rummen.

tisdag 22 december 2009

Jullov

Nu är det färdigjobbat för året. Och värmen är igång i hela huset som utlovat. Kallt är det ju ordentligt ute så vi får elda mycket där. På övervåningen är de nya fönstrena insatta också. Lägger in en bild när jag orkar.

Och så har vi fått att göra under jullovet. En massa tapetprover ligger nere på matsalsbordet just nu. Verkar vara inne med stormönstrat som inte riktigt är vår grej, men något ska vi nog lyckas få ihop. Tänkte något vågat på en vägg i varje rum och lite diskretare på de andra, kanske. Hur mycket tapeter det nu blir. I smårummen kan vi lika gärna ha målat känner jag så tar vi tapeter i de stora.

onsdag 16 december 2009

Lite nyheter

Var nere på gården en sväng nu ikväll. Värmegolvet är på plats på hela nedervåningen och i TV-rummet är det också golv ovanpå. Mats trampade mellan två av metallplattorna till värmeslingan så de blev deformerade men vi hoppas det inte ska vara någon fara. I TV-rummet låg också åtta stycken innerdörrar som var så fina så. Lite smala tyckte jag de såg ut att vara men de passar väl i dörrhålen och de ser ju bra ut. På övervåningen är det fem hål borrade i taket på toaletten för spottarna. De är borrade symmetriskt som på en täning, fast lite utdraget. Tyvärr har elektrikern missat att där han borrat ett av hålet kommer det att vara en murstock så det hålet kommer inte att finnas. Så det blir bara fyra spottar och inte symmetriskt men faktiskt känner jag att jag kan leva med det.

Jag och Ebba spenderade en ganska lång tid där uppe och det var varmt. Jag fick ta av mig jackan direkt och Ebba gick i kortärmat, så varmt var det. Ebba gick och samlade upp alla spikar och skruvar som låg på golvet. Jag gick och funderade på möblering. Mest på placering av TV:n där uppe.

Mats har pratat med målare också och vi har bestämt att han får göra allt. Vi kan inte. Han har lovat tapet- och färgprover snart. Kanske nästa vecka eller så blir det i början av nästa år. Känns ganska lustigt att försöka bestämma sådant när det är så länge till. Eller det kanske inte är så länge till?

Och så var det det där med dusch i badrummet. Vi har varit stensäkra på duschkabin men idag ångrade vi oss nog. Om det fortfarande är möjligt så vill vi nog bara sätta glasdörra där istället.

lördag 12 december 2009

Nu händer det grejer

Det här är Majsan. Hon bor på gården. Det gör Lillasyster (som är Majsans dotter) också men henne ser man inte lika mycket av. Länge nu har Majsan legat på en filt mitt i det värsta byggandet. Det är hennes hus och hon flyttar sig inte. Tror det är byggarna som bäddat till henne mellan två reglar. Sedan vi fick element i salen har hon flyttat in i en säng där och hon stortrivs säkert nu när det är hyfsat varmt i hela huset. Här tar hon en runda i köket. Det är klart för golvvärmen som synes. Det pratas om att det förhoppningsvis ska vara inkopplat och igång innan jul.



Här är en bild tagen från nedervåningen upp på övervåningens innertak. All panelen är på plats och det ser riktigt bra ut. Mats grymtar lite om att det inte är felfritt med knaggar och sådant men jag tycker det är mysigt.


Och som synes är det inte bara takpanelen som är uppe, innerväggarna är det också. Hela övervåningen känns halvfärdig och det känns jävligt bra. Här syns dörröppningarna till Ebbas rum till höger och till kontoret till vänster.


För övrigt har visst fönstrena kommit och ligger och väntar på att bli ditsatta. Något jag ser fram emot. Annars börjar både jag och Mats känna en enorm hemlängtan. Det ska bli så förbaskat skönt och flytta dit sedan och tiden fram tills det är dags kan inte gå tillräckligt snabbt. Idag tittade jag in på lilla toaletten på gården och insåg att den är ungefär dubbelt så stor som vårt stora badrum i det här huset. Bara det ska bli jätteskönt. Och badkar drömmer jag ljuva drömmar om varje natt och lite på dagen också. Över huvud taget ska det bli jätteskönt att få ett stort, nytt och funktionellt hus.

Jag har läst igenom lite inlägg jag gjort på senaste tiden och förfäras över hur jag skriver. Det saknas bokstäver och vissa meningar är lite svåra att förstå. Jag försöker läsa igenom varje inlägg innan jag postar dem men jag missar visst en hel del småsaker. Istället för att gå in och ändra i gamla inlägg ber jag så mycket om ursäkt för det hela och hoppas ni förstår vad jag försöker få fram ändå.

tisdag 1 december 2009

Golv

Nu har vi räknat på hur mycket golv vi ska ha. Det golv vi ska ha mest av, ekparketten, blir 162,5 kvm. Den svarta laminaten som ska vara i kök och matplats blir 35 kvm. Badrummet blir 17 kvm stort och alltså ska vi ha lika mycket klinker där. Dessutom lägger vi samma klinker framför ytterdörrarna och vedspisen så det blir 9 kvm till. Kakel till badrummet blir en sisådär 45 kvm i två olika färger. När det är dags att lägga golven vet jag inte.

Just nu står det still på övervåningen då de väntar på att takpanelen ska komma. Är en vecka försenat just nu. Under tiden jobbar de på där nere. Allt golv är uppreglat och det mesta är färdigt för golvvärme. Avlopp till badrummet verkar vara fixat. De har mätt ut var köksinredningen ska vara så man får lite överblick över hur det blir. Pratas om att flytta lite på ett fönster vid matplatsen. Mats och Micke Snickare har planerat hur vi ska ha matbordet och då sitter fönstret lite fel.

Just nu ska vi bestämma oss för ytterdörrar. På framsidan ska det vara pardörr och på baksidan en enkeldörr. Jag vill ha med ganska så mycket glas i dörren. I alla fall mer än en liten glugg. Tittar lite på badkar också och just nu lutar jag åt ett hörnbadkar från svenska badkar som heter Capri 1580/1000. Får se vad Mats anser om det.

onsdag 25 november 2009

Nu har vi värme

Så elementen är inkopplade i salen. Och vi har börjat elda. I salen var det ikväll 14 grader och varmare kommer det säkert att bli. Golvvärmen på övervåningen är också på men det känns knappt. De är i alla fall iskalla när man känner med handen och värmefläktarna är fortfarande igång. Såhär ser elementen i salen ut.


Och så har vi början på ett nytt golv. Nu ser man inte veden längre. Det går snabbt när killarna är igång. Men de brukar ju vara ganska många numera. Det är Micke och John (som har en av de gulligaste taueringar jag någonsin sett) och minst en kille till, ofta två.


För övrigt finns det nu avlopp där toastolen och handfaten ska vara i badrummet . Och vi har börjat titta lite på trappa. Vi gillar en variant med eksteg och resten i vitt.

måndag 23 november 2009

Väldigt produktiv födelsedag

Det är alltså Mats som fyller år idag. Han fyller hela 40 år. Så dagen har vi firat med att åka till Ekonomigolv i Sölvesborg och bestämt golv, klinker och kakel. Sedan åkte vi till Rinkaby för att kolla ett par priser och kika lite på badkar.

Golv då. I absolut största delen av huset kommer vi att ha ekparkett. Ett vanligt snyggt trägolv alltså. Egentligen hade jag velat ha något roligare på Ebbas rum men det blev trägolv där med till slut. I köket och matplatsen däremot blir det ett laminatgolv som ser ut som svart skiffer. Tycker det är skitsnyggt. Det är viss nivåskillnad mellan dessa båda golv men det rör sig om ca. fem mm och vi har blivit lovade av flera kunniga att man inte ska märka den skillnaden. Där vi byter golv utan att ha dörr, mellan hall/kök och matplats/TV-rum, kommer vi att ha eklister som var riktigt trevliga.

I Badrummet har vi bestämt oss för ett närmast svart klinker. Rektanglar på 30x60 cm. Kaklet blir 30x30 och är vitt med svag gråmelering. I hörnorna vid badkaret och toastolen går vi upp med svart kakel i samma färg som på golvet precis i vinkeln för att bryta av lite. Lite svårt att förklara men det kommer bild på det när det är klart. Samma klinker som vi har i badrummet kommer vi att ha i hallen precis innanför dörren. Allt detta är under förutsättning att våra snickare godkänner våra planer. När vi kom hem var det nämligen efter arbetstid så Mats får ta det med dem i morgon bitti. Vilka golv, klinker och kakel vi bestämt har de skrivit ner på Ekonomigolv så får snickarna tala om hur mycket de behöver.

Vi tittade även på kakel till köket men där orkade vi inte bestämma oss idag. Men å var vi hos kompisar med nyrenoverat kök och deras kakel var ursnyggt. Hade passat bra hos oss också. Ska se om vi hittar något liknande.

På Rinkaby Rör tittade vi som sagt på badkar. Och det är mitt beslut att ta. Ett hörnbadkar hade varit bäst i vår layout men de verkar överlag ha lite mindre badhål. Jag vill ha ett rejält badkar där man (jag) kan sjunka ned till hakan utan att behöva ha knäna över ytan. Vi får plats med ett 180 cm standardbadkar men det hade gärna fått vara lite kortare. Ett rejält hörnbadkar hade varit perfekt, vi ska kolla runt lite. Inga bubblor eller så, det känns onödigt.

För övrigt har vi fått tre riktigt tjocka element i salen och vi hoppas de ska bli inkopplade snart. Med lite värme i salen kan vi ju lagra saker som behöver värme. Golv, tak och badrumsinredning t.ex.

fredag 20 november 2009

Liten parentes

Jag vet att några av er där ute som följer bloggen även försöker titta in på familjens hemsida. Den har inte uppdaterats på ett tag och orsaken är troligen att Telia slutat med sådant tjafs. Jag måste hitta något annat för det. Jag jobbar på det.

torsdag 19 november 2009

Väggar uppe


Nu har det hänt saker på övervåningen! På alla väggar är det gipsskivor uppe. Och på skrubbarna under snedtaken också. Här är bild på södra väggen i vårt sovrum. Man ser var dörren till skrubben ska vara och de har börjat bygga min garderob också. Tre meter bred ska den bli med skjutdörrar.



En bild på hur de börjat regla till badrummet också. Tätt är det. Det är ju bra det, så det håller.


Och så var jag ju tvungen att visa den här bilden också. Det är den tillfälliga vägen till och från övervåningen. Det gigantiska musbettet till höger är ett visitkort från chefen som varit och kollat läget.


Finns det folk som verkligen bryr sig om vilka taklister man har? Det gör inte jag. Är inte intresserad av att ha en åsikt varken om taklister, golvlister eller fönsterkarmar. Finns säkert en hel del annat jag skiter i också. Det får Mats bestämma. Ska prata golv ikväll om vi orkar. Trägolv i största delen av huset men i Ebbas rum vill jag gärna ha något roligare. Och i köket vill jag ha ett mörkt laminatgolv som ser ut som stenplattor. Jag tror det är laminat i alla fall.

Snart kommer elementen till salen så det kommer att vara uppvärmt framöver. Blir ju bra att lagra badrumsinredning där då.

onsdag 18 november 2009

Lyckad Karlshamnsresa

Allt gick kanon idag. Började med att lämna Ebba hos mormor och morfar så vi kunde koncentrera oss på det vi skulle. Åkte till den där badrumsspecialisten och kokade ihop vad vi ska ha i badrummet. Kommod och högskåp från Aspen och Svedbergs snygga spegel. Ekfärgerna passade precis såg man nu när de var uppställda precis bredvid varandra. Vi valde ett större högskåp som inte kallas för högskåp. Det är både djupare och bredare än det vanliga men bara 2/3 av priset. Ska få offert snart. Ska ha lite mailkontakt med Rinkaby Rör också så får vi se var vi beställer ifrån.

Och så var vi hos Ballingslöv och ska få offert därifrån också om ett tag. Det gällde spegeln till toaletten och det där tvättstugemöblemanget. Två lådor under tvättmaskin och torktumlare, täckskiva vid sidan om tvättmaskin, bänkskiva ovanpå, distansbit mot väggen, socklar och någon skiva som maskinerna skulle stå på. Det mesta i ek men bänkskiva och det andra skivan i svart. Skåp vid sidan om rationaliserade vi bort.

Vi har fått en liten lista med annat att bestämma också. Golv, trappa, taklister, golvlister, fönsterkarmar, kakel, klinker och om vi vill ha tapet eller färg. Vi ska prata med målare snart och få ett pris på bara förarbetet (spackling och slipning) och ett pris på rubbet (med förarbete, tapetsering och målning osv).

Nya planer för eftermiddagen

Så satt vi till efter elva igår kväll och pratade badum. Vi satte en prioriteringsordning som sa att det viktigaste är att handfat med kommod är viktigast. Det ska se bra ut och kännas rätt. Spegel och högskåp får komma i andra hand. Vi gick igenom många alternativ och förkastade dem. Ett alternativ som höll ganska länge var att skippa dubbelhandfat och istället köra på två enkla handfat och två enkla speglar med lite avstånd emellan. I så fall skulle det bli Ballingslöv. Men till slut föll vi för Aspen. Problemet där var ju spegeln och det är fortfarande ingen perfekt lösning. Men det verkar ju inte finnas någon perfekt lösning för oss så det här får duga. Men nu blir det handfat och kommod som är 130 breda. Och så blir det spegel från en annan serie som är 120 bred. Speglarna i passande serie var bara utan ljusramp och hylla så vi hoppas att 10 cm inte gör så mycket. Högskåpen såg bra ut.

Så nu är det så här. På toaletten uppe ska vi ha IKEAs 120 breda kommod i björk och även dubbelhandfat från dem. Spegeln blir från Ballingslöv och vi hoppas att färgerna matchar hyfsat. Badrummet på nedervåningen är ju inte riktigt beslutat ännu men planen är alltså Aspen. Kommod i ek, 130 bred, och dubbelhandfat. Spegel i ek, 120 bred. Högskåp i ek men vi har inte bestämt exakt vilken variant. Dessutom ska vi i badrummet införskafa ett slags lågt skåp med låda som tvättmaskin och torktumlare kan stå på. I vilken färg vet jag inte. Vit eller ek. Mats pratade om ett skåp vid sidan av tvättmaskinen också för t. ex. strykbräda. Den har vi inte heller bestämt närmare.

I eftermiddag skippar vi då Beijer eftersom Svedberg inte är intressant längre. I stället åker vi till ett annat ställe i Karlshamn med badrumsinredningar där de har Aspen. Bestämmer vi oss för Aspen kan vi dock vänta med beställning för där finns inga rabatter just nu och vi köper det nog från Rinkaby Rör när det är dags. De ska visst ha bra priser. Nästa helg åker vi till Ballingslöv och beställer vad vi ska ha från dem så vi får den rabatten. Hoppas vi kan lagra sakerna någonstans utan att de tar skada.

tisdag 17 november 2009

Långt inlägg om badrumsinredningar

Beijer i Karlshamn har för tillfället 20% rabatt på hela Svedbergs sortiment så Mats bokade en tid till i morgon eftermiddag så skulle vi beställa. Tänkte vi. Sedan tänkte vi igen och är plötsligt väldigt tveksamma. Den variant vi tänkt oss, den här, var inte så snygg som vi hade för oss. Det är handfatet som inte stämmer med vår smak. Däremot är jag förälskad i en spegel de har. Har inte hittat någon liknande någon annanstans. Tyvärr.

DuoBad, har något liknande spegel fast med skåp bakom speglarna som skulle kunna funka men deras kommoder verkar bara funka med stödben. Det är inte vad vi tänkt oss på nedervåningen. Här är länk till exempel på inredning från dem. Bilden till höger. Tänk bredare kommod och spegel med hylla i mitten istället för vid sidorna.

Aspen är nästa. Kommoden ser bra ut även om översta lådan ser lite låg ut. Men det finns ingen spegel som funkar för oss. Och spegeln från Svedberg verkar inte vara tillräckligt nära i färg fast det är ek bägge två.

Ballingslöv i Karlshamn har också 20 % fast månaden ut. Och de har en snygg kommod. Fast nu blev vi ju jädrigt osäkra när vi tittar på hemsidan. I länken är den vit men den ska enligt katalogen finnas i ek också men den hittar jag inte. I alla fall har de ett par varianter av handfat. Den Mats föredrar gör att man inte kan bygga kommoden som vi vill. Vi vill ha två stycken kommoder med lådor som är 60 breda men med det handfatet måste man ha en 60 kommod och två 30 som är hyllor. Så vill vi inte ha det. Däremot har vi hittat en spegel i björk som vi ska ha på toaletten där uppe till IKEA-inredningen.

Vi vill alltså ha en kommod i ek som är någonstans mellan 120-155cm. Det ska vara fyra lådor och dubbelhandfat. Handfatet ska inte sticka utanför kommoden och inte synas för högt ovanför den heller. Spegeln ska vara lika bred som kommoden, ha någon slags ljusramp ovanför och helst en hylla under. Inget spegelskåp tack. Någonstans på spegel ska det vara en eller två hyllor uppifrån och ner. Den från Svedberg är perfekt. Utöver detta vill vi ha ett eller två högskåp. Det har vi knappt tittat på ännu. Men det ska vara så mycket dörrar som möjligt på dem. Och helst lådor istället för dörrar på nedre delen.

Vi har alltså en tid imorgon hos Beijer. Vi har fortfarande inte bestämt oss om vi avbokar den och vad vi i så fall satsar på istället. Det här med badrumsinredning är klurigare än köksinredning faktiskt.

lördag 14 november 2009

Hänt lite grand

Så var det första gången jag var på gården på två veckor. Hade inte hänt så mycket som jag trodde. Här nere är bild på blivande badrummet.


Här är bild mot västsidan. Det som ska bli TV-rum och gästrum. Tittar man på golvet ser man att till och med balkarna är borttagna. Det är fritt blås ned i källaren och man kan se vårt vedförråd staplat där nere.


Här är bild från övervåningen. Snedtaket i arbetsrummet. Sådär ser det ut på alla snedtak nu av någon anledning. Och den där plasten täcker alla väggar och tak.


Övervåningen är visst inne i något skede där det krävs att det inte är frysgrader. Så vägen ner är tillsluten och det blåser varmluft ur två fläktar. Det är ju inte varmt och gott där uppe men det är i alla fall inte obekvämt kallt. Nästa projekt på övervåningen är väl det där innertaket. Som nu ska vara beställt så det kommer väl snart. Till slut hittade Mats panel på HK-bygg som han var nöjd med.

På nedervåningen är det dags för golvvärmen. Enligt snickarna räknar de med att det är färdigt och värmen påslagen till jul. Låter mysigt. Fast då får vi ju börja elda lite då och då. Elektrikern oroar sig över att systemet inte pallar minusgrader så vi måste fixa något så det är hyfsat varmt även om det blir strömavbrott. Och strömavbrott blir det ju förr eller senare, det vet vi. Jag har redan pratat om någon slags dieseldriven generator för att klara djurens vattenhållning och tror att den skulle funka i ett sådant läge också.

tisdag 10 november 2009

Nyfiken

Så har vi varit iväg på semester en vecka och antagligen har de kommit ganska långt på huset under tiden. Jag har inte sett hur långt och jag vet inte när jag får se det heller. Kanske ikväll om jag hinner men det kommer att vara mörkt då så det blir inte samma sak som i dagsljus. Enligt svärfar har de lyckats skyffla väck större delen av jorden som använts som isolering under golvet på nedervåningen. Ett par kraftiga järnstänger ligger visst på gården och väntar på att bli insatta också.

I alla fall har Mats nu hittat färdigmålade vita paneler som vi ska ha i taket i hela huset verkar det som.

söndag 1 november 2009

Veckans framsteg

Veckans framsteg består så vitt jag kan se av ännu en takkupa. Den åt norr. Ännu mer yta i allrummet blev det. Bilden nedan är tagen från arbetsrummet och är kanske inte så bra på att visa hur det ser ut. Den ser precis likadan ut som den åt söder och ligger precis mitt emot den också. Däremot är de visst inte exakt centrerade på huset men det är så lite det skiljer så det syns knappt. Blev ingen bild utifrån idag så det får vänta.

Fönstrena är visst beställda och vi får se när de dyker upp. Annars är det mest innertaken som diskuteras i familjen just nu. Jag vill ha vitt tak och skiter i vilket matrial det är. Mats vill ha panel och påstår att det inte går att få tag på färdigmålat vitt utan att vi måste måla dem själva. Jag vill inte lägga månader på att måla takpanel till hela huset utan tror visst att det går att få tag på. Dessutom tror jag inte det bra om vi målar själva. Vi får se hur den diskussionen utvecklar sig.

lördag 24 oktober 2009

Kolla kupan!

Ja så var den uppe då, kupan. Det gick på bara ett par dagar. Men det måste väl gå ganska snabbt eftersom man inte kan lita på vädret riktigt. Den ser inte jättestor ut utifrån men det är i alla fall skillnad mot förr. Du kan ju jämföra med bilden här till höger.

Men inifrån ser den gigantisk ut. Det blev hur mycket yta som helst extra med kupan. Syns inte på bilden men det slog en verkligen när man kom upp och tittade. Och så blir det ju en likadan på norrsidan också som ger ännu mer yta. Den i norr håller de som bäst på och förbereder så den kommer nog upp nästa vecka.

Så var vi ju på banken i måndags också. Jag vet inte riktigt vad vi kom fram till för Ebba hade nog sin värsta förstoppningsstund någonsin så jag fick ju trösta stackars gallskrikande tjejen. Men vi har fått något slags kreditkonto att ta pengar från när det behövs. Med ett tak på 1,5 miljon. Vi ska leta fram pantbrev också för de behövdes visst.

lördag 17 oktober 2009

Lördagsbild

Så var det lördag igen och jag har kommit ner till gården och tagit lite bilder. Nedan den vanliga bilden tagen från Ebbas rum. Det går framåt. Till höger på bilden ser man att de har börjat stötta upp för att göra takkupan. De har tagit väck några enstaka rader tegelpannor men det syns knappt utifrån så sådan bild får ni vänta på. Det ligger en del takstolar färdigsnickrade vid murstocken som ska vara till kuporna.


Här nedan syns väggen i vårt sovrum. Man ser hur stora fönstrena kommer vara och att de kommer att sitta högre än vad de gör nu.


Vill bara infoga en liten bild på vårt provisoriska skötbord inne i salen. Det är lite trångt där inne men det funkar bra.


Idag har också varit på HK-bygg i Jämshög och tittat lite på innertak. Det verkar som att det i kontraktet ingår panel i alla taket och jag har varit lite tveksam till det. Det har däremot inte Mats varit. Så idag kompromissade vi. Jag bestämmer att taken ska vara helt vita så får Mats bestämma i vilket matrial. Så blir vi förhoppningsvis nöjda bägge två. Vi har även varit på Biltema i Kristianstad och köpt färg. Rödfärg till panelen utomhus, där de ska sätta igen fönstret, och svart färg till skivorna som ska täcka de trekantiga fönstrena på ovanvåningen. Så de skivorna ska vi måla ganska snart nu.

onsdag 14 oktober 2009

Redan hål

Enligt snickarna vi matade med tigerkaka i måndags ska takkupan påbörjas nästa vecka men svärfar påstår att det redan är hål där nu. Jag vet inte eftersom jag inte är där i veckorna men jag ska kolla upp det i helgen. När de börjar på kupan så bör det ju vara uppehåll några dagar i sträck när det är öppet så vi får se hur det blir framöver. Vi har beslutat att vi ska lägga nya takpannor ovanpå kupan istället för de pannor de tar väck vid bygget. Det måste ändå läggas nytt tak om inte allt för länge då det nuvarande börjar närma sig 70 år, och då slipper vi lägga nytt på kuporna.

Denna blogg ligger nu som länk på Näbos hemsida, under aktuellt. Det är ju nästan som att vara publicerad författare. Nästan. Kika gärna in. Länk finns till höger.

måndag 12 oktober 2009

Takkupa ska påbörjas

Vi ska snart börja baka lite tigerkaka att ha med oss till jobbarna i eftermiddag. Idag håller de visst på med att sätta upp ännu en byggnadsställning så de kan börja på den södra takkupan. Det ska bli riktigt spännande att se den komma på plats.

Den 19 oktober har vi fått tid hos vår Bank-Björn för att låna lite pengar. Önskar vi kunde få huset sålt också innan sommaren så vi kan få ner lånet en smula.

lördag 10 oktober 2009

En ny vägg i vardande


Kolla! En helt nu vägg är på gång. Den allra första på övervåningen och det är väggen mellan Ebbas rum, till höger, och arbetsrummet, till vänster. Och så ser man de nya fina hanabanden och de gamla har tagits bort. Och man ser ju också ungefär var snedtaket kommer att vara så man får ju riktigt känslan för hur det kommer att bli. Om jag inte har sagt det innan så talar jag om att de där små, trekantiga fönstrena vid sidorna kommer att vara kvar. Det ska sättas en skiva bakom bara så de kan inte tittas igenom. De kommer att hamna i förvaringsutrymmena under snedtaken.

onsdag 7 oktober 2009

Faktura

Så har den första fakturan från Näbo dimpt ner i brevlådan. Tillsammans med en betalningsplan. Så nu blir det till att kontakta banken och skaffa oss ett nätt litet lån. Men måste ju säga att med tanke på hur det (förhoppningsvis) kommer att bli i slutänden så är det överkomligt. Men så får vi ju i och för sig räkna med en massa saker som inte ingår som måste betalas.

Själv sitter jag redan och planerar inflyttningsfesten för mig själv.

måndag 5 oktober 2009

Taket

Var en sväng och tittade till bygget idag. Nu har de börjat med att sätta dit nya hanaband på takstolarna. Så nu får man ett litet hum om hur högt i tak det blir. Det är bara det att fönstrena nu ser ut att sitta väldigt lågt när både tak och golv höjts. Men fönstrena ska visst bli något mindre tror jag och de ska höjas lite så jag hoppas det blir bra.

Där nere verkar de nu ha beslutat hur golvet ska göras och det ska göras rejält. Nya balkar och allt men det behövs nog. Hoppar man så gungar det. I alla fall så är det samma fenomen med isoleringen här som på övervåningen. Jord och sten. Så det blir mycket jobb för Mats igen. Som tur är så verkar det inte vara så på hela nedervåningen man stora delar.

Blev inget bakat idag. Får vänta en vecka.

söndag 4 oktober 2009

Reklam

Det finns ganska gott om skyltar vid gården. Känns som ett nybyggnadsprojekt i en storstad eller liknande. Först är det en liten skylt ute vid vägen så att alla materialleverantörer ska hitta rätt. Är ju ganska praktiskt. Även för mig som har lite svårt att hitta grusvägen in till gården då det är mörkt. Har redan varit en del träleveranser och annat lär ju komma med tiden. Efter den lilla skylten kommer det två stora skyltar på ladans långsida. Klart elektrikerna och VVS-gubbarna vill göra reklam också. Till slut är ju Näbos skylt på byggnadsställningen som faktiskt kom upp först. Några andra skyltar får vi väl se om kommer upp med tiden. 

Idag är det kanelbullens dag så i morgon tänkte vi baka och ta med till snickarna och vilka andra som nu finns där. Får se om vi hinner. Mats har blodgivningstid på förmiddagen och sedan har vi ett par ärenden i stan så vi får se om vi hinner.

fredag 2 oktober 2009

Test med bilder


Så här ser värmeslingorna ut under golvet. Min teori är att de rinner varmvatten igenom de vita rören och att värmen sprider sig ut i metallplattorna vid sidan om. Låter väl troligt? De enda ställena på övervåningen som inte har golvvärme, som inte heller ska ha det, är förvaringsutrymmena under snedtaken.









Den gamla vanliga vyn från Ebbas framtida rum. Om ni tittar på takkupan till höger så är den mellan två takstolar just nu. Framöver ska den vara mellan fyra takstolar och alltså bli tre gånger så bred. Kommer förhoppningsvis att bli ljust och fint i allrummet. Och så ska det ju bli en takkupa på andra sidan också som ska vara precis mitt för den södra och lika bred.


Har ändrat lite på inställningarna i programmet så det kanske blir lite bättre framöver. Är fortfarande lite väl mycket luft mellan bilderna dock men jag kan i alla fall få nya stycken här nere.

Lite bilder igen

Så här ser det ut utifrån just nu. Till vänster om det vänstra fönstret vill Mats öppna upp ett gammalt och det hade nog kunnat bli ganska snyggt ändå. Symmetriskt är ju alltid trevligt! Där containrarna står har det rensats undan buskar och träd men vi är fortfarande oense om buxbommen. Men den ska väck till slut, lita på mig. Tänk er också en mycket större takkupa där uppe.



Här är en bild på den blivande toaletten på övervåningen. Man kan se vart väggarna ska vara. Och handfat, toalett och dusch också för den delen. Det där i bakgrunden har visst med värmegolvet att göra. Alla värmegolv är installerade på övervåningen och det mesta är även täckt med de där skivorna som på bilden.







Här har vi då nedervåningen. Jag står så långt bak i köket som möjligt och fotar bort mot gästrummet. Här ska vi få plats med kök och matplats innan en ny vägg kommer upp som ska vara ungefär där den gamla var. Vänsterväggen på gästrummet ska gå mitt igenom vänstra fönstret på bilden som ju ska bort.
Fortfarande nedervåningen och jag står fortfarande i köket men fotar mot TV-rummet. Mastig balk de har satt in va? Ändå gungar det visst på övervåningen om man hoppar jämfota. Den där balken kommer att sticka ned under innertaket sedan och bli lite valvaktigt. Där katten håller på att smita ner håller de på att slå upp en vägg vilken högskåpen ska stå mot.
Fortfarande ett jävla skit att få layouten bra på den här sidan när man har bilder med. Jag vill ju ha ett nytt stycke här, va fan funkar inte det för? Och vid andra bilden är det ju alldeles för mycket tomt utan att jag kan göra något åt det. Men framöver ska jag inte svära mer om det.
I morgon kommer de och hämtar kakelugnen. Mats ska ned och plocka ur ved ur vedkällaren, som vi visst var tvugna att göra till slut, och köra upp den hit så vi har något att elda med i vinter. För övrigt är vi nu medlemmar i LRF och får 6% rabatt på hela IKEAs sortiment. Kommer nog att bli några tusenlappar när vi är klara.

onsdag 30 september 2009

Golv

På övervåningen är golvet nästan klart nu. Värmen är inkopplad och nu är det bara några skivor de ska lägga där. Där nere pratas det om två alternativ. På vissa ställen är golvet så väldans ojämnt så de pratar om att lägga helt nya golv istället för att regla upp det gamla. Skulle ta ungefär lika lång tid och kosta lika mycket. Att lägga nytt har fördelen att de kan göra allt uppifrån. Att regla upp skulle innebära att de av någon anledning måste ned i vedkällaren för att sätta upp en ny balk. Och klart är det att vi helst slipper arbetet med att bära ut all veden för att sedan bära in den igen när balken är uppe.

På fredag är Mats pappaledig så då åker vi ner där hela familjen igen och något foto ska jag väl ta på de senaste framstegen. Hade tänkt att vi skulle baka fika till snickarna men de ska visst också vara pappalediga då så det får bli någon annan dag. Måndag kanske då Mats också är pappaledig. Efter han har varit och lämnat blod då.

lördag 26 september 2009

Bilder på framstegen

Så här ser framtida TV-rummet ut. Massor av väggar har slagits ned sedan sist i denna hörna och det är numera helt öppet. Pinnarna i förgrunden är för att stötta upp övervåningen nu när så mycket väggar försvunnit. Det igenslagna fönstret i bakgrunden tänker Mats att vi kanske ska ta upp igen.




Så här ser det ut på övervåningen. Golvet är uppreglat och klart såvitt jag vet och lite rör till handfat är ditsatta. Jag står som vanligt i Ebbas rum och fotar.

Så här ser innertaket på nedervåningen ut. Hade det inte varit för alla spikar hade det varit riktigt charmigt.
För övrigt har vi breddat vårt sovrum cirka en meter. De planerade IKEA-garderoberna skiter vi i och de snickrar egna. Med skjutdörrar så klart och en hel massa trådbackar. Toaletten uppe har blivit en decimeter bredare eller så och Micke snickare har en lösning på hur man kan få dit IKEAs kommod utan att behöva ha de där stödbenen i vägen. Det är i stort sett klart att sätta dit trappan nu och den ska vara i ek med vita sidor och vara en meter bred. Och igår var de och sprutade övervåningen mot husbock. Det var nog det mesta för nu.
Förresten vet jag att det här inlägget ser helt fel ut men jag lyckas inte fixa till det så det blir som jag vill ha det. Ett av många problem jag har med blogspot. Här där jag skriver inlägget ser det bra ut men när jag publicerat finns inte min fina styckeindelning. Dessutom läggs bilderna in i en ordning jag inte begriper och ibland orkar jag inte bara flytta runt dem. Men det jobbigaste är nog att det inte hjälper att förhandsgranska sitt inlägg för det ser ändå helt annorlunda ut när jag publicerat det. Så nu har jag öst ur mig lite kritik mot min bloggvärd. Men det är ju gratis i alla fall.

måndag 21 september 2009

Lite uppdateringar

Idag har det hänt en hel del. Har ju redan skrivit vad som hänt på förmiddagen så nu tar vi resten av dagen. På eftermiddagen kom två VVS-killar för att se hur man skulle göra med vatten och avlopp till toaletterna. Där vi vill ha det är det en tjock stenmur nere i källaren. Ett alternativ hade varit att förskjuta badrumsväggen på nedervåningen 15 cm inåt och lägga rören mellan väggarna till badrummet och salen. Men efter lite tunnelbyggande i muren så kom de fram till att det ska nog funka utan att göra så.

Så kom det två elektriker också. Då var jag och plockade svamp så det fick Mats ta själv. Det ska bli 3-4 vägguttag i varje rum tror jag. Låter mycket för vissa rum men jag kan inget om det där. Möjligheter till TV ska finnas i alla sovrum, allrummet och såklart TV-rummet. Vet inte riktigt om alla smårum räknas som sovrum men det får jag se. I köket skulle han fixa så att vi skulle ha lysrör under väggskåpen för det ska visst vara bättre än spottar. Och så var det något slags elskåp som skulle flyttas runt knuten och ett annat elskåp som skulle flyttas till trappnedgången till källaren för att vara undanskymd men ändå centralt placerad. Vet inte om det var mer men det märker jag. Vet inte om det är elektrikern som är inblandad med det här med mobilt bredband och telefon och så. Får fråga Mats om det.

Nu på kvällen ringde de från skadedjursbekämpningen och de ska spruta övervåningen med något slags medel på fredag. Då lär det inte bli något byggt. Och Ebba får inte följa med in på gården i helgen har vi bestämt.

Kakelugnsmannen ringde också och sa att han köper kakelugnen för 6000 kronor. Han vill plocka ned den en helg och om det blir denna eller nästa får vi se. Han har någon kille som ska hjälpa honom och han visste inte när han kunde. Hans hjälpkille är också samma kille som ska hjälpa oss fixa till den kakelugn som vi ska behålla så han ska titta på den också i samma veva.

Och så har vi ju rivit en del. Det finns inte många lister kvar nu. I köket finns bara diskbänken med skåpen under kvar. Lite kakel som ska ned också. Några väggar börjar bli blottade och delar av innertaken ligger numera på golven. Jag är lite kär i de ursprungliga innertaken faktiskt. Ska ta en bild nästa gång jag är där och lägga ut så ni får se. Fast det dröjer nog tills jag kommer till gården nästa gång.

Aktiv förmiddag

Idag har vi haft besök på gården av husbocksmannen, kakelugnsmannen och sotaren. Vi börjar med husbocksmannen. Han bekräftade att vi hade angrepp vilket inte bör förvåna någon. Så är det i så gamla hus. De ska spruta övervåningen troligen någon gång i slutet av veckan. När vi har rivit längs med ytterväggarna på nedervåningen ska vi ta kontakt igen så kanske det ska göras något där med. Någon husbocksförsäkring kan vi inte få förrän vi ska byta panel på utsidan av huset och sprutar där med. Och det får vi ju göra någon gång i framtiden och tills dess får vi leva utan husbocksförsäkring. Huset har ju stått där i 165 år redan så det ska nog funka några år till.

Kakelugnsmannen är en man som möjligen vill köpa den kakelugnen vi ska väck med. Han tyckte den såg bra ut. Var troligen från 1920-talet och 155 cm hög. Ska se hur det blir med det där. Hoppas vi får några tusenlappar för den men det viktigaste är att någon tar väck den. En annan sak med kakelugnsmannen är att hans son sysslar med restaureringar av typ sådana rum som vår sal. Så vi ska kontakta honom när vi ska ta tag i det. Även om salen ska vara som den är så är det ändå vissa saker som bör fixas. Bland annat skulle målningarna på väggarna behöva tvättas och vissa defekter i taket behöver fixas.

Och så sotaren då. Frågorna till honom gällde köksfläktens rördragning mot taket, vedspisens skyddsmurar och en hel del om den kakelugnen vi ska behålla (som kakelugnsmannen trodde var från ca 1880-talet). Det verkar som det inte ska bli några problem med något av det. Köksfläkten som Mats och Micke Snickare oroat sig över var visst hur enkelt fixat som helst.

Och till sist en rättelse av mitt förra blogginlägg. Den tapet jag trodde var den första i köket var ju inte ens i köket. Den var ju i Mats gamla rum. Tittade förresten på tapeterna i stora hallen och vad jag kunde se hade de tapetserat direkt på liggande timmervägg första gången. Tapeten verkade nästan ha samma kvalitet som tidningspapper. Sedan har det varit tapetserat fyra gånger till vad jag kunde se. En av tapeterna hade nästan sammetsstruktur. Sedan på 40- eller 50-talet har svärfar satt upp skivor på väggarna för att det ska bli plant och efter det har det varit tapetserat två gånger.

fredag 18 september 2009

Gamla tapeter


Nuvarande tapet i köket till vänster och förra till höger. Alla bilder går att klicka på så blir de större.






Köket tidigare.








Köket ännu tidigare.








Kan det ha varit första i köket tro?








Nuvarande tapet i kontoret till vänster och tidigare till höger.








Nuvarande tapet på Mats rum till höger och tidigare till vänster. Min favorit. ;-)







Nuvarande tapet i stora hallen överst och tidigare underst.






tisdag 15 september 2009

Framtida badrummet

Idag blir det inget gjort på gården eftersom jag ska spela i kväll. Och snart blir det inget gjort någon vardag över huvud taget eftersom det börjar bli mörkt på kvällarna. Elen stängs nog snart av eftersom det ska fixas med det också. Så då blir det bara jobbat på helger och måndagar, som ju räknas som helg hos oss. Och helst bara halva dagar så det blir lite annat gjort också. Men Mats som är så nyfiken åker inom gården varje morgon ändå för att se vad som hänt och prata lite med byggarna.
Ville visa en bild på hur det ser ut nu där badrummet ska vara. Till vänster utanför bilden är det en ingång utifrån och hall. Rummet till vänster är nuvarande badrummet men det känns ganska självklart eftersom toaletten skymtar. Rakt fram är svärföräldrarnas sovrum och till höger har det varit garderober tills Mats rev ner så mycket han kunde av dem nyligen. Bakom mig till höger är ingången till köket. På denna yta som syns här ska alltså vårt framtida badrum vara. Väggen till vänster ska alltså vara kvar men garderoberna ska bli badrum. Förhoppningsvis ska det bli stort nog för att rymma toastol, dubbelhandfat, badkar, dusch, bastu, tvättmaskin och torktumlare. Sedan får vi se hur mycket badrumsmöbler som går in där efter det.

måndag 14 september 2009

Köket - Före

Så har det varit ännu en aktiv dag. På förmiddagen var Mats och Ebba på gården och jobbade medan jag handlade. De lyckades med konststycket att få bort i stort sett allt skräp. Bara ytterst lite återstår nu och det återfinns på diskbänken i köket. Lådorna med skräp står nu i salen och ska slängas efter hand. På eftermiddagen var jag också med och jag började riva. Fick ner kakel i köket och rev lister och dörrkarmar i svärföräldrarnas gamla sovrum. En plastmatta tog jag också väck.
Här är en bild på köket. Jag står i dörrhålet från hallen och fotar. Det lilla rummet som syns där är det berömda skafferiet som numera är tomt. Den väggen ska väck och även väggen efter skafferiet som skymtar. Det ska bli matplats. Köket ska ju vara U-format och ska gå ut med ena sidan ungefär där fönstrena slutar. Under fönstrena ska vi ha diskmaskin och diskbänken.
Här är en av de få väggar som ska vara kvar. Bakom väggen den andra hallen. Längs den här väggen ska vi ha spisen, fast lite till vänster om där röret till fläkten går idag. Ser ni vad fint jag fått väck en del av kaklet? Ska ta det sista så fort Mats fått väck det som står på diskbänken.
Fotot är taget från ingången från den andra hallen. Här är två dörrar, båda ska bort. Den högra går idag in till finrummet och där ska vi ju ta ner väggen så det bli öppet in till matplats och TV-rum. Den vänstra dörren går ner i källaren och den ska vi slå igen. Ner till källaren ska vi komma från hallen sen. Den "fräscha" vedspisen ska stå kvar. Vid den skitiga sidan av vedspisen har det fram till idag varit en mur och det ska det bli igen. Ovanför ska det bli en fuskkåpa. Och till höger om vedspisen ska vi ha i tur och ordning högskåp med ugn och mikro, skafferi, kyl, frys och skafferi. Vi tror det blir den ordningen i alla fall.

söndag 13 september 2009

Söndagsstädning

Idag har Mats varit nere och rensat på förmiddagen och sedan var vi där hela familjen ett par timmar på eftermiddagen. Vi får väldigt mycket gjort känns det som och faktiskt börjat man se ett litet ljus i skräptunneln. Snart är det över! Vi skulle nog hållit på lite till idag men alla flyttkartonger tar slut. Där är lådor med metall, hårdplast, glas, porslin och brännbart. Och den stora återvinningscentralen har bara öppet tisdagar, torsdagar och lördagar. Det känns liksom bäst att tömma det där. Där kan man ju bara vända upp och ner på kartongerna ner i containrarna istället för att behöva plocka upp grej för grej på de här små återvinningsställena. I morgon ska jag handla fem kartonger till så ska vi nog lyckas städa lite mer. Och på tisdag lastar Mats bilen full med så många kartonger han kan ta och tömmer. Tre stycken blir det visst men det är ju bättre än inget.

I nuläget är det några rum som faktiskt är helt tomma på skräp. Det är Mats gamla rum, Berit och Yngves gamla sovrum och ett litet rum som mest har tjänat som någon slags garderob/förråd. Det gamla kontoret är också nästan tömt men det står nog en liten låda där fortfarande. Såg förresten idag att badkaret var väck också. Det ligger väl på någon åker numer. I två rum har vi börjat riva inredningen men det fortsätter vi inte med förrän allt skräp är borta.

Borta och borta förresten. Mycket har bara burits ut till någon av längorna så när det väl är tomt i huset så finns det fortfarande rensning att göra. Och det står en massa möbler och större föremål på en balvagn som också ska slängas när tid och släp medges. Dessutom så är det ju salen som just nu är en salig blandning mellan saker som ska sparas, saker som ska slängas och saker vi kommer att bli ovänner över. Den där tunneln blev helt plötsligt lite mörkare. Men det som inte står på någon yta som ska renoveras är ju inte riktigt lika bråttom ändå.

lördag 12 september 2009

Lite bilder

Så blev det några bilder idag istället. Överst är en bild tagen på utsikten från övervåningen sett söderut. Hade vi kapat några av träden längst fram där borta hade vi sett flera mil bort. Men så bor vi ju väldigt nära en av Blekinges högsta punkter också. Norrut har vi inget fönster ännu så där blir det ingen utsiktsbild i nuläget. Och det är mest åkrar och en dunge att titta på ändå.
Här är en bild på övervåningen sett österut. På snedden här till höger är en murstock till den kakelugnen där nere som ska väck. Sålunda ska även denna lilla murstock väck. Tror jag står i Ebbas framtida rum och fotar. Som synes har byggarna hunnit börja regla upp golvet. Effektiva killar. Så skönt att få det gjort av andra. Det de gör på en dag hade nog tagit oss amatörer ett par veckor. Minst.

Idag fick Mats hjälp av pappa att flytta och slänga lite tyngre grejer. Fläkt, diskmaskin, spis/ugn och en jättelik frysbox. Skönt att bli av med det. Hoppas vi får ut massor av skräp i morgon och på måndag.

tisdag 8 september 2009

Skåprensning

Idag var vi på gården alla tre. Mest för att jag var nyfiken på vad som hänt. Har ju hört talas om byggnadsställning och diverse skyltar. Och idag sa Mats när han kom hem att något har nog hänt invändigt också för sågen var använd. Det som blivit gjort är att han sågat till lite bräder och fått upp på övervåningen. Verkar mest vara så han kan gå lite mer obehindrat men de ska säkert användas till något annat fram över.

I alla fall så tog vi ett ryck i köket. Jag gav mig in i skafferiet, som är ett eget litet rum med massa hyllor och stor frysbox. Och det var som en liten chock. Visst visste jag att det fanns mycket skräp i huset men det här såg ut som en sådan där samlare man ser på TV varit i farten. Nästan i alla fall. Mycket hade bara blivit slängt på golvet så att komma åt saker som fanns på hyllorna kan de inte ha gjort på länge. Likadant såg det ut i köksskåpen. Hög på hög med köksprylar. Idag fyllde jag två stora flyttkartonger med udda porslin. En med glasprylar, en med metall och en med plast. Och när vi åker ner där i morgon blir det säkerligen några lådor till. Kanske inte så mycket porslin till men plast, glas och metall.

I morgon och på torsdag ska snickaren iväg på andra jobb men sedan ska det väl sätta fart. Tog förresten med mig kameran för att ta lite foton idag men naturligtvis tog batterierna slut när jag tog första kortet. Men jag har laddat med nya så i morgon kanske det kommer någon bild. Men inte på skräpet, det vill jag inte.

måndag 7 september 2009

Ännu en spekulant?

För en halvtimme sedan ringde det på dörren när vi vilade middag jag och Ebba. Utanför stod en äldre, något ovårdad skåning med lustiga glasögon. Han och hans fru (som var mäklare enligt utsago och satt kvar i bilen) hade kört förbi och sett att huset var till salu. Han undrade om det redan var sålt och vad vi begärde för det. Undrade också när det var brädfodrat och kommenterade den spetsiga tomten. Jag gav honom en lapp med kontaktuppgifter till mäklaren, nu i efterhand inser jag ju att det hade varit en poäng att skriva upp vårt namn också, eller adressen , men men... Hoppas de hör av sig till mäklaren i alla fall. Lite olustigt är det när det dyker upp spekulanter på det viset, speciellt när Mats inte är hemma. Men han försökte aldrig tränga sig på så det var ju inte så farligt.

Byggmöte

I morse hade vi vårt första byggmöte. Vi fick träffa vår snickare Micke och Jan var också med. Vi gick igenom huset och kollade. Vi var uppe en sväng på övervåningen och där var verkligen rent och snyggt. Har ju inte varit där sedan Mats började på att ta ut isoleringen.

De kommer nog att vara två-tre snickare som jobbar med gården plus lite folk utifrån som elektriker och annat. Projekt ett är att regla upp golven, både uppe och nere, så det blir lättare för dem att arbeta. Sedan är det väl väggar och tak misstänker jag. På lördag kommer pappa en sväng och hjälper till med lite stora grejer som ska ut. Jag ska så fort jag har möjlighet ta fram motorsågen och ta ner alla träd och buskar framför huset så de kan köra in med lastbil och container så nära som möjligt. Den växtligheten ska ändå bort förr eller senare så nu skulle passa bra. Frukträden vid sidan av huset får dock stå kvar.

Första veckan kommer att mjukstartas. De kommer att lämna av grejer och beräkna hur mycket material som behövs. Samtidigt som de har ett par projekt att avsluta på andra ställen så det blir inte pang på direkt.

Det Mats och jag ska göra närmast är att kontakta något anticimexliknande företag som förhoppningsvis ska se till att vi kan få gården husbocksförsäkrat. Och att försöka bli av med ena kakelugnen på något sätt.

fredag 4 september 2009

Tar väck omröstningen

Eftersom det inte går att rösta längre så tar jag väck omröstningen. Men skriver upp resultatet i det här inlägget så det kommer med i "protokollet".
  1. LIDINGÖ Vit: 6 röster
  2. ÄDEL Vit: 4 röster
  3. TIDAHOLM Ek: 3 röster
  4. ÄDEL Björk: 1 röst

Antal röster: 14

Tack till alla som röstat!

Det är på gång!

Enligt Mats står det nu något slags byggbod på gården. Då lär det ju inte dragga mer. Längtar tills på måndag så jag äntligen kan säga att det är påbörjat.

måndag 31 augusti 2009

JAG har rivit på huset!

Jodå. Idag har jag klivit runt på gården iförd arbetskläder och snickarbälte. Jag har rivit fönster- och dörrkarmar, garderober, väggar och hyllor. Och sedan har jag kastat ut det genom fönstret. Där har vi en bra hög med brädor och isolering, flera meter hög. Kommer att ta sin tid att få undan det men det viktigaste är att det är ur huset i alla fall.

Svärföräldrarnas flytt går framåt. Allt stort är flyttat och nu är det bara mindre grejjer kvar. I morgon kommer svärmors specialsäng, hoppas jag, och då skulle de teoretiskt sett kunna flytta. Telefonen flyttas också i morgon så det bästa hade väl varit om de gjorde det. Vi får väl se.

söndag 30 augusti 2009

Före-bild

Så här ser det ut när Mats rivit ner inne på sitt gamla rum. Ni skulle bara veta hur golvet lutar i vissa delar av detta rum. Snygg lampa va? Här ska det bli gästrum.























Och här är en kakelugn som vi ska göra oss av med. Räcker med en. Väggen du ser till höger ska ner och här ska det bli TV-rum.

lördag 29 augusti 2009

Beslut tagna

Så idag har vi då varit på IKEA och tagit några beslut. I köket blir det luckan LIDINGÖ vit. Kändes som det säkraste valet på något sätt. På toaletten där uppe blir det ODENSVIK tvättställ med två hoar och till det kommoden GODMORGON med fyra lådor i björk. Den ska vara 120 cm bred tänkte vi oss. Så det var de beslut vi skulle ta och det är så skönt att ha tagit dem. Sedan tittade vi visst på garderober, sovrumsmöbler, soffbord och en del annat men vi kände inget behov av att fatta fler beslut idag. Sådana saker kan vänta känns det som.

Vi har tidigare sagt att vi inte tänker ha IKEAs bardumsmöbler i badrummet där nere men Mats tyckte ändå att det såg så pass bra ut så att vi troligen satsar på det ändå. Lite bredare och i ek. Och lite skåp och sånt också. Vi får se.

Svärföräldrarna har börjat flytta så smått. Några släp med massor av möbler, begriper inte var de tänkt få plats med allt men det är deras problem, och annat som går bra att flytta tidigt. Svärmor får inte sin specialsäng ditlevererad förrän på tisdag så de kan inte flytta dit på riktigt förrän då. Bland det första jag tänker göra när de lämnat gården är att ta motorsågen och kapa buxbommen på farmsidan längs marken. Den är alldeles för stor. Ni kan se den bilden här till höger, den som skymmer delar av ytterdörren och ett fönster. Så blir det lättare både för oss och byggkillarna att komma fram till dörren.

fredag 28 augusti 2009

Nyckeln är vår!

Så olofströmshus höll vad de lovade och svärföräldrarna är nu innehavare av lägenhetsnyckeln. Första flyttlasset lassas just nu. Härligt att vara igång!

Försenad byggstart

Naturligtvis blir byggstarten försenad. Var det någon som förväntade sig något annat? Var visst ett annat jobb som dragit ut på tiden då grävmaskinen kom senare än tänkt. Så nu har vi byggmöte tidigt den 7 september istället. Och det känns faktiskt skönt. En lagom försening. Svärföräldrarna ska få nyckeln till lägenheten i eftermiddag. Om olofströmshus håller vad de lovar, det är inte säkert. Jag kikade lite där igår och det såg städat och klart ut men man vet ju aldrig. Så nu har vi bra med tid att flytta dem och städa ytterligare på gården. Skönt att helgen inte blir så stressig som den skulle varit.

onsdag 26 augusti 2009

Liten omröstning

På lördag ska vi antagligen till IKEA och bestämma oss för kök. Och vi vet inte riktigt vartåt det lutar ännu. Vi gillar träluckor, Mats mest ek och jag mest björk, men det komplicerar valet av omgivande möbler något. Vitt är snyggt och enkelt men det blir så väldans vitt överallt. Speciellt om vitvarorna är vita. Utgångspunket är att vi vill ha ett väldigt mörkt golv, närmare svart faktiskt, och hyfsat mörkt kakel på väggar. Bänkskivan kommer också att vara i det närmaste svart. Vi tänker ha gott om belysning i både tak och under väggskåp. Det är väl också troligast att matmöblemanget i närheten kommer att vara ek. Vilken lucka tycker du läsare skulle passa bäst? Rösta här till höger och lämna gärna en liten kommentar också. Vill gärna ha lite åsikter att fundera på. Här kan man se de olika luckorna. Inte särskilt bra men de finns lite bättre i IKEA-katalogen du fick hem nyss.

tisdag 18 augusti 2009

Dags att sätta fart

Det börjar ju närma sig byggstart med en enorm hastighet. Och det går visst bra med rensningen. Däremot går det inte bra med planeringen av inredningen. Vi vet fortfarande inte vilket kök vi vill ha eller något annat för den delen. Vi har ett litet hum om det mesta men inget som vi bestämt. I alla fall så blir det IKEA-kök. Det står mellan tre stycken. Vitt, ek eller björk. När vi får tid någon helg väldigt snart tänker vi åka till Älmhult och inte bara titta på kök utan också bestämma oss. Och även om badrumsinredningen på ovanvåningen som också blir IKEA. Det är väl det viktigaste just nu. Möbler är beslut vi kan skjuta på.

tisdag 11 augusti 2009

Inget hus blev sålt

Nej tysken ville inte ha det. Synd. Fast skönt att slippa stressen med flytt just nu. Vi får hoppas på nästa spekulant. Tredje gången gillt heter det ju.

måndag 10 augusti 2009

Visat huset

Så har tysken varit här och tittat på huset. En trevlig man som tyvärr bara pratade tyska. Men det gick bra ändå för mäklaren var ganska duktig på tyska. Tysken skulle titta på tre hus till med samma mäklare och det är inte omöjligt att det är fler mäklarfirmor inblandade. I alla fall så frågade tysken om vi kunde vara ute till månadsskiftet om en försäljning blev aktuell så nu har vi anmält intresse på tre lägenheter nere i Olofström. Köper tysken något annat så är det ju bara att tacka nej till lägenheterna.

Idag kom också protokollet från energibesiktningen. Inte mycket att säga om förutom att det känns väldigt onödigt och gav ingenting egentligen.

torsdag 6 augusti 2009

Energideklaration

I morse var det en trevlig tjej här från Anticimex. Hon mätte och kikade och skrev. Hon tyckte det såg bra ut men det lär ju komma några åtgärdsförslag ändå. Vattenbesparande kranar är visst sådant som brukar komma upp t.ex. Hon fick ytan till 111 kvm, lite större än vad mäklaren räknat ut. Men så räknar de inte riktigt lika heller. Hon talade också om att det blir lite missvisande för oss som eldar med ved eftersom det räknas om till el i kalkylen. Vi lär få en lunta papper från Anticimex om ca en vecka och det ska bli intressant att läsa. Inte för att vi tänkt åtgärda något men vill ändå se hur vi ligger till. Nu har vi ju uppfyllt lagen i alla fall.

onsdag 5 augusti 2009

Tysken kommer!

På måndag kommer de. Tyska spekulanter som vill titta på huset. Trevligt att ha någon spekulant till innan sommaren är över. Enligt mäklaren är fördelen med tyska köpare att det är mindre tjafs om skicket och priset. Låter bra. Men jag misstänker att de har ett antal objekt de ska titta på när de ändå är här. Men vi har ju tyskar redan nu som är praktiskt taget grannar så det kanske också är en fördel?

I morgon har vi den obligatoriska energideklarationen. Något som varje säljare enligt lag är tvungen att göra. Av någon anledning är det Anticimex som gör den häromkring. Får väl se hur det slutar. Berättar naturligtvis imorgon hur det gick.

lördag 1 augusti 2009

Fått lite hjälp

Min pappa var nere på gården några timmar igår för att hjälpa Mats ta ner de tyngre grejerna från övervåningen. Så nu är det mesta väck. Men Mats har ändå en hel del kvar att göra där uppe. Är väl mest jorden de isolerat med som tar tid.

Jag, Ebba och mamma var på IKEA under tiden. Och där gjorde jag det första inredningsinköpet tänkt för gården. Två stycken kökslampor att ha över köksbordet. En av dem har vi redan satt upp här hemma och så ligger den andra på lager så länge. Så här ser de ut, fast de svarta. Det blev två lampor för vi planerar ett långt köksbord. Den lampan vi hade innan doneras till svärisarna.